GEZONDHEID

Magnesiumtekort: hoe herken je het en wat kun je eraan doen? *

25 augustus 2022

Het belang van magnesium voor het menselijk lichaam wordt vaak onderschat. Dit mineraal is onder meer verantwoordelijk voor de vorming van botten en tanden. Ook zorgt het voor een normale werking van spieren. Ondanks dat magnesium van belang is, zijn er veel mensen die onvoldoende van dit mineraal binnenkrijgen. In deze blog lees je hoe je een magnesiumtekort herkent en wat je eraan kunt doen.

Zo herken je een tekort aan magnesium

Als ons lichaam een tekort heeft aan bepaalde vitamines wordt dit vaak snel duidelijk. Dit heeft namelijk verschillende klachten tot gevolg. Daarom denk je misschien ook dat een magnesiumtekort relatief eenvoudig te herkennen is. Helaas is dit een stuk lastiger. Toch zijn er wel signalen die je erop kunnen wijzen dat jouw lichaam te weinig magnesium binnenkrijgt. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met spier- en zenuwstoornissen. Voelen jouw spieren zwakker dan normaal of heb je vaak last van spierkrampen? Dan kan dit duiden op een magnesiumtekort. Daarnaast kunnen er hartritmestoornissen ontstaan als dit mineraal te weinig voorkomt in jouw lichaam.

Oorzaken van een tekort

Het is helaas niet zo dat er één duidelijke oorzaak is aan te wijzen voor een magnesiumtekort. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn. Zo kan een aandoening aan de darmen er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw lichaam onvoldoende magnesium opneemt uit het voedsel. Overmatig gebruik van alcohol kan ook een magnesiumtekort tot gevolg hebben. Er gaat dan veel van dit mineraal verloren langs de nieren. Gebruik je vochtafdrijvers, maagzuurremmers of anti-kankermiddelen? Dan kan dit ook leiden tot een magnesiumtekort.

Wat doe je aan een magnesiumtekort?

Wanneer er te weinig magnesium in jouw lichaam zit, wordt het tijd om hier iets aan te doen. De klachten die bij zo’n tekort horen blijven je dan mogelijk bespaard. Helaas weten veel mensen niet hoe zij ervoor zorgen dat ze voldoende magnesium binnenkrijgen. Gelukkig is dit een stuk makkelijker dan je denkt. Zorg er allereerst voor dat je gezond eet. Magnesium zit namelijk in graanproducten, bepaalde groenten, melkproducten en vlees. Als je dagelijks voldoende van dit soort producten eet, is de kans groot dat een magnesiumtekort snel verleden tijd is.

Ben je (veel) gezonder gaan leven, maar lukt het je niet de hoeveelheid magnesium in jouw lichaam op een normaal peil te krijgen? Geef de hoop dan niet direct op. Er is namelijk nog een andere manier om een magnesiumtekort tegen te gaan. Voedingssupplementen met magnesium citraat bieden in dat geval uitkomst. Deze supplementen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. De meeste mensen slikken pillen om het tekort aan magnesium aan te vullen, maar er zijn ook poeders verkrijgbaar. Belangrijk om te weten is dat je voedingssupplementen met magnesium alleen een aanvulling zijn op jouw dagelijkse voeding. Zie het dus zeker niet als vervanging.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.