GEZONDHEID

Snel wat kilo’s kwijt voor de zomer, of blijvend je leefstijl veranderen? *

2 augustus 2021

Heel veel mensen hebben, als de zomer eraan komt, de wens om snel nog even wat kilo’s kwijt te raken. De badkleding moet weer aan, tenslotte, en daarin zie je nu eenmaal net wat meer delen van je lichaam dan in je lekkere wijde trui. In mei en juni gaan dan ook veel mensen nog even snel op dieet om te werken aan dat strandlijf. Is dat verstandig? Of is het beter om dit op een net wat andere manier aan te pakken, en in de toekomst dit soort diëten zelfs te voorkomen?

Snel afvallen is niet gezond

Lees je dit bericht een paar weken voor je op vakantie gaat? Dan heb je er misschien niet zo heel veel meer aan. Snel even wat afvallen voor de zomer, zodat die bikini of zwembroek wat beter zit, dat kan namelijk wel. Het heeft alleen niet zo veel nut. Je valt met een streng dieet misschien wel snel wat kilo’s af, maar om die ook heel de zomer weg te houden zal je heel de zomer goed op je voeding moeten blijven letten. Zodra je weer in je oude gewoontes vervalt zitten de kilo’s er namelijk zo weer aan.

Ieder jaar op dieet moeten om je badkleding aan te kunnen, betekent eigenlijk dat de hoeveelheid die je dagelijks eet niet in balans is met hoeveel je beweegt. Of dat je niet eens zo veel, maar ook niet erg gezond eet. Daardoor komen er steeds wat kilo’s bij, en heb je vlak voor de zomer weer stress als je deze weg wilt hebben. Om dit te voorkomen kun je beter je eetpatroon blijvend een beetje aanpassen en ook wat meer gaan bewegen. Zo blijf je het hele jaar door op het gewicht dat je goed past.

Het hele jaar met je lijn bezig zijn?

Gezond afvallen gaat niet snel, maar wel duurzaam. De kilo’s verlies je langzaam maar zeker, zolang je maar gezond(er) eet en wat meer beweegt. Betekent dat dan dat je het hele jaar, of eigenlijk je hele leven op dieet moet? Nee, zeker niet. Ten eerste is afvallen zonder dieet ook prima mogelijk, zolang je maar gezonde eetgewoonten hebt en net even wat meer beweegt. Zo verbrand je meer dan je eet, en val je dus af.

Deze gezonde eetgewoonten het hele jaar volhouden is niet hetzelfde als diëten. Het is goed voor jezelf zorgen, zoals je ook regelmatig doucht en je tanden poetst. Goede voeding binnenkrijgen en af en toe eens iets eten enkel en alleen omdat het lekker is. Dat is niet alleen een prima manier van leven, maar het zorgt ook nog eens voor een blijvend gezond gewicht.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.