GEZONDHEID

Heb ik hooikoorts? *

17 mei 2022

Miljoenen Nederlanders hebben er last van: hooikoorts. Hooikoorts staat ook wel bekend als een pollenallergie en er zijn verschillende allergische reacties die kunnen voorkomen. Moet jij veel niezen, heb je een loopneus of geïrriteerde ogen? Dan zou het zomaar kunnen dat je hooikoorts hebt. Ook slaapproblemen en concentratieproblemen komen voor.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie waarbij de klachten ontstaan door het stuifmeel van bepaalde grassen, planten of bomen. Dit stuifmeel wordt ook wel aangeduid als pollen. De pollen komen terecht in je neus, ogen, mond en keel waardoor klachten ontstaan. Je slijmvliezen worden dikker en gaan meer slijm produceren. Zodra de pollen uit de lucht zijn, verdwijnen de klachten ook weer. Het is vervelend als je hooikoorts hebt, maar het kan gelukkig geen kwaad.

Symptomen van hooikoorts

Bij hooikoorts nies je veel, heb je een verstopte neus en jeukende of tranende ogen. Je kunt het ook benauwd krijgen en je bent sneller moe. Een neusspray met een ontstekingsremmer kan uitkomst bieden, net als medicijnen tegen allergie. Draag buiten een zonnebril om de pollen uit je ogen te houden en houd de ramen dicht op winderige en zonnige dagen.

Heb jij last van jeuk, bultjes, blaasjes en roodheid op je huid, of heb je dikke en rode ogen? Dan kan het zijn dat je geen hooikoorts hebt, maar dat je in contact bent gekomen met brandharen van de eikenprocessierups. Processierups bestrijding kan in dit geval de uitkomst bieden. Zo kan het zijn dat je eikenbomen in de straat hebt staan waar de rupsen die de klachten veroorzaken op leven.

Wanneer is het hooikoortsseizoen?

De symptomen komen het meest of het heftigst voor wanneer het hooikoortsseizoen net van start is gegaan. Wanneer dit is, hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste factor die meeweegt is het weer. Na een zachte winter start het hooikoortsseizoen eerder. Wanneer je last krijgt hangt ook af van welke pollen het zijn waar je allergisch voor bent. Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor planten en grassen, of voor specifieke bomen.

Over het algemeen komen de meeste pollen in de lucht vanaf maart en is er een piek te zien eind mei of begin juni. Grassen zijn op dit moment volop in bloei en de lente is in volle gang. Eind september tot begin oktober komt er vaak pas een einde aan het hooikoortsseizoen. Maar de meeste mensen hebben vooral in de lente veel last van hun allergie.

Pas op met de eikenprocessierups

De eikenprocessierups veroorzaakt ook veel klachten in de lente en zomer, vanaf ongeveer begin juni. De rupsen scheiden hun brandharen af, waardoor de overlast op zijn grootst is in de zomermaanden. De bestrijding eikenprocessierups is een taak van de gemeente als de rupsen zich bevinden in openbaar groen, zoals het park. Ervaar je overlast? Alarmeer dan de gemeente.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.