Een barbecue hier, een etentje daar… Heerlijk! Ik geniet er met volle teugen van en let dan ook niet op hoe (on)gezond het is. Om alles wel in balans te houden, probeer ik op de andere dagen zo verantwoord mogelijk te koken. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een gezonde groente en mager vlees of vis. Met een aantal simpele tips is gezonder koken voor iedereen mogelijk. Ik zet er zeven voor je op een rij!
1 Bak niet in (room)boter maar in plantaardige vetten zoals olijfolie. Kies ook vaker voor koken, stomen of pocheren in plaats van voor bakken, grillen of frituren.
2 Maak aan het begin van de week een gezond weekmenu voor de hele week en doe aan de hand daarvan de boodschappen. Zo voorkom je dat je last minute voor minder gezonde opties kiest.
3 Koop pannen met een goede anti-aanbaklaag zodat je zo min mogelijk vet nodig hebt om voedsel te bereiden.
4 Zorg dat er altijd een basisvoorraad in huis is van granen, ingeblikte groente en dat je diepvries is gevuld met verschillende soorten groenten en fruit.
5 Vervang ingrediënten door een gezonder alternatief. Geraspte 48+-kaas kun je prima vervangen door geraspte 30+-kaas. Room vervang je door crème fraîche en suikers kun je vervangen door zoetstof. Zout kun je (deels) vervangen door verschillende kruiden. Heb je voor een bepaald ingrediënt in een recept meerdere opties, dan is het slim altijd even te kijken naar de voedingswaardetabel op het etiket. En kijk dan niet alleen naar het aantal calorieën per 100 gram, maar ook naar de percentages vet en suiker. Op die manier maak je weloverwogen de gezondste keuze.
6 Gezonder koken betekent ook rekening houden met de juiste porties. Ik heb een hekel aan eten weggooien, maar teveel eten omdat je het dan niet weg hoeft te gooien is natuurlijk niet zo gezond. Pasta en rijst weeg ik altijd zorgvuldig af en ook de hoeveelheid aardappeltjes en vlees/vis stem ik altijd af op het aantal mensen dat mee-eet. Ik kook meestal voor drie personen, waarbij ik de kinderen dus samen als één persoon tel. Meestal komt dat perfect uit.
7 Combineer en varieer met rauwkost of salade. Vervang de lunch bijvoorbeeld eens door een lekkere goedgevulde salade, of eet rauwkost bij de warme maaltijd. Rauwkost stimuleert de stofwisseling, je kunt er veel kanten mee op en doordat het rauw is, bevat het nog veel mineralen en vitamines.
Welke tips pas jij toe om gezonder te koken?
Geen reacties