GEZONDHEID

Lekker slapen ondanks de zomertijd

5 april 2017

slapen ondanks de zomertijd

Eind maart is de zomertijd weer ingegaan. En dat betekent dat we ’s avonds langer kunnen profiteren van het (zon)licht. Heerlijk, als je het mij vraagt. Voor de kinderen is het alleen niet altijd even fijn. Want naar bed gaan als het nog licht is buiten valt niet altijd mee. Gelukkig zijn er oplossingen om ondanks de zomertijd toch lekker te kunnen slapen.

Op de slaapkamers van Lise en Quinn hebben we gordijnen hangen met een verduisterend effect. Om het indien nodig nog extra donker te kunnen maken hebben beide ook nog een rolgordijn hangen dat naar beneden kan. In de winter gebruiken we dat zeker niet altijd, maar nu de zon steeds vaker en feller gaat schijnen is dat toch wel erg fijn!

Slaapt je kind op zolder, of heeft hij of zij een schuine wand met daarin een dakraam dan is het natuurlijk niet mogelijk een standaard gordijn op te hangen. Gelukkig zijn er voor dit soort situaties speciale verduisterende dakraam gordijnen verkrijgbaar. De keuze is heel uitgebreid en ook verduisterende gordijnen zijn een mogelijkheid. Deze houden niet alleen vrijwel al het licht tegen, maar ze fungeren ook warmtewerend. Twee vliegen in één klap dus, want iedereen weet dat het op zolders flink warm kan worden in de zomer.

Toevallig hebben wij op onze zolder een aantal jaar geleden een dakraam laten plaatsen. We hebben er destijds voor gekozen geen gordijn aan het raam te laten bevestigen, omdat er niemand slaapt en we er eigenlijk alleen de wasmachine en droger hebben staan. Waar we toen geen rekening mee hielden is dat er door dat raam veel meer licht schijnt op de eerste verdieping. Normaal gesproken is dat niet erg (en zelfs fijn!) maar op hete zomerdagen waarop de jongste ook overdag moet kunnen slapen kan het toch vervelend zijn. We overwegen daarom toch nog een verduisterend gordijn voor dat raam aan te schaffen.

Slapen en de zomertijd

De zomertijd is innmiddels een ruime week geleden ingegaan, maar heeft hier in huis gelukkig nog niet voor grote problemen gezorgd. We doen de gordijnen bij Lise dicht zodra we boven zijn om haar om te kleden, haar tanden te poetsen en een verhaaltje te lezen. Ik denk dat ze dan al snel is vergeten dat het buiten nog licht is. Bij Quinn schijnt de zon aan het eind van de dag precies op zijn raam. Daarom maken we daar al flink gebruik van het verduisterende rolgordijn.

Hebben jullie ook verduisterende gordijnen in de slaapkamers? En hoe ging bij jullie de overgang naar de zomertijd wat slapen van de kinderen betreft?

3 Comments

 • Reply Patricia 5 april 2017 at 06:06

  Wij hebben ze wel, maar mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar rolluiken.

 • Reply Nicole 5 april 2017 at 06:39

  Wij hebben rolluiken die t licht volledig tegenhouden maar willen ook nog rolgordijnen al is t voor de gezelligheid

 • Reply Nicole 5 april 2017 at 11:36

  Veerle heeft nergens last van! Maar ik merk dat sinds de zomertijd is ingegaan Evy veel meer moeite heeft om in te slapen.. we hebben daar verduisterende gordijnen hangen maar er kan nog wel licht langs komen! Hoop maar dat ze snel gewend is!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.