GEZONDHEID

Het hoe en waarom van een ooglidcorrectie *

11 juni 2020

‘Ik ga echt niet in mezelf laten snijden als het niet strikt noodzakelijk is hoor.’ Dit is eigenlijk altijd mijn standpunt geweest als het om cosmetische ingrepen gaat. Toch is mijn mening hierover de laatste jaren behoorlijk veranderd. Zo sluit ik bijvoorbeeld niet uit dat ik in de toekomst een fronsrimpel, die er nu gelukkig nog niet is, laat wegwerken. En ik snap het bijvoorbeeld ook heel goed als iemand een litteken van een operatie of brandwond netjes laat herstellen door middel van plastische chirurgie. Ook een ooglidcorrectie vind ik het overwegen waard als ik last zou krijgen van mijn ogen of een vermoeide uitstraling krijg. In die laatste duik ik eens wat dieper. Want welke opties zijn er eigenlijk als je kiest voor een ooglidcorrectie, hoe gaat zo’n behandeling in zijn werk en waar moet je goed op letten?

Ooglidcorrectie

Zeggen mensen je regelmatig dat je er moe uitziet? Dat is niet leuk en zéker niet als je prima slaapt en je niet moe voelt. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op een vermoeide blik toe. Dat heeft niet zoveel met te weinig slaap te maken, maar alles met zwaarder wordende en hangende oogleden en/of wallen onder de ogen. Een ooglidcorrectie is een operatieve correctie van ofwel het bovenste, ofwel het onderste ooglid. Dit zijn twee heel verschillende ingrepen, die ik daarom hieronder apart even kort toelicht.

Bovenooglidcorrectie

Bij een bovenooglidcorrectie wordt de overtollige huid, ofwel het huidoverschot, verwijderd. Soms is er ook sprake van uitpuilend vet dat verwijderd moet worden. Bang voor een te zichtbaar litteken? Het litteken dat je overhoud na de ingreep ligt in de natuurlijke arcadeboog en is daardoor niet of nauwelijks zichtbaar. Wel kan het doorlopen in een kraaienpootje of lachrimpeltje.

Onderooglidcorrectie

Waar er bij een bovenooglidcorrectie eigenlijk maar één techniek wordt toegepast, kan een onderooglidcorrectie uit meerdere technieken bestaan. Net als bij een bovenooglidcorrectie wordt het teveel aan huid verwijderd. De plastisch chirurg kan daarnaast vetweefsel wegnemen om de wallen te verwijderen. Ook de zogenaamde hamra-techniek is een mogelijkheid. Daarbij wordt het vetweefsel onderhuids gelijkmatiger verdeeld. En last but not least kan de behandeling worden uitgebreid met een ooglidverstrakking. Daarbij wordt de oogkringspier gehecht aan het botvlies van de buitenste ooghoek. Dit zorgt voor een ankerpunt om het onderooglid te steunen.

Hoe wordt een ooglidcorrectie uitgevoerd?

Zowel een boven- als een onderooglidcorrectie worden onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Je hoeft voor deze ingreep dus niet onder volledige narcose. Het hangt van de kliniek af of de behandeling wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg, een cosmetisch arts of zelfs een huisarts. Bij Kliniek Veldhoven wordt een ooglidcorrectie altijd door een gekwalificeerd plastisch chirurg uitgevoerd die is gespecialiseerd in ooglidcorrectie.

Gelukkig heb ik zelf as we speak nog een redelijk frisse en open blik. Ik denk ook dat ik niet veel aanleg heb voor hangende oogleden. Maar mocht dit over een X aantal jaar toch het geval zijn, dan zou ik een ooglidcorrectie zeker overwegen.

Heb jij aanleg voor hangende oogleden of wallen? Heb je er misschien al iets aan laten doen of is het iets dat je in de toekomst zou overwegen?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.