GEZONDHEID

Groene ontlasting door smurfenijs

28 mei 2018

kleuter eet smurfenijs

Mijn kleuter is dol op ijs. Logisch, welk kind niet? Zeker als we op vakantie zijn mag ze regelmatig een ijsje. Soms een waterijsje, maar we gaan ook weleens naar de ijssalon. Voorheen koos ze daar standaard voor smaken als aardbei en banaan, maar sinds kort staat het knalblauwe smurfenijs bovenaan haar top 3. Ik ben er niet weg van aangezien het er zo chemisch uitziet, maar wilde onze afgelopen vakantie niet moeilijk doen en gaf het haar. Maar toen ik de volgende dag haar billen afveegde schrok ik toch even… Ik had me niet gerealiseerd dat je van smurfenijs groene ontlasting kunt krijgen.

Groene ontlasting door smurfenijs?

Jep, zoals de titel al doet vermoeden was de ontlasting van mijn dochter bij het afvegen van haar billen knalgroen! Het leek net verf. Ze klaagde verder niet over pijn of misselijkheid dus om haar niet bang te maken zei ik er niks van. Maar ik ben wel meteen Google in gedoken om te checken waar het vandaan kan komen en, belangrijker, of het iets is waar ik me zorgen om moet maken.

Toen ik naging wat we de vorige dag zo’n beetje gegeten en gedronken hadden, kwam al snel de herinnering aan het smurfenijs naar boven. En warempel, het bleek veel vaker voor te komen dat kinderen groene poep kregen na het eten van het ijskoude blauwe goedje.

Smurfenijs kleurstof

De ‘boosdoener’ in dit geval is een kleurstof met het nummer E133. Deze synthetische keurstof  geeft een intens blauwe kleur aan levensmiddelen en zit behalve in sommige soorten smurfenijs, ook in de blauwe Skittles.

Nu is het feit dat het om een synthetische kleurstof gaat nog tot daaraan toe, maar na wat research ontdekte ik dat kleurstof E133 hyperactiviteit en overgevoeligheidsreacties als netelroos en huiduitslag kan veroorzaken. Bovendien is de kleurstof in veel EU-landen verboden, maar in Nederland niet. Duitsland stond wel in het rijtje waar deze stof verboden zou moeten zijn, maar Lise at haar ijsje toch echt in Duitsland.

Geen smurfenijs meer

Voor de duidelijkheid: niet alle soorten smurfenijs bevatten kleurstof E133. Maar na deze informatie en de ervaring met de groene ontlasting wordt er hier wat mij betreft geen smurfenijs meer gegeten. Gelukkig heeft de ijssalon genoeg andere lekkere smaken waar mijn dochter uit kan kiezen…

Ik ben wel benieuwd naar jouw standpunt hierin. Vind je het overdreven als ik mijn kind geen smurfenijs meer geef na deze ontdekking?

12 Comments

  • Reply Erica 28 mei 2018 at 07:37

    Hoi! Ben het helemaal met je eens. Voor mijn dochters ook geen blauw ijs.

  • Reply Fem 28 mei 2018 at 07:50

    Onze ijssalon maakt smurfenijs van Blauwe bessen en zonder kleurstoffen, dus het hoeft niet overal door E-nummers te komen. Goed om dit te weten, klinkt niet erg gezond 😉

    • Reply Erica 28 mei 2018 at 11:05

      Als ik blauwe bessen stuk maak krijg ik blauw/paars sap, geen smurfenkleur iig. Hoe doet die ijssalon dat?

  • Reply Sanne 28 mei 2018 at 09:51

    Goed om te weten! Ik heb er ook geen goed gevoel bij, dus hier voor de kinderen ook geen Smurfen ijs.

  • Reply Essma 28 mei 2018 at 16:30

    Ik zie het ook altijd in ijssalons maar mijn ogen gaan er nog net niet van pijn doen 😣. Precies om wat je zegt: dat ziet er toch niet uit om op te eten?! Hetzelfde geldt voor die slush puppie troep. Altijd je innerlijke gevoel volgen. Mijn dochter heeft het nooit gehad en zal niet gebeuren ook. Goed dat je er een artikel over schrijft. Er zijn er genoeg die onwetend zijn!

    En er zijn inderdaad genoeg andere smaken om uit te kiezen 😉

  • Reply Sandra 29 mei 2018 at 14:13

    Niet om onaaridig te klinken maar dat was toch terverwachting dat ze groene poep zou krijgen van smurfen ijs? Ik heb het mij zelf en mijn zoontje ook mee gemaakt (sorry voor de TMI) als we blauwe fondant hebven gegeten xD gelukkig eten we dat niet vaak en smurfen ijs vinden we toch niet lekker xD

    • Reply Monique 29 mei 2018 at 14:40

      Je klinkt niet onaardig hoor Sandra! Misschien naïef van mij om te verwachten dat een lichaam zo’n kleurstof helemaal af kan breken 🙂 Lekker vind ik smurfenijs trouwens ook niet. Heb een klein hapje geproefd…

  • Reply Francis | Mamazetkoers 29 mei 2018 at 19:47

    Ik heb je blog met interesse gelezen, als voedingsmiddelentechnoloog lees ik deze artikelen graag. Nu is het wel zo dat alle E-nummers goedgekeurd zijn door de EU, dus door alle landen. Een enkel land heeft idd aanvullende nationale wetgeving. Wat ik in je bron niet kan vinden is de dosering die iemand binnen moet krijgen om last van de bijwerkingen te kunnen krijgen. De inname voor die bijwerkingen is zo hoog, dat een kindje dat nog niet binnen krijgt al eet hij 100 smurfenijsjes per dag voor een hele week. Veel “smaken” zijn tegenwoordig sentetisch: aardbei is er daar 1 van. Al zouden we alles met aardbeiensmaak van aardbeien willen maken moeten we de hele wereld vol aardbeien planten zetten, en dan nog hebben we niet genoeg. Alles omtrent E-nummers zouden we in perspectief moeten zien. Om terug te komen op je vraag; nee mijn dochter krijgt ook geen surfenijs. Niet omdat de kleurstof slecht kan zijn maar omdat anders haar kleren onder de blauwe zooi zit en dat krijg ik er niet uit gewassen 😂😅😇. En groene poep, nee dat willen we ook niet! Ik vind je blog goed geschreven, en lees je graag je volgende blog weer.

  • Reply calle 5 december 2019 at 11:04

    Hallo,
    Ik heb zelf 2 blauwe snoepjes gegeten (spinnen) van mijn dochter en de dag erop was het dus ook allemaal groene troep aan de uitgang 🙂
    Blauwe kleurstof lijkt me ook de boosdoener geweest. Onschadelijk of niet, ik blijf er van af!

  • Reply Skylar 12 januari 2020 at 09:17

    En blauwe donuts van de DunkinDonuts maken ontlasting ook groen 😉

  • Reply Nick Peters 23 april 2020 at 12:32

    Blauwe spirulina kun je ook door ijs mengen. Spirulina is een zeewier.

  • Reply Anouk 28 april 2023 at 20:31

    Hier ook hoor. Mn meisjes had groene diaree en de dag ervoor had ze een blauwe suikerspin gegeten.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.