GEZONDHEID

Vakantiekilo’s voorkomen deed ik blijkbaar zo

6 augustus 2019
vakantiekilo's voorkomen ondanks een gezellige barbecue

Normaal gesproken sta ik ongeveer eens per week op de weegschaal. Op die manier probeer ik mijn gewicht een beetje in de gaten en onder controle te houden. En dat lukt aardig, want het is nu al een hele tijd vrij stabiel. Mijn weegschaal gaat niet mee op vakantie, dus bij thuiskomst is het altijd een verrassing hoe het er na een week of twee, drie mee staat. Dit jaar was dat een extra grote verrassing, want ik was in mijn vakantie nog geen kilo aangekomen! Blijkbaar heb ik ongemerkt mijn vakantiekilo’s voorkomen. En dat zou weleens hiermee te maken kunnen hebben…

Laat ik voorop stellen dat ik niet op dieet ben. Dat ben ik thuis niet en op vakantie ben ik dat al helemaal niet. Wel probeer ik er sinds Weight Watchers een zo gezond mogelijke leefstijl op na te houden, mét de hoognodige genietmomentjes. En op vakantie zijn dat echt wel meer momentjes dan wanneer ik thuis ben hoor. Denk aan een uitgebreider ontbijt, een ijsje, alcoholische drankje en natuurlijk lekker barbecueën of buiten de deur eten.

Ontbijtjes afwisselen

Ik houd van een uitgebreid ontbijt. Maar weet ook dat twee weken lang elke dag een croissant een beetje veel van het goede is. Gek genoeg had ik er ook niet elke ochtend behoefte aan. En dus nam ik op sommige dagen wel die croissant. Op andere dagen ging ik voor alleen een broodje, of een kommetje Skyr met granola en een halve banaan. Vruchtensap doet me al tijden niet meer zoveel en heb ik dus nagenoeg links laten liggen. We haalden vers sap voor M en de kinderen en ik genoot gewoon lekker van mijn kopje koffie.

Genieten met mate

Net zoals ik dus niet elke dag die croissant nam, heb ik (eigenlijk onbewust) ook wel gelet op de porties die ik at. Gingen we barbecueën, dan kocht ik geen vrachtladingen vlees en stokbrood, maar gewoon een normale portie voor twee volwassenen en twee kleine kinderen. IJsjes nam ik zo mogelijk in een kleine maat. Omdat het me gaat om de smaak van het ijs en niet zozeer om het formaat ervan.

Extra beweging

Iedereen weet dat je op vakantie met kleine kinderen niet 24/7 kunt lamballen. Nu ben ik ook het type niet om hele dagen op het strand of aan het zwembad te liggen, dus dat komt op zich goed uit. Al ben ik heus wel blij als de kinderen wat groter zijn en meer hun eigen gang gaan zodat ik iets vaker ergens kan neerstrijken met een boek.

Maar waar ik naartoe wil is dat die extraatjes zoals croissants, ijsjes en drankjes de afgelopen vakantie best weleens met de nodige beweging gecompenseerd kunnen zijn. Zo hadden we fietsen gehuurd voor tijdens ons hele verblijf. Daar zijn we een paar keer een flink eind mee op pad geweest en dagelijks fietsten we wel een of twee keer naar het centrale deel van de camping voor een bezoek aan de speeltuin of een duik in het zwembad. Of we fietsten naar het dorp voor een boodschap.

Lekkere maar gezonde(re) tussendoortjes

Vroeger, toen ik nog kinderloos was, vergat ik op vakantie altijd fruit en groente te eten. Nou ja, ik vergat het niet echt, maar dacht er gewoon minder aan het te kopen. En als je vaak eenvoudig uit eten gaat krijg je toch niet de porties groente binnen die je binnen zou moeten krijgen. Nu we met kleine kinderen op vakantie zijn is dat natuurlijk anders. Fruit is bijvoorbeeld altijd wel in huis en als ik de kinderen wat geef, neem ik vaak zelf ook wat. Ook heb ik redelijk wat avonden zelf gekookt en zorgde ik dan voor een fatsoenlijke portie groente.

Vakantiekilo’s voorkomen

De ochtend na thuiskomst ging ik op de weegschaal staan en woog ik 800 gram meer dan voordat ik op vakantie ging. En hoewel het niet per se mijn doel was om niet (teveel) aan te komen, was het toch wel lekker dat ik niet enorm aan de bak moet om het er weer af te krijgen. Inmiddels zit ik trouwens alweer op mijn pre-vakantiegewicht. Vermoedelijk doordat ik mijn normale eetpatroon en het sporten weer heb opgepakt. En dat voelt goed!

In hoeverre let jij op wat je eet en drinkt op vakantie? En vind je het erg om wat aan te komen, of ga je ervan uit dat het er na de vakantie toch weer vrij gemakkelijk af gaat?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.