GEZONDHEID

Kijk uit met komkommer!

1 april 2015

komkommer

Let op: dit artikel bevat een 1 april-grap en daarmee fictieve informatie. 

De meeste ouders beginnen als hun kindje rond 4 a 6 maanden oud is met het introduceren van vaste voeding. Meestal horen toegankelijke groente- en fruitsoorten tot de eerste prakjes. Ook komkommer wordt vaak al vroeg aangeboden om lekker op te sabbelen. Lekker verfrissend, vooral in de zomer! Toch is dat geen goed idee, blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Kindjes die gevoelig zijn voor allergieën, kunnen namelijk allergisch reageren op de komkommer.

Van voedingswaren als pinda, tomaat en aardbei was al langer bekend dat het op te jonge leeftijd eten ervan, tot irritatie en later tot allergische reacties kan leiden. Daarom wordt aangeraden deze fruitsoorten pas vanaf 9 maanden aan je kindje aan te bieden. En nu is dus ook van komkommer bekend dat hij een allergische reactie kan geven.

Wat is voedselallergie?

Bij voedselallergie reageert het afweersysteem op specifieke voedingsmiddelen. Het lichaam maakt hierbij antistoffen tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen. Een allergische reactie treedt meestal binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel op. Bij jonge kinderen gaat het vaak om maag-, darm- en huidklachten als eczeem.

Is jouw kindje gevoelig voor allergieën? 

5 Comments

 • Reply Roos 1 april 2015 at 06:13

  Mijn oudste zoon, heeft bij bepaalde etenswaren wel een huidreactie. Maar alleen als het eten ook daadwerkelijk tegen zijn huid aan is gekomen. Bijvoorbeeld met salades voor op brood, als die op zijn wangen komen, krijgt hij knalrode vlekken. Die geven we dus niet meer 😉

 • Reply Daantje 1 april 2015 at 07:32

  Tobias is allergisch voor cashewnoten, sesamzaad, ei en melk. Maar van die notenallergie hebben we nog nooit wat gemerkt en schijnt ook heel mild te zijn. Het kwam uit een bloedtest….

 • Reply Seline 1 april 2015 at 10:53

  Ik heb nog niks bij ze vernomen van een allergie, dus ik denk het niet. Goed dat je dit deelt!

 • Reply Jess 1 april 2015 at 21:49

  Toen ik bij Sam begon met bijvoeding zat hij ineens van onder tot boven onder het eczeem. Bij hem ben ik dus extra voorzichtig omdat ik zelf allergisch ben voor kiwi en ananas. Ook bij Jim zijn we alert maar van die komkommer wist ik niet af. Bedankt voor de tip!

 • Reply Johanna kingma 28 maart 2020 at 15:21

  Bij allergién is het juist nodig zo vroeg mogelijk te beginnen om problemen op latere leeftijd te voorkommen.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/22/begin-vroeg-met-ei-en-pinda-om-allergieen-te-voorkomen-a3954242

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.