GEZONDHEID

Tips voor een betere luchtvochtigheid in huis

2 december 2017

Als ik wil dat er frisse lucht in huis binnenkomt is mijn eerste reactie het openzetten van een raam. Maar is dat altijd de beste oplossing? Hoe zit het bijvoorbeeld met de luchtvochtigheid binnenshuis? Ik geef een aantal tips! 

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid is belangrijk. Belangrijker dan je waarschijnlijk denkt. De mate ervan bepaalt namelijk voor een groot deel de kwaliteit van het binnenklimaat. Ofwel de lucht waarin je met je gezin een groot deel van de dag en nacht leeft. Luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in een percentage. Over het algemeen wordt een luchtvochtigheid van 50% als aangenaam ervaren.

Lage luchtvochtigheid

In veel huizen is sprake van een te lage luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid is dan lager dan 40%. Als dit het geval is kun je gezondheidsklachten krijgen zoals irritaties aan de luchtwegen, droge lippen of geïrriteerde ogen. De centrale verwarming is een van de oorzaken van een lage luchtvochtigheid in de wintermaanden, maar ook de droge buitenlucht bij kou speelt een grote rol. Daarom wordt aangeraden ramen niet te vaak open te zetten in de winter.

Luchtvochtigheid in huis verhogen

Wat kun je doen om de luchtvochtigheid in huis te verhogen? Er zijn gelukkig een aantal vrij eenvoudige dingen die je kunt doen om het vochtgehalte van de lucht in huis weer op een aangenaam niveau te brengen:

* Zorg voor genoeg (water verdampende) planten in huis

* Laat de deur van de badkamer na het douchen open staan

* Hang bakjes water aan de radiatoren van de centrale verwarming

* Plaats een luchtbevochtiger in huis

* Zorg voor een temperatuur tussen 18 en 20 graden

* Zorg ervoor dat je mechanisch ventilatiesysteem of WTW unit goed werkt, door het goed te onderhouden

Wat wij doen om ons huis te ventileren

Ik moet toegeven dat wij altijd, of het nu zomer is of winter weleens ramen open zetten. Vooral ’s ochtends vind ik het wel lekker om de ramen van de slaapkamer even open te zetten zodat de boel wat kan luchten. Als we gaan douchen zetten we altijd de mechanische ventilatie in de badkamer aan. En een paar jaar geleden hebben we overal kunststof kozijnen laten plaatsen met ventilatieroosters. Ook als ik geen raam open zet wordt het huis dus geventileerd.

Volgens mij doen we het dus nog niet zo slecht. Toch zou ik weleens willen weten hoe het staat met de luchtvochtigheid in huis. Vooral in de winter heb ik toch regelmatig last van droge lippen en geïrriteerde ogen. Ik heb alleen nooit de link met luchtvochtigheid gelegd. Als inderdaad blijkt dat de luchtvochtigheid te laag is zou ik zeker overwegen een luchtbevochtiger aan te schaffen.

Heb jij een idee hoe het met de luchtvochtigheid is gesteld bij jou thuis? Heb je al maatregelen getroffen om te zorgen voor een gezond binnenklimaat of ben je net als ik vrij onwetend op dit gebied?

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.