Eetbuien zijn korte periodes waarin je een grote behoefte hebt aan eten. Om deze behoefte te vervullen ga je eten. Heel veel eten. Eetbuien zijn niet alleen slecht voor je fysieke, maar ook voor je mentale gezondheid. Probeer ze dus te voorkomen. In deze blog leg ik uit hoe eetbuien ontstaan en hoe je ervan af kunt komen.
Hoe ontstaan eetbuien?
Een eetbui kan in principe drie verschillende oorzaken hebben:
- Eten in relatie tot een gewoonte – merk je dat je altijd een eetbui na een bepaalde gebeurtenis of handeling hebt? Dan is die gewoonte de oorzaak van de eetbuiten. Je lichaam en brein associëren die gewoonte dan met een grote behoefte aan eten.
- Psychische klachten – een eetbui kan zich ook in de vorm van verdoving, ontlading of schuilplek uiten. Met zo’n eetbui probeer je als het ware je emoties onder controle te houden.
- Lichamelijke klachten. Heb je langere tijd niet gegeten? Dan is de kans op de vorming van een eetbui groot. Je lichaam heeft simpelweg voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren.
Wat is het gevaar van een eetbui?
Een eetbui is van grote invloed op je lichaam. Je lichaam krijgt plots teveel voedingsstoffen binnen, waardoor deze stoffen niet goed afgevoerd kunnen worden. Ook kun je last van insulineresistentie krijgen. De symptomen van insulineresistentie zijn dat je vermoeid bent en last van je gewrichten krijgt. Ook zorgt insulineresistentie voor gedragsveranderingen. Dit kan op termijn van grote invloed zijn op je algehele gezondheid.
Een eetbui is in veel gevallen ook bepalend voor je gemoedstoestand. Nadat je zo’n eetbui hebt gehad, zul je in de meeste gevallen niet bepaald tevreden met je keuze zijn. Je had jezelf niet onder controle. Dat kan iedereen gebeuren, maar dit moet niet te vaak het geval zijn. Als je namelijk regelmatig last van eetbuien hebt, is dit van grote invloed op je psychische- en lichamelijke toestand.
Hoe kom je van eetbuien af?
Met onderstaande tips kun je van de eetbuien afkomen:
- Koop geen grote hoeveelheden eten. Op het moment dat je weinig eten in huis hebt, vormt dit een belemmering voor een komende eetbui.
- Wees eerlijk over je eetbuien. Als je last van eetbuien hebt, is het van belang om hier open over te communiceren met iemand die je vertrouwt. Bespreek het bijvoorbeeld met (een van) je ouders, je partner of vriend(in), of ga langs bij de huisarts.
- Probeer te ontspannen. Merk je op dat je een eetbui begint te krijgen? Dan is het zaak om je zoveel mogelijk te ontspannen. Door je te ontspannen, geniet je van meer rust en ruimte in je hoofd. Je bent hierdoor in staat om de juiste keuzes te maken en daarmee een eetbui af te wenden. Behalve ontspannen kan het ook helpen om afleiding te zoeken.
- Drink voldoende water. Zodra je lichaam vocht tekort komt, kan je lichaam dit uiten middels een hongergevoel. Drink voldoende water zodat je een hongergevoel in ieder geval voor bent.
Geen reacties