GEZONDHEID ZWANGERSCHAP

Hitteplan voor zwangere vrouwen

10 augustus 2020
zwangere vrouw aan het zwembad

Ik schreef al eens een hitteplan voor je baby of peuter. Maar hoe zit het eigenlijk als je zwanger bent en je kindje nog veilig in je buik zit? Op een warme dag kun je het het beste wat rustiger aan doen dan normaal. Dat geldt altijd, maar als je zwanger bent nog een beetje extra. Maar waar moet je precies op letten? Wat moet je wel doen en wat kun je beter laten?

Hitte en je lichaam

Je lichaam heeft een optimale temperatuur van 37 graden. Bij die temperatuur functioneert alles in je lichaam het best. Stijgt de luchttemperatuur, dan heeft ook je lichaamstemperatuur de neiging om te stijgen. Om overtollige warmte af te voeren ga je zweten. Ook neemt de doorbloeding van je huid toe en gaan je bloedvaten meer open staan.

Je kunt je voorstellen dat je door dit proces behoorlijk wat vocht kwijtraakt. Vul je dit niet (voldoende) aan met het drinken van water, dan loop je het risico uit te drogen. Bij uitdroging neemt je bloedvolume af, omdat bloed nu eenmaal voor het grootste deel uit water bestaat. Je hart gaat hierdoor harder pompen om te zorgen dat alle belangrijke organen in je lichaam toch van voldoende bloed worden voorzien. De bloedvaten in je huid staan wijd open, dus ook hier gaat veel bloed naartoe. Als gevolg daarvan kun je je duizelig voelen, een licht gevoel in je hoofd krijgen, of hoofdpijn.

Is hitte gevaarlijk voor mijn ongeboren kind?

Als je het zelf enorm warm hebt op een hete zomerdag, vraag je je vast af hoe dat voor het kindje in je buik is. De schadelijke UV-stralen van de zon kunnen het kindje in elk geval niet bereiken, want die kunnen niet door de baarmoeder heen.

Wat wél nadelig voor je kindje kan zijn, is uitdroging en een langdurig verhoogde lichaamstemperatuur. Heb je aan het begin van je zwangerschap last van oververhitting, dan loopt je kind een iets grotere kans op een aangeboren afwijking. Soms zorgt verminderde bloedtoevoer ervoor dat je kind via de placenta minder voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan ook tot andere complicaties leiden, zoals de aanmaak van te weinig vruchtwater of vroeggeboorte. Hoewel de kans hierop (gelukkig) heel klein is, kun je uitdroging en oververhitting natuurlijk het beste proberen te voorkomen. Met de nu volgende tips kom je een heel eind.

Hitteplan voor zwangere vrouwen:

(Bron: 24Baby.nl)

Drink voldoende

Uitdroging voorkom je natuurlijk in de eerste plaats door je vochtbalans op peil te houden. En dat doe je door voldoende te drinken. Drink bijvoorkeur water of thee en laat zoete drankjes zoveel mogelijk staan. Wacht niet tot je dorst hebt, maar drink gedurende de dag steeds kleine beetjes. Probeer minimaal twee liter te drinken. Als je erg zweet

Doe het rustig aan

Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf in welk trimester van je zwangerschap je je bevindt, maar de kans is groot dat je het sowieso al wat rustiger aan doet dan toen je niet zwanger was. Op een hete dag is dat extra belangrijk. Neem vooral op het heetst van de dag – tussen twaalf en drie uur ’s middags – gas terug en zoek een koele plek.

Draag luchtige kleding

Kleed je zo luchtig mogelijk en kies bij voorkeur voor stoffen als katoen of linnen. Deze ademen het best en nemen eventueel transpiratievocht goed op.

Zoek verkoeling

Binnen kan een ventilator de nodige verkoeling geven. Ook een koel voetenbadje kan het je wat aangenamer maken. Als je gaat douchen, douche dan niet koud maar juist lauwwarm. Een koude douche werkt namelijk niet verkoelend, omdat je lichaam daarna extra snel weer opwarmt. Verder is het prettig om een nat washandje bij de hand te hebben dat je op je voorhoofd of in je nek kunt leggen.

Slapen kan een beproeving worden als de zwangerschap vordert, laat staan als het ook nog eens warm is in huis. Houd overdag de ramen en gordijnen dicht en zet ’s avonds pas het raam open (liefst met een hor ervoor). Slaap onder een laken en neem eventueel een lauwwarme douche voor het slapengaan.

Ben (of was) jij zwanger in de zomer en heb je hier ook mee te maken (gehad)? Wat is jouw beste tip om als zwangere met de hitte om te gaan?

Afbeelding zwangere vrouw afkomstig van Shutterstock.

1 reactie

  • Reply Joyce 27 augustus 2019 at 08:12

    Nu 34 weken zwanger. En daarnaast heb ik nog een kleintje rondlopen van 1,5 jaar. Eigenlijk is buiten lopen al een hele uitdaging dus ik probeer echt zo rustig mogelijk te doen. In de ochtend buiten zitten maar zo na de lunch ga ik naar binnen met de kleine (die overigens ook naar bed moet dan). Ik doe dan zelf ook meteen een powernapje mee 😉 Verder veel drinken, niet te zout eten en de ventilator op standje maximaal.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.