GEZONDHEID

Mijn kind heeft snotoogjes, wat kan ik doen?

22 maart 2016

huisarts

Het ene ongemak volgt op het andere momenteel bij Lise. Zo zielig! Nadat ze drie weken geleden krentenbaard kreeg, heeft ze een griepje gehad en is ze af en aan verkouden. En nu heeft ze dus last van snotoogjes. Heel eerlijk gezegd had ik nog niet van die term gehoord. Tot gisteren, toen ze wakker werd met opgezette, rode oogjes waar een gelig soort vocht uit kwam dat zich ophoopte in haar ooghoeken. Ja sorry, ik kan het niet aantrekkelijker maken dan het is…

Snotoogjes blijken een bijverschijnsel te zijn van een verkoudheid. Zoals slijmvlies in de neus ontstoken kan raken en snot produceert, zo kunnen ook traanbuisjes ontstoken raken en een gelig soort pus produceren. Het blijft aan de wimpers hangen, hoopt zich op in de ooghoeken en met een beetje pech zorgt het er ook nog voor dat je kindje met dichtgeplakte oogleden wakker wordt.

Snotoogjes – wat kun je eraan doen?

Leuk is anders, dus. Maar wat doe je eraan? Of kun je er het beste helemaal van af blijven? Allereerst kan ik je melden dat je kind het op z’n zachtst gezegd niet prettig zal vinden als je gaat lopen prutsen aan zijn (of haar) ogen. Toch kan het geen kwaad de ergste troep voorzichtig uit de oogjes en ooghoeken te verwijderen. Gebruik hiervoor een watje en gekookt water dat je hebt laten afkoelen (het mag nog wel lauw zijn, maar dus absoluut niet meer heet!). Wrijf daarbij zoveel mogelijk van de buitenkant van het oog naar de binnenste ooghoek. Stukjes die aan de wimpers vastzitten kun je voorzichtig naar beneden proberen te wrijven.

Belangrijk! Gebruik het watje waarmee je het ene oog hebt schoongemaakt niet ook voor het andere oog, maar pak een schoon watje. En gooi beide ook direct na het schoonmaken weg. Snotoogjes zijn erg besmettelijk, dus om ervoor te zorgen dat het zo snel mogelijk over gaat is hygiëne is heel belangrijk. Laat je kind dus ook regelmatig zijn/haar handjes wassen, zeker als er regelmatig in de oogjes gewreven wordt!

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt, mocht jouw kindje last hebben van snotoogjes. Bij Lise is het dus gisteren begonnen. Vanmorgen werd ze wakker met één compleet dichtgeplakt oog, maar na het vandaag twee keer voorzichtig schoon te hebben gemaakt, leek het vanavond al een stuk beter te gaan. Hopelijk is ze er snel vanaf!

Heeft jouw kind weleens last gehad van snotoogjes? 

3 Comments

 • Reply Natasja keizer wesseling 22 maart 2016 at 06:54

  Hier ook wel eens gehad en ze noemen het hier gewoon onstoken oogjes? Een druppel voor gekregen is het zo over en idd goed schoonmaken.

 • Reply Vlijtig Liesje 22 maart 2016 at 11:24

  Volgens mij wel. Ik maakte het altijd voorzichtig schoon met uitgekookt water.

 • Reply Idske 22 maart 2016 at 13:49

  Ik dacht dat baby olie ook wel goed zou werken tegen de plakkende korsten (werkt bij snotneus erg goed) Maar babyolie prikt in de oogjes, dus slecht plan 😉

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.