GEZONDHEID

Het leed dat doorkomende tandjes heet… of niet?

3 september 2015

huilen

De ergste verhalen lees je erover. Op internet, blogs, in tijdschriften en boeken. Het krijgen van tandjes zou leiden tot ontroostbare baby’s en slapeloze nachten. Met dat in het achterhoofd leek een goede voorbereiding me wel handig toen ik net moeder was. Ik kocht dus een bijtring. En van die speciale pasta die je op het tandvlees van je baby kunt smeren en die helpt tegen de pijn. Maar de pijn? Die kwam niet. Lise liet er althans weinig van merken…

Tandloos

Lang had ons meisje een tandloos mondje. Ruim zeven maanden gingen voorbij sinds haar geboorte zonder dat er een tand te ontdekken viel. Toen ze acht maanden oud was, ontdekten we dan eindelijk een klein wit puntje in het midden van haar onderkaak. Even later werden het er twee. Niet lang daarna verschenen ook boven de eerste tandjes. En ze onderging het allemaal alsof het niets voorstelde. Natuurlijk, Lise was in die periode weleens wat huilerig of hangerig. Maar ik had niet het idee dat dat van de doorkomende tandjes kwam. En ’s nachts is ze er sowieso nooit wakker van geworden.

De bijtring lag daarom al snel onderin een doos met speelgoed. De pasta ligt nog altijd onaangeraakt in de bovenste lade van de commode. Te wachten tot het moment dat er misschien toch nog eens pijnlijke kiezen en tanden (ze moet er nog steeds een aantal!) doorkomen. Gelukkig kan ze zich inmiddels al een beetje verbaal uitdrukken, dus ik ben benieuwd of ze nog ooit ‘auw’ in haar mond gaat krijgen. Het zou natuurlijk mooi zijn als dat gewoon niet gebeurt.

melkgebit

Misschien is het nog interessant om even te kijken naar hoe het melkgebit van een kindje zich doorgaans ontwikkelt en wanneer dus welke tanden ‘doorbreken’. Zoals je ziet verschijnen sommige tandjes al vrij vroeg en andere heel wat later.  Bovendien worden de termijnen heel ruim genomen. Zo kan de tweede kies van de onderkant komen als je kind 23 maanden is, maar ook als hij/zij 31 maanden is.

Had(den) jouw kind(eren) last van doorkomende tandjes?

6 Comments

 • Reply cindy 3 september 2015 at 08:08

  Mijn 16 maanden oud dochtertje had vanaf 3 maanden symptomen dat dr tandjes door zouden komen – kwijlen, handje in de mond, op dingen bijten enz. Dr onder tandjes kwamen echter pas met 13 maanden en op de boven tandjes zitten we nog steeds te wachten…

 • Reply Puck 3 september 2015 at 12:22

  Ik zit er nu net op te wachten. Alice is ruim 7 maanden, dus het zou mogen komen, maar we zien nog niets!

 • Reply Sylvie 3 september 2015 at 12:49

  Bij Ivar gaat het tot nog toe ook allemaal vlekkeloos, maar hij heeft dan ook nog geen kiezen, dat schijnt meer pijn te doen?

 • Reply Simone 3 september 2015 at 13:22

  De tandjes die doorkomen lijken me echt heel naar. Je hoort van alle kanten dat het gejank en gehang is de hele dag. Als ik dan zo het verhaal van Lise lees, kan het dus ook anders haha. Nou, fingers crossed dan maar ;-).

 • Reply Nicole 3 september 2015 at 15:53

  Hier al een mond vol tanden en kiezen en ook nooit iets nodig gehad voor haar.
  Heeft er niet zoveel last van gehad haha..

 • Reply inge 3 september 2015 at 23:47

  Mijn zoontje is ondertussen 20 maanden en zit nog enkel te wachten op zijn laatste 4 kiezen, hij heeft er amper iets van geweten…

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.