GEZONDHEID

Mijn wekelijkse portie sport en beweging | + tips om meer te bewegen *

12 juni 2018

Iedereen weet dat sporten en bewegen in het algemeen gezond en belangrijk is. Niet alleen om lichamelijk fit te blijven, maar zeker ook om je mentaal lekker te voelen. Voor mij is die tweede reden minstens zo belangrijk. Maar, eerlijk is eerlijk, net zoals de meeste vrouwen van mijn leeftijd heb ik geen zeeën van tijd en moet ik mijn beweegmomentjes dus echt inplannen in mijn weekroutine. Hoe ik dat doe lees je vandaag. En ik geef je ook wat tips waarmee je zonder veel inspanning toch wat extra beweging meepakt!

Hoe vaak in de week sport ik?

In het verleden heb ik veel sporten uitgeprobeerd. Bij de ene sport bleef ik wat langer hangen, een andere bleek gewoon niets voor mij te zijn. Ik heb jarenlang getennist en gevolleybald. Dat vond ik allebei erg leuk, maar de verplichtingen die een teamsport met zich meebrengt (ik speelde ook tenniscompetitie) pasten op een gegeven moment niet meer in mijn leven. Ik wilde meer vrijheid en koos er daarom voor me in te schrijven bij een sportclub.

Toen ik studeerde sportte ik bij het sportcentrum van de Universiteit (handig, want: super goedkoop!). Later sloot ik aan bij een sportclub in mijn woonplaats. En nu sport ik bij Basic-Fit. Eerder was dit een luxe sportclub van Health City met sauna en kinderopvang, nu is het een vrij basic club. De kinderopvang mis ik wel, want dat zou me nog meer vrijheid geven om ook doordeweeks overdag te kunnen gaan sporten.

Toch ben ik tevreden over de sportclub en dat heeft vooral te maken met de live groepslessen die daar (gelukkig!) worden gegeven. Het echte fitness met apparaten is niets voor mij. Ik heb echt een instructeur nodig en een gezellige groep mensen nodig om gemotiveerd in beweging te komen. Mijn favoriete groepsles is XCO en heel eerlijk is dat ook de enige les waar ik op dit moment tijd voor heb (of, nou ja, tijd voor vrij maak). Maar het is wel een hele effectieve les, die echt gericht is op het trainen van je ‘core’ en ook conditionele elementen heeft. Er zitten een aantal pittige nummers in waarbij ik altijd even denk ‘ik ga dood, waarom doe ik dit?’, maar achteraf voel ik me altijd top!

Ik gok dat ik nu al zo’n 9 jaar lessen XCO volg en dat is echt een bizarre constatering. Er komt vier keer per jaar een nieuwe release uit met nieuwe nummers en bijbehorende oefeningen. Aan het eind van een release gaat de instructeur altijd mixen, waarbij ook oude nummers weer eens terugkomen en dat is erg leuk! Doordat ik dus al zo’n lange tijd meedraai heb ik inmiddels een band opgebouwd met een aantal andere die hard XCO’ers en ken ik ook de instructeur goed. En zo worden die uurtjes in de sportschool naast nuttig ook nog eens heel gezellig!

Mijn wekelijkse portie beweging

De ene week beweeg je meer dan de andere, dat is heel normaal. Toen ik nog fulltime als webredacteur werkte zat ik 40 uur per week aan een bureau. En nog steeds werk ik voornamelijk van achter mijn laptop. Ik weet dat veel mensen ook een zittend beroep hebben en dan is (extra) bewegen zo belangrijk! Misschien kun je thuis een fitnessapparaat neerzetten waar je elke dag een half uurtje op gaat staan? Sinds ik kinderen heb beweeg ik sowieso al stukken meer. Denk alleen al aan de keren dat ik de trap op en af moet om luiers te verschonen, schone kleertjes te halen of een kind in bed te leggen of er weer uit te halen. Om over de ritjes naar de zolder voor het doen van de was nog maar te zwijgen…

Om ook buitenshuis lekker te bewegen pak ik vaak de kinderwagen voor een wandelingetje naar de supermarkt. En op schooldagen ga ik sinds de oudste op de basisschool zit, altijd op mijn moederfiets naar school om haar op te halen. Met de kleine broer erbij zitten we dan gezellig met z’n drietjes op de fiets. Het is misschien ‘maar’ 5 a 10 minuten fietsen, maar per dag zit je dan toch gemiddeld op een kwartier en per week op 75 minuten extra beweging!

Tips om meer te bewegen

1 Doe je oefeningen lekker thuis

Een veelgehoord excuus om niet te gaan sporten is ‘ik heb er geen tijd voor’ of ‘ik heb geen zin om elke keer naar die sportclub te moeten fietsen’. Daar is een simpele oplossing voor: doe je workout lekker thuis, in je eigen woonkamer! Iedereen kan een kwartiertje vrij maken om wat oefeningen te doen, dus no more excuses! Online vind je veel workouts die je prima thuis kunt doen. Of zoek op YouTube naar video’s van groepslessen zodat je toch een beetje het idee krijgt dat er een instructeur voor je neus staat.

2 Laat die auto staan

Ik ken veel mensen die voor elk wissewasje de auto pakken. Natuurlijk is het soms praktischer (ik denk even aan weekboodschappen) om de auto mee te nemen, maar heel vaak vind ik de fiets net zo fijn. En sinds ik een goede regenjas heb, laat ik me zelfs door een regenbuitje niet meer tegenhouden.

3 Vind (nieuwe) vormen van beweging die je leuk vindt

Misschien is hardlopen niet jouw ding. Of vind je wandelen maar saai. Wat de een te gek vindt geld niet automatisch ook voor jou. Ik vind wandelen fijn, maar heb ook een hele tijd veel plezier gehad met hardlopen. Op dit moment ben ik er niet mee bezig en dat is oké. Wel kocht ik een aantal weken geleden een nieuw paar skeelers waar ik ’s avonds al een paar keer een rondje mee ben gaan skeeleren. Heerlijk! Ik neem ze ook mee op vakantie, zodat ik in Zeeland een lekkere skeelertocht kan gaan maken. Zolang je iets doet wat je leuk vindt voelt het niet als ‘moeten’ en combineer je het nuttige met het aangename. Probeer ook gewoon eens wat nieuwe dingen uit om te kijken of het wat voor je is. Volgende maand ga ik misschien suppen met een vriendin. Nooit gedaan, maar het lijkt me zó leuk!

4 Heb je kinderen? Speel dan lekker met ze mee!

Kinderen hebben van nature een drang om te bewegen. En gelukkig maar, want het is heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Ga je een middagje met je kids naar de speeltuin, probeer daar dan meteen voor jezelf ook een bewegingsmomentje van te maken. Ga gezellig mee schommelen, of klim ook eens in dat klimrek. Zo probeerde ik laatst de rekstok weer eens uit. Toch wel even wennen na al die jaren!

Lees ook: Weer gaan sporten na de bevalling

Waar haal jij je beweging uit gedurende de week? En doe je ook aan sport?

2 Comments

  • Reply Nicole Orriëns 12 juni 2018 at 10:34

    Ik ga dagelijks hardlopen, en zorg zo dat ik aan mijn 10 000 stappen per dag kom.

  • Reply Ilse Visscher 12 juni 2018 at 19:47

    Goed stuk! Ik ga twee keer per week naar yoga (ene is met cardio) en daarnaast wandel ik iedere dag een half uur/drie kwartier. En telt je baby tillen ook? Haha.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.