GEZONDHEID OUDERSCHAP

Met een dubbele oorontsteking op vakantie

13 juli 2019
peuter met dubbele oorontsteking

Ongeveer twee weken geleden werd Quinn ’s nachts huilend wakker. Hij gaf meteen aan dat zijn oortje pijn deed. Fijn dat hij dat nu goed duidelijk kan maken. Minder fijn dat er zo weinig is dat je in zo’n geval als ouder kunt doen. Gelukkig konden we de pijn met paracetamol wat wegnemen. Maar waar ik hoopte dat de oorontsteking na een week wel weg zou zijn, heeft Quinn nu pijn aan beide oren, ofwel een dubbele oorontsteking. Zoiets komt natuurlijk nooit op een goed moment, maar dat we sinds gisteren op vakantie zijn is toch wel extra balen…

Van oorpijn naar loopoor

Wat begon met oorpijn, veranderde een paar dagen later in een loopoor. Bij een acute middenoorontsteking wordt er veel druk in het oor opgebouwd. Je kan je voorstellen dat dat erg veel pijn doet. Bij teveel druk ‘scheurt’ het trommelvlies en loopt er lichtgeel vocht uit het oor. Doordat de druk door het inscheuren van het trommelvlies afneemt, is de pijn meestal wel minder dan daarvoor.

Dubbele oorontsteking peuter

Waar ik eerst dacht dat er maar één oor ontstoken was, kwam na ongeveer een week oortje twee erbij. Onze peuter had dus een dubbele oorontsteking. Super zielig en ik vond het eerlijk gezegd ook een beetje eng, ook omdat we dit bij Lise nooit hebben meegemaakt. We belden de huisarts, die adviseerde paracetamol te geven als hij duidelijk pijn had. Ook moesten we goed in de gaten houden of hij niet zieker werd (doordat er koorts bij kwam, hij niet goed meer at/dronk of suffer reageerde dan normaal). Dat gebeurde gelukkig allemaal niet, maar voor de zekerheid ging ik afgelopen week toch maar eens met Quinn bij de dokter langs. Deze heeft zijn oren gecontroleerd en vastgesteld dat er in beide trommelvliezen nog een klein gaatje zit. Het ene oor is inmiddels vrijwel droog, maar uit het andere oor (het oor dat als tweede ontstoken is geraakt) komt nog steeds vocht naar buiten. Erg vervelend en ook nogal een vies gezicht natuurlijk.

Antibiotica bij dubbele oorontsteking?

Blijkbaar krijgen alleen kinderen tot 2 jaar antibiotica voorgeschreven om de genezing van een (acute) oorontsteking sneller te laten verlopen. Bij peuters en oudere kinderen is er te weinig bewijs dat het toedienen van antibiotica de genezing bespoedigt. Maar omdat wij op het punt stonden op vakantie te gaan, leek het de huisarts toch slim om ons een kuurtje mee te geven. We mochten zelf bepalen of we er meteen mee wilden starten of dat we het nog een paar dagen aan zouden kijken.

Nu gaan we gelukkig gewoon binnen Nederland op vakantie. Een vliegreis zou echt heel vervelend zijn geworden… Maar we hebben toch besloten met de kuur te starten. Ik ben geen heel groot fan van antibiotica, maar mijn mannetje zoveel pijn en last zien hebben vind ik vele malen erger. Probleem is nu alleen nog dat hij het spul niet te (vr)eten vindt. We moeten dus een manier zien te vinden om het hem drie keer per dag te geven zonder dat hij er al teveel van proeft. Ik heb nu bedacht het door danoontjes te roeren. Of dat werkt gaan we vandaag ontdekken. Als iemand een goede tip heeft hoe antibiotica toe te dienen bij een peuter die het smerig vindt, dan hoor ik het graag!

Quinn heeft overdag volgens mij weinig last van zijn oren. Maar doordat er, als hij ligt, weer wat druk wordt opgebouwd, heeft hij ’s ochtends vroeg toch weleens pijn. We zijn dus inmiddels op vakantie in Zeeland, hebben genoeg paracetamol bij ons voor een weeshuis en hopen dat de antibiotica snel hun werk gaan doen. Duim je mee?

Heeft jouw peuter weleens (dubbele) oorontsteking gehad en zo ja, hoe lang had hij of zij daar toen last van?

3 Comments

 • Reply Wendy 13 juli 2019 at 07:46

  Mijn zonen hadden beide vroeger ook veel last van oorontsteking en de oudste met zijn 13 jaar heeft er nog wel eens last van. Ben ook wel eens naar knop arts geweest maar ze deden er verder niets aan. Dus geen buisjes of zo. Bij onze kinderen zit de buis van eustachius snel dicht bij verkoudheid en daardoor krijgen ze dan oorontsteking. Inmiddels hebben we geleerd dat als ze gelijk met neusspray ( ZOUTOPLOSSING ) beginnen bij verkoudheid, ze geen last van hun oren krijgen. Want dan blijft alles open. En de anti-biotechnologie deed ik vroeger ook wel eens door de appelmoes of zo.

 • Reply Mieke 13 juli 2019 at 15:29

  Arme Quinn! Oorpijn is zo naar…
  Wij gaven antibiotica meestal ook met danoontje of vla. Appelmoes werkte hier ook vaak wel. Veel succes en beterschap!

 • Reply Lianne 16 juli 2019 at 18:01

  Hier helaas veel oorontsteking ervaring, onze oudste heeft net voor de vierde keer buisjes… We stelden altijd iets lekkers/leuks tegenover de antibiotica. Eerst het drankje op en dan dat geliefde snoepje, koekje, filmpje etc. Probleem met door het toetje roeren is namelijk, als het niet opkomt weet je niet hoeveel ze precies gehad hebben. Nog een vakantietip; laat hem niet met zijn hoofd onder water gaan, dat doet extra zeer en water in de oortjes is niet goed voor de genezing. Sterkte ermee!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.