Een verzwaringsdeken. Ik wist wel (ongeveer) wat het is, maar ervaring had ik er zelf nog niet mee. Toen me werd gevraagd of ik het leuk vond er eentje te ontvangen en te testen, besloot ik op dat aanbod in te gaan. Ik was erg nieuwsgierig wat zo’n verzwaringsdeken voor me zou doen en of ik er ook langer, dieper en dus beter onder zou slapen. Ik heb mijn deken inmiddels aan een uitgebreide test onderworpen, dus het is tijd om de bevindingen met je te delen. Daarnaast vertel ik wat meer over verzwaringsdekens in het algemeen en wat ze voor je nachtrust kunnen doen.
Wat is een verzwaringsdeken?
Een verzwaringsdeken is een deken die een bepaald gewicht heeft en daardoor zorgt voor een zachte druk op je lichaam als je eronder ligt. Je kunt die druk vergelijken met een liefdevolle knuffel en het kan je een geborgen gevoel geven. Daarnaast zorgt de druk op je zenuwstelsel ervoor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en het gelukshormoon serotonine wordt gestimuleerd.
Waarvoor kun je een verzwaringsdeken gebruiken?
Een verzwaringsdeken kies je altijd op gewicht. Het is belangrijk om daarbij ongeveer 10% van je lichaamsgewicht aan te houden. Hoe of waarvoor je de deken gebruikt hangt af van je persoonlijke voorkeur. De een gebruikt hem voor een goede nachtrust en een ander voor een lekker relax-momentje op de bank. Wil je meer lezen over slaapkwaliteit en hoe je deze kunt verhogen, kijk dan eens op Slaapwijsheid.nl.
Het is de bedoeling dat je alleen onder een verzwaringsdeken ligt. Er zijn wel tweepersoons verzwaringsdekens, maar om optimaal van de voordelen en effecten te profiteren, is het toch slimmer om er niet samen onder te gaan liggen. De deken is immers als het goed is ook afgestemd op jouw lichaamsgewicht.
Is een verzwaringsdeken de vervanger van een dekbed?
Een verzwaringsdeken gebruik je niet als vervanger van een dekbed. Je gebruikt ze dus altijd in combinatie. Wel kun je natuurlijk kiezen voor een dun dekbed (of eventueel alleen een dekbedhoes) in de zomer, om te voorkomen dat de combinatie van de verzwaringsdeken en het dekbed te warm is.
Mijn ervaring met de Calmzy verzwaringsdeken
De verzwaringsdeken die ik heb getest is de Calmzy verzwaringsdeken van 7 kilo. Deze is geschikt voor mensen tussen de 61 en 70 kilo. Mijn zomerdekbed heb ik er meestal overheen liggen. Dit is met dons gevuld en het lijkt me niet goed als de verzwaringsdeken dat helemaal plat walst. Toen het de afgelopen weken een paar keer zo warm was dat zelfs met een dekbed slapen niet lukte, heb ik de verzwaringsdeken niet gebruikt.
Allereerst is het goed om te vermelden dat ik over het algemeen geen problemen heb met slapen. Mijn drukke leven als alleenstaande, werkende moeder die er ook nog graag een goedgevuld sociaal leven op na houdt draagt daar vast aan bij 😉 Toch zit mijn hoofd soms zo vol met indrukken, informatie en to do’s dat ik soms het gevoel heb na een nacht slapen toch niet echt uitgerust te zijn. Ik was heel benieuwd of een verzwaringsdeken daar misschien wat in zou kunnen veranderen.
De eerste nacht vond ik best een beetje wennen. Ik was de druk op mijn lichaam niet gewend omdat ik altijd slaap onder een heel lichtgewicht dekbed. Maar de tweede nacht ging het al stukken beter en gaandeweg merkte ik dat ik ’s avonds niet alleen makkelijker in slaap viel, maar werd ik in de ochtend voor mijn gevoel ook meer ontspannen en uitgerust wakker. Omdat ik (nog) geen hoes voor de Calmzy verzwaringsdeken heb, leg ik er in bed altijd een laken onder. Op de bank gebruik ik de verzwaringsdeken ook weleens gewoon los om onder te liggen en lekker ontspannen een serie te kijken.
De verzwaringsdeken van Calmzy bevalt mij erg goed! Ik slaap er niet iedere nacht onder, maar maak vooraf de inschatting of ik er behoefte aan heb. De deken is zwaar, maar gelukkig ook weer niet zo zwaar dat verplaatsen een lastige klus is. Ik neem hem dus ook gerust mee naar beneden als ik zin heb om ermee op de bank te liggen.
Heb jij weleens een verzwaringsdeken gebruikt en zo ja, wat zijn jouw ervaringen?
Geen reacties