GEZONDHEID

Geef je kind het goede voorbeeld door te stoppen met roken *

2 maart 2019
stoppen met roken

Roken. Ik ben er gelukkig nooit aan begonnen. Ja, ik heb uit nieuwsgierigheid heus weleens wat geprobeerd, maar verslaafd ben ik nooit geraakt. En gelukkig maar. Want roken is niet alleen een dure hobby, het is ook een behoorlijk ongezonde. Voor jezelf, maar zeker ook voor je kind(eren). Feit blijft dat kinderen van ouders die roken meer kans hebben zelf later ook te gaan roken. Bovendien heb je als ouder natuurlijk een voorbeeldfunctie.

Om me heen merk ik dat er steeds meer mensen succesvol zijn gestopt met roken. Dat het op steeds meer openbare plekken tegenwoordig verboden is, helpt natuurlijk wel. Maar hoe dan ook vind ik het enorm knap. Ik weet namelijk hoe ontzettend hardnekkig een verslaving kan zijn. Stoppen met roken kan natuurlijk gewoon ‘cold turkey‘ door een moment te bepalen waarop je gewoon geen sigaret meer aanraakt. Dat kan en het is geweldig als dat lukt. Maar met de opkomst van e-sigaretten is er een manier om te stoppen met roken bij gekomen. Ik leg je er graag wat meer over uit.

Wat is een e-sigaret precies?

Een e-sigaret of elektronische sigaret is een elektronisch apparaatje dat vloeistof elektrisch verdampt. Vandaar dat in plaats van roken, ook wel over ‘dampen’ wordt gesproken. Reguliere sigaretten bevatten natuurlijk tabak. De e-sigaret bevat geen tabak. Wel kan ervoor worden gekozen met of zonder nicotine te ‘dampen’.

Het roken afbouwen met de e-sigaret

Het klinkt misschien niet logisch, maar een zogenoemde e-sigaret kan je dus helpen in het proces van stoppen met roken. Nicotine is de verslavende stof waar je lichaam ‘behoefte’ aan heeft als je verslaafd bent aan roken. Bij elektrisch roken bepaal je zelf de hoeveelheid nicotine die je binnenkrijgt. Door de hoeveelheid nicotine langzaam af te bouwen, went je lichaam aan een steeds lagere hoeveelheid nicotine. Tot het moment dat je na enkele weken of maanden op 0 mg nicotine uitkomt. Vervolgens kun je na een tijdje ook de e-sigaret laten staan. Mis je het gevoel iets in je mond te hebben, dan voldoet een kauwgum of lolly de eerste weken meestal prima. En uiteindelijk heb je ook dat niet meer nodig.

Enkele voordelen van stoppen met roken

Ben je nog niet helemaal overtuigd dat stoppen met roken het allerbeste is voor jou en de mensen die je liefhebt? Dan heb ik hier een lijstje met mooie bijkomende voordelen van het stoppen met roken:

  • Het risico op een infarct is na 3 a 4 jaar stoppen bijna hetzelfde als bij nooit-rokers.
  • De kans op een beroerte is na 2 tot 4 jaar stoppen ongeveer gelijk aan die van nooit-rokers.
  • Je hebt minder kans op infecties, longontsteking en hoesten.
  • De vruchtbaarheid neemt toe (zowel bij mannen als bij vrouwen).
  • Als je rookt heb je drie keer zoveel kans op een miskraam. Als je stopt is het risico weer gelijk aan dat van de niet-rokende bevolking.
  • Je hebt minder kans op blindheid en doofheid.

Wat is volgens jou de beste manier om te stoppen met roken?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.