GEZONDHEID OUDERSCHAP

Havermoutbadje bij waterpokken

9 november 2019
havermoutbadje bij waterpokken

Eigenlijk dacht ik dat ze ze allebei al gehad hadden. De waterpokken. Maar drie weken geleden voelde Lise zich opeens niet lekker. Ze was één dag enorm hangerig en de dag erna zag ik overal rode vlekjes ontstaan. Niet veel later werden dat blaasjes en wist ik genoeg: waterpokken. Precies anderhalve week later, één dag nadat we zijn derde verjaardag vierden, begon het ook bij Quinn. Hij had het erger te pakken dan zijn zus. Van veel mensen kreeg ik de tip ze in een havermoutbadje te zetten. Dat zou helpen tegen de jeuk. Hoe maak je dat? En helpt het echt?

Een havermoutbadje bij waterpokken – wat doet het?

Ik wist het niet, maar havermout staat bekend om de verzachtende en ontstekingsremmende werking. Het heeft dus een kalmerend effect op de, bijvoorbeeld door waterpokken, geïrriteerde huid. De havermout zorgt er ten eerste voor dat de jeuk vermindert. Een tweede effect is het sneller indrogen van de waterpokken. En zodra ze zijn ingedroogd is de jeuk voor het grootste gedeelte weg en weet je dat het einde van het lijden in zicht is. Dat willen we dus!

Hoe maak je zo’n havermoutbad?

Nou, dat is eigenlijk heel simpel. Je laat het bad vollopen met water rond 38 graden. Gewoon zoals je dat waarschijnlijk normaal ook doet. Vervolgens pak je een hydrofiele doek of, beter nog, een hydrofiele washand en daar schep je zo’n 6 a 8 eetlepels havermout in. Knoop de doek of washand goed dicht met een elastiekje. Het dichtgeknoopte zakje havermout laat je vervolgens in het bad weken, zoals een theezakje. Je kunt er af en toe in knijpen zodat het water wit wordt. Ik heb ook gelezen dat je zachtjes met het zakje de huid kunt deppen. Dit heb ik zelf niet geprobeerd, maar zou je dus ook nog kunnen doen.

Lise had eigenlijk zo weinig last van haar waterpokken, dat we er niets aan hebben hoeven doen. Gelukkig! Quinn was een ander verhaal. Hij had er meer, ze waren groter en vooral ’s avonds en ’s nachts had hij er veel last van. De paar keer dat wij het havermoutbadje bij de waterpokken van Quinn hebben ingezet, heeft het ervoor gezorgd dat hij een stuk rustiger werd. Hij had echt merkbaar minder last dan voor het badderen.

Wat kan je nog meer doen bij waterpokken?

Wij hebben trouwens verder geen andere middeltjes gebruikt tegen de jeuk. Eens per dag een havermoutbadje was hier voldoende om de ergste jeuk en irritatie weg te nemen. Ik vind het dus echt een goede (en bovendien budgetvriendelijke én natuurlijke) tip om het leed van waterpokken bij je kind wat te verzachten.

Nu zijn er naast het havermoutbadje bij waterpokken natuurlijk allerlei huidverzorgingsmiddeltjes op de markt die je zou kunnen gebruiken om de jeuk van de pokken te verzachten. Vaak hebben ze naast een verzachtende ook een verkoelende werking. Je kunt deze producten ook als aanvulling op het havermoutbadje gebruiken. Een aantal voorbeelden van huidverzorging bij waterpokken vind je hieronder:

Hadden jullie kinderen veel last van de waterpokken? En kende jij de tip van het havermoutbadje al?

9 Comments

 • Reply G.C. 31 oktober 2021 at 07:15

  Ik zie weinig wetenschappelijke onderbouwing ten opzichte van een gewoon badje zonder havermout.

  Ook over de “onstekingstekingstemmende werking” lijkt het meer napraterij dan of het echt wel zo is.

  • Reply Stephanie 20 februari 2022 at 14:27

   Lekker belangrijk! Als het voor haar kindjes werkte dan is het toch een goede tip voor anderen? Ik ga het in ieder geval proberen vanavond. Kan nooit kwaad.

  • Reply Guus Kupers 26 oktober 2022 at 18:55

   Waarschijnlijk is er overigens ook geen wetenschappelijk bewijs omdat geen enkel farmaceutisch bedrijf onderzoek hierna gaat financieren🧐

 • Reply Bianca Hietkamp 21 februari 2022 at 18:18

  Ik heb het ook gedaan en het heeft echt wel gewerkt

 • Reply Sanne 31 maart 2022 at 11:40

  Ja lekker! Wij gaan het ook doen hier, is er nog een tijd aan verbonden? Of gewoon net zoals normaal…hier zitten ze makkelijk 30 min in bad!

 • Reply Dorieke 19 april 2022 at 13:35

  Dat is het mooie van oma’s huismiddeltjes ze zijn niet wetenschappelijk onderbouwt maar werken beter dan allemaal poedertjes en middeltjes van producenten die er hun zakken mee vullen.

 • Reply Maria 9 mei 2022 at 13:57

  Gewoon uitproberen. Wat Stephanie zegt…het kan geen kwaad en als het meezit helpt het voor je kindje! Dat is alleen maar fijn. 🙂

 • Reply Fien 15 mei 2022 at 13:12

  Hoe lang jelpt zoon havermoutbadje

 • Reply HM 20 augustus 2022 at 22:33

  Vandaag ook een havermoutbadje gebruikt en naar mijn inzien is zijn huid rustiger geworden en zag ik serieus verbetering dan hem in bad doen met zeep.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.