GEZONDHEID

Ooglaseren, durf ik het aan?

29 december 2017

Tot mijn 18e zag ik prima. Dat dacht ik althans. Toen ik met rijlessen begon en van een afstand toch niet goed kon lezen wat er stond, ben ik maar eens naar de opticien gegaan voor een oogmeting. Ik bleek een, weliswaar lichte, oogafwijking te hebben. Inmiddels heb ik dus zo’n 14 jaar een bril en ik denk zeker 10 jaar contactlenzen. Al een tijdje denk ik na over een ooglaserbehandeling. Maar wat gebeurt er dan precies? En kleven er ook risico’s aan?

Er zijn verschillende soorten oogafwijkingen, namelijk bijziendheid (ook wel myopie genoemd) en verziendheid (hypermetropie), cilinderafwijking (astigmatisme) en ouderdomsverziendheid (presbyopie). Kies je voor een ooglaserbehandeling, dan wordt deze afgestemd op de oogafwijking die je hebt. In mijn geval is dat bijziendheid (myopie).

Mijn oogafwijking is trouwens niet dramatisch: links -1.75 en rechts -1.25. Toch draag ik vrijwel elke dag mijn lenzen en als ik die niet in heb zet ik mijn bril op. Ik vind het gewoon niet prettig als ik in de verte alles wazig zie. Ondertiteling op tv kan ik dan bijvoorbeeld nauwelijks lezen en dat kost erg veel energie.

Wat gebeurt er bij een ooglaserbehandeling?

Bij ooglaseren wordt de bolling van je oog gecorrigeerd met een laser. Het licht valt daardoor weer op de juiste manier op je netvlies waardoor je weer scherp ziet zonder bril of contactlenzen. Ooglaseren is mogelijk als je oogafwijking tussen -10 en +4.5 (inclusief cilinderafwijking) ligt.

Ooglaseren, wat zijn de voordelen?

Heb je even? Voordelen zijn er natuurlijk volop. Zo kun je opstaan zonder eerst je bril op te hoeven zetten of je lenzen in te moeten doen om scherp te kunnen zien. Heerlijk lijkt me dat! Ook met zwemmen is het natuurlijk enorm praktisch. En los daarvan bespaart het je op de lange duur wel geld. Als je je bedenkt dat ik bijna 20 euro per maand (ofwel 240 euro per jaar) kwijt ben aan mijn lenzen, kost dat me in 10 jaar dus 2400 euro. En dat is wat je ongeveer betaalt voor een ooglaserbehandeling. Het duurt dus even voor je het eruit hebt, maar het is op termijn zeker een besparing!

Zitten er ook risico’s aan ooglaseren?

Ooglaserbehandelingen worden inmiddels al zo’n 30 jaar uitgevoerd. De technieken en methodes zijn in die periode telkens verbeterd en uitgebreid. Behandelingen zijn daarmee tegenwoordig bewezen veilig. Het percentage complicaties ligt bij de meeste ooglaserklinieken onder de 1%. Overigens vindt er, voordat je een ooglaserbehandeling ondergaat, altijd een vooronderzoek plaats. Daarbij wordt gekeken of jouw ogen wel geschikt zijn voor ooglaseren. Uiteindelijk blijkt ongeveer 20% van de mensen na een vooronderzoek niet geschikt om de behandeling te ondergaan.

Als ik kijk naar alle voordelen heb ik al bijna een afspraak in een kliniek gemaakt. Voorheen overheerste de angst, maar ik weet dat het tegenwoordig op een veilige manier gebeurt en ik ken ook een paar mensen die met succes hun ogen hebben laten laseren. Alleen zal ik toch echt nog even moeten sparen. Een laserbehandeling is namelijk niet bepaald goedkoop. Prijzen zijn vanaf ongeveer 1.000 euro per oog. Maar daar staat natuurlijk wel tegenover dat je als het goed is de rest van je leven geen geld meer hoeft uit te geven aan een bril en/of contactlenzen.

Heb (of had) jij een oogafwijking en zo ja, draag je een bril, lenzen of heb je je ogen laten laseren?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.