GEZONDHEID OUDERSCHAP

Hulpmiddelen bij lichamelijke klachten tijdens en na de zwangerschap *

20 november 2020

Een zorgeloze, pijnvrije zwangerschap is helaas niet vanzelfsprekend. Ik heb zelf het geluk dat ik twee keer een onbezorgde zwangerschap heb gehad. Na de bevalling herstelde ik gelukkig ook beide keren best snel. Maar ik weet dat dit helaas niet voor iedereen geldt. Waarschijnlijk neem je je eigen lichamelijke ongemakken sneller voor lief als je weet dat met het kindje alles goed is. Maar ik kan me zo voorstellen dat het heel zwaar kan zijn als je zelf niet fit bent tijdens je zwangerschap. Na de bevalling herstelt de een natuurlijk ook sneller dan de ander. Welke hulpmiddelen zijn er om je tijdens de zwangerschap maar ook na de bevalling te ondersteunen en de dagelijkse dingen wat makkelijker en aangenamer te maken?

Hoog laag bed

Gedurende de laatste weken van je zwangerschap wordt het tijd om je bed te verhogen. Dit is nodig zodat de kraamzorg in de kraamweek je goed kan verzorgen zonder teveel te hoeven bukken. Heb je tijdens de zwangerschap of na de bevalling veel last van lichamelijke klachten zoals bekkeninstabiliteit of rugpijn dan kun je ervoor kiezen een hoog laag bed te huren. Dat is een bed dat, zoals de naam al zegt, met behulp van een motortje op verschillende hoogtes kan worden gezet. Op die manier kun je in een laag bed instappen en kan jij (of de kraamverzorgster) het bed hoog zetten als je eenmaal ligt.

Rugsteun

Zitten in bed is meestal niet heel comfortabel. Dat is het normaal al niet, maar als je net bent bevallen kan het al helemaal een uitdaging zijn. Dit terwijl het voeden van je kindje toch vaak het fijnst gaat in een zittende houding. Om het zitten in bed wat makkelijker te maken kun je een rugsteun lenen of kopen. Deze kun je in verschillende standen zetten en zorgt voor de nodige ondersteuning tijdens het zitten in bed. Behalve tijdens het voeden van je kindje kan het ook fijn zijn de rugsteun te gebruiken als je zelf eet en drinkt.

Douchestoel

Ik weet nog dat ik de eerste week na de bevalling amper op mijn benen kon staan omdat ik zoveel bloed was verloren. Ik bleef dagenlang slap en duizelig en douchen was dan ook een grote uitdaging. In het ziekenhuis heb ik op een speciaal douchekrukje gezeten. Dat was erg fijn en gaf me een veiliger gevoel. Vind je het thuis nog erg zwaar om staand te moeten douchen, dan kun je een douchestoel huren. Dat is een speciale stoel die je in de douche zet en waarop je tijdens het douchen kunt gaan zitten.

Rolstoel

Het liefst wil je tot het eind van je zwangerschap lekker naar buiten en in beweging blijven. Ook na de bevalling wil je natuurlijk niets liever dan trots achter die kinderwagen lopen. Ben je tijdens de zwangerschap of na de bevalling niet meer in staat (lange stukken) te lopen dan kun je een rolstoel huren. Gewoon, voor de periode dat je zelf nog herstellende bent en vooral ook om jezelf niet onnodig over grenzen te laten gaan. In een rolstoel kun je er toch lekker op uit en wordt je wereldje niet onnodig klein.

Heb jij last (gehad) van lichamelijke klachten tijdens en/of na je zwangerschap?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.