GEZONDHEID

Schoon drinkwater niet voor iedereen vanzelfsprekend *

1 juli 2022

Je denkt er bijna niet bij na als je naar de keuken loopt en een glas onder het stromende water houdt dat uit de kraan komt. Zeker met dit warme weer is goed (water) drinken heel belangrijk. Dat is het voor iedereen, maar helaas is schoon drinkwater lang niet voor alle mensen ter wereld beschikbaar. Omdat iedereen het recht heeft op deze eerste levensbehoefte is Amref Flying Doctors een petitie gestart. Ik schenk hier graag aandacht aan en leg uit waarom genoeg (schoon) water drinken zo belangrijk is.

Petitie schoon drinkwater tekenen

Jaarlijks sterven duizenden kinderen aan de gevolgen van het drinken van vervuild water. Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor schoon drinkwater in Afrika. Afrikaanse landen veroorzaken samen amper 4% van de wereldwijde uitstoot van CO2, maar incasseren wel zo’n 80% van de impact van klimaatverandering. Het gevolg? Een ernstig tekort aan drinkwater door extreme droogte.

De Nederlandse regering moet veel meer doen om klimaatverandering tegen te gaan. Vandaar de oproep aan de Nederlandse regering op om meer aandacht te geven aan schoon drinkwater voor iedereen in Afrika en nu in actie te komen tegen klimaatverandering.

Laat jouw stem horen en teken de petitie!

Wat doet schoon water met je lichaam?

Dat water drinken goed is voor je lichaam en zelfs nodig om te kunnen (over)leven, weten we allemaal wel. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen tussen de 1,5 en 2 liter per dag te drinken. Dit mogen naast water ook thee, koffie zonder suiker en zuiveldranken zijn. Kinderen tot en met 13 jaar hebben per dag ongeveer tussen de 1 en 1,5 liter drinken nodig.

Wat doet het drinken van schoon water eigenlijk met je lichaam? Wat zijn de gezondheidsvoordelen? En waarom is voldoende water drinken zo belangrijk?

1. Water drinken is goed voor je brein

Voel je je halverwege de dag weleens moe en lusteloos? Grote kans dat je niet genoeg hebt gedronken. Water houdt je brein namelijk alert. Het zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren op je werk en dat je minder fouten maakt. Voel je dus een dipje aankomen, drink dan een glas kraanwater.

2. Water drinken helpt je stofwisseling

Probeer je wat kilo’s af te vallen? Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je stofwisseling (metabolisme) wordt gestimuleerd. Volgens een onderzoek in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism stijgt de stofwisseling na het drinken van water met 30% bij gezonde mannen en vrouwen. Eén of twee glazen water drinken voor je gaat eten zorgt bovendien voor een vol gevoel waardoor je vervolgens minder eet en gewicht verliest.

3. Water drinken helpt tegen hoofdpijn

Ik vind het persoonlijk een van de vervelendste soorten pijn die er is: hoofdpijn. Nu kan hoofdpijn verschillende oorzaken hebben, maar dehydratatie (uitdroging) is er zeker een van. Nu blijkt uit een onderzoek in The Journal of Neurology dat voldoende water drinken zelfs helpt tegen migraine.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.