GEZONDHEID

Last van lichamelijke klachten? Ga op zoek naar de oorzaak *

5 augustus 2021
zelfacceptatie

Als je lichamelijke klachten krijgt, is dat natuurlijk heel vervelend. De klachten kunnen namelijk voor hinder en ongemak zorgen in je dagelijks leven. Je wilt dan ook graag een oplossing voor de klachten. Misschien ben je al bij de huisarts geweest maar kon deze niets vinden. Voordat de klachten kunnen worden verholpen, is het belangrijk om de oorzaak van het probleem vast te stellen. Want als je de oorzaak van je klachten kent, is de kans groter dat er een oplossing gevonden wordt.

Aanvullend bloedonderzoek na een tekenbeet

In sommige gevallen is de oorzaak van de lichamelijke klachten eenvoudig te achterhalen. Ben je bijvoorbeeld gevallen op je knie en kamp je sindsdien met pijn in je knie? Dan is er een causaal verband tussen de val en de pijn in jouw knie. Maar sommige lichamelijke klachten zijn niet zo eenvoudig te verklaren. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan vermoeidheid. Dit is een lichamelijke klacht die tal van verschillende oorzaken kan hebben. Een algemeen bloedonderzoek is in dit geval dan ook een zinvolle eerste stap. Heb jij naast vermoeidheid ook last van koorts, spierpijn, hartkloppingen en gewrichtspijn? En ben je recentelijk gestoken door een teek? Dan is een ziekte van Lyme test zinvol om uit te laten voeren.

Ontlasting laten onderzoeken bij darmklachten

Dat kleine beestjes veel gezondheidsschade kunnen aanrichten, laten de teken wel zien. Deze beestjes zijn immers maar heel klein van stuk, maar ze kunnen wel de ziekte van Lyme overbrengen. De afmeting van de beestjes zegt dus niets over de impact die ze kunnen hebben. Dat is ook iets dat de parasiet laat zien. Parasieten zijn met het blote oog niet zichtbaar. Maar deze kleine beestjes kunnen wel voor veel lichamelijke klachten zorgen. Van vermoeidheid en buikpijn tot diarree en koorts. Als er parasieten in je darmen aanwezig zijn, kun je hier veel last van hebben. Het laten onderzoeken van ontlasting is bij dit soort klachten dan ook raadzaam.

Waarom onderzoek zo belangrijk is

Mensen laten zich doorgaans pas onderzoeken als ze lichamelijke klachten hebben. Maar waarom eigenlijk? Je brengt je auto toch ook voor een onderhoudsbeurt naar de garage? Waarom doe je dat dan niet met je eigen lichaam? Je gezondheid is immers je meest kostbare bezit. Voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom verstandig om regelmatig een preventief medisch onderzoek te laten uitvoeren. Je bent gerustgesteld als er niets afwijkends wordt gevonden. En de eventuele risicofactoren die wél worden gevonden, kunnen in een vroeg stadium vaak beter worden behandeld. Wacht daarom niet af tot je te maken krijgt met lichamelijke klachten, maar zorg te allen tijde voor een goed inzicht in jouw lichamelijke gestel.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.