GEZONDHEID OUDERSCHAP

Tandenpoetsen en kinderen – tot wanneer moet je ‘napoetsen’?

11 februari 2021

‘Sorry, ik was iets later want ik moest de tanden van de kids nog even poetsen voor ik weg kon’, zei een vriendin vorige week. ‘Poets jij van allebei je meiden hun tanden nog?’, vroeg ik, enigszins verontwaardigd. ‘Ja’, zei ze, ‘ik poets in elk geval altijd even na. Jij niet dan?’. Nou nee, eigenlijk niet. Lise poetst al best lang zelf haar tanden en sinds de kinderen allebei een elektrische tandenborstel hebben, laat ik ook Quinn van vier jaar zelf zijn tanden poetsen. Maar is dat wel verstandig? Vanaf welke leeftijd kun je je kids eigenlijk met een gerust hart zelf hun tanden laten poetsen? En tot wanneer is napoetsen nog echt nodig?

Tandenpoetsen bij kinderen – 2 x 2 minuten per dag

Iedereen zou elke dag twee keer gedurende twee minuten zijn of haar tanden moeten poetsen. Dat geldt voor volwassenen, maar dus ook voor (kleine) kinderen. Het best poets je ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het naar bed gaan.

Zelf tandenpoetsen

Veel kinderen willen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima en moet je zeker stimuleren. Zelf ben ik ook een groot voorstander van kinderen zo vroeg mogelijk al dingen zelf laten doen. Dat is bij tandenpoetsen niet anders. Wel is het zo dat kinderen nog niet overal even goed poetsen. Het is echt iets wat ze moeten leren en daar moet jij ze bij helpen. Door hen te leren hoe je goed poetst, maar ook door het gebit altijd even na te poetsen nadat zij zelf hebben gepoetst.

Napoetsen, tot welke leeftijd?

Tot de leeftijd van ongeveer 10 jaar zijn kinderen zelf nog niet in staat hun tanden echt goed te poetsen. Poets tanden en kiezen daarom minimaal één keer per dag goed na. Dat geldt ook als je kind elektrisch poetst. Het napoetsen is niet alleen belangrijk om de tanden goed schoon te maken, maar je laat er ook mee zien hoe belangrijk een goede dagelijkse (mond)verzorging is. Je maakt van het tandenpoetsen een goede gewoonte en daar heeft je kind zijn of haar leven lang profijt van.

Tot ongeveer 10 jaar is napoetsen dus echt nodig. Maar blijf ook na het tiende jaar het tandenpoetsen bij je kind goed begeleiden en controleren.

Welke tandenborstel is het beste?

Kies een borstel met een kleine borstelkop en zachte haren. Daarmee kom je overal goed bij. Zodra je kind zelf een tandenborstel kan vasthouden, kan het ook elektrisch poetsen. Persoonlijk vind ik de Philips Sonicare elektrische tandenborstel erg fijn. Die gebruik ik zelf en voor de kinderen heb ik de Philips Sonicare for Kids. Poetsen met een elektrische tandenborstel is trouwens niet beter dan poetsen met een ‘gewone’ tandenborstel. Wel kan het kinderen motiveren om hun gebit goed te verzorgen. Gebruik behalve een goede tandenborstel een tandpasta die geschikt is voor kinderen en fluoride bevat. Fluoride versterkt het tandglazuur en helpt gaatjes voorkomen.

Poets jij de tanden van je kinderen nog (na)?

2 Comments

  • Reply G.T. 13 februari 2021 at 21:59

    Meestal poetst mijn kleuter na het ontbijt zelf zijn tanden (electrisch) en doe ik het ’s avonds. Dan is het voor het slapen gaan in ieder geval grondig gebeurd.

  • Reply Tandenpoetsen van je kind zonder stress - Tips voor een fijne poetsroutine 21 maart 2021 at 12:39

    […] je kind zelf zijn of haar tanden poetsen. Natuurlijk moet je dan de tanden zeker nog een keer goed napoetsen, maar op deze manier werk je mee aan de routine en wordt tandenpoetsen voor je peuter […]

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.