GEZONDHEID OUDERSCHAP

De ogentest op het consultatiebureau

9 februari 2017

ogentest

Als je kind 3 jaar is, wordt hij/zij op het consultatiebureau verwacht voor de eerste ogentest. Bij 3 jaar en 9 maanden volgt een tweede ogentest. Lise kreeg vorige maand een oproep voor haar eerste ogentest. Een standaard controle, maar eentje waar ik vooraf toch een beetje nerveus over was. 

Ik vond het wel fijn om te weten hoe zo’n oogtest in zijn werk gaat. Ook leek het me voor Lise prettig als ze er al een beetje op voorbereid was. Samen met haar heb ik daarom thuis een paar keer onderstaand filmpje bekeken. Het laat op een duidelijke manier zien hoe de ogentest zo ongeveer in zijn werk gaat en wat je dus kunt verwachten.

Ogentest – plaatjes oefenen

Van een vriendin had ik de tip gekregen thuis alvast wat te oefenen met de plaatjes. Zodat Lise de plaatjes al zou kennen en zou weten te benoemen. Want als het daar al misgaat heeft die hele test geen nut meer natuurlijk. Wil je samen met je peuter de plaatjes voor de ogentest op een makkelijke manier oefenen, dan kun je onderstaand filmpje gebruiken.

Over die plaatjes wil ik trouwens nog wel wat kwijt, want daar mogen ze best eens wat aan doen. Wie heeft er immers nog een fluitketel in de keuken staan? Ook de waterkan vond ik niet heel duidelijk en bij de sleutel moest ik echt goed kijken voordat ik zag wat het was.

Na de andere controles (lengte, gewicht, fijne motoriek) was het dan echt tijd voor de ogentest. Omdat we aansluitend een afspraak hadden voor Quinn had ik mijn ouders meegevraagd. Terwijl ik Quinn vasthield, mocht Lise bij oma op schoot op de stoel. Ondanks onze voorbereiding was ik toch lichtelijk nerveus of Lise wel zou gaan meewerken. Ik was vooral bang dat ze het brilletje zou weigeren, of halverwege de test geen zin meer zou hebben.

Maar gelukkig liet ze zich het brilletje op doen en bleef ze het hele testje lang geconcentreerd meewerken. En dat maakte me toch wel trots. Van de eerste paar rijen wist ze de plaatjes probleemloos te benoemen. Met de rijen daaronder had ze wat meer moeite, maar de arts stelde me gerust dat ze dat op deze leeftijd ook nog niet hoeft te kunnen.

Ogentest 3 jaar en 9 maanden

Voor deze eerste ogentest is Lise dus ‘geslaagd’. Als ze 3 jaar en 9 maanden is ontvangt ze een oproep voor de tweede ogentest. Die bestaat uit andere plaatjes, namelijk rondjes die aan één kant open zijn. Als het zover is zal ik daar vast wel weer een blogje aan wijden.

Hoe ging de ogentest bij jouw peuter en heb je hem/haar er op voorbereid?

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

3 Comments

 • Reply Patricia 9 februari 2017 at 06:21

  Als volwassene vind ik het bij de opticien ook bog steeds lastig. Je wil het toch snel te goed doen.

 • Reply Essma 9 februari 2017 at 08:36

  Sommige plaatjes zijn idd ‘gedateerd’. Ophelia kreeg de test hier. Haar woordenschat Duits was nog niet veel, dus dat naakte het extra gecompliceerd. Ze mocht het in het NL zeggen. Dat werkte prima.

 • Reply wendy 9 februari 2017 at 16:01

  Ik vond de oogtest op het CB redelijk nutteloos, aangezien mn jongste al sinds hij 2 is bij de oogarts komt. Hij krijgt zo’n test daar 3 of 4 keer per jaar. Hij noemt de fluitketel, sleutel en waterkan trouwens steeds theepot, kerk en vaas. Doen ze nergens moeilijk over #ikrekenhetgoed

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.