GEZONDHEID

Een eerste hoofdkussen voor je kind

8 februari 2017

eerste hoofdkussen

Lise slaapt sinds afgelopen zomer in een groot bed. Voorheen nog zonder, maar sinds enkele weken met hoofdkussen. Wanneer kun je je kind een eerste hoofdkussen geven? En waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf ervan?

Dat veilig slapen belangrijk is weten we allemaal. Er zijn niet voor niets eisen waaraan wiegjes en ledikantjes moeten voldoen. Datzelfde geldt voor het textiel dat je in het bedje legt. Een goed matras spreekt voor zich en bij kinderen tot twee jaar wordt een dekbed ten strengste afgeraden. Een lakentje met dekentje of een voldoende slaapzak zijn min of meer de standaard.

Een hoofdkussen dien je de eerste jaren echt achterwege te laten. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) adviseert geen hoofdkussen te gebruiken vóór de leeftijd van twee jaar. Een hoofdkussen is volgens hen riskant en niet functioneel in een babywieg of -bedje, omdat de baby er met neus en mond in kan verzinken. Niet doen dus!

Lise’s eerste hoofdkussen

Sinds Lise is verhuisd naar haar grote eenpersoonsbed, slaapt ze voor het eerst onder een dekbed. Aanvankelijk nog zonder hoofdkussen, want ze vroeg er niet naar en het leek ons beter als ze zonder kussen zou slapen. ‘Wat niet weet, wat niet deert’, was onze gedachte. Maar we merkten dat ze steeds vaker met haar hoofd op een van haar knuffels in slaap viel. En als ze beneden op de bank wilde rusten, pakte ze er eigenlijk altijd een kussen bij.

Toen de fase aanbrak dat Lise ’s avonds niet naar bed wilde en problemen kreeg met inslapen en doorslapen, kregen we het vermoeden dat het tijd was voor haar eerste hoofdkussen. Ze was inmiddels drie jaar, dus de ‘kritieke leeftijd’ ruim voorbij. Ik ging op onderzoek uit en vond al snel een kinderkussen dat me geschikt leek.

Na wat research viel de keus op ‘Mijn eerste kussen’ van het merk Silvana. Dit kussen is speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 2 jaar. De eigenschap die mij de doorslag gaf is het feit dat een kind volledig door het kussen heen kan ademen. Het bestaat namelijk uit een binnen- en buitenhoes waardoor een dooradembare tussenruimte ontstaat. Verder is het kussen zo dun dat het hoofd van je kind niet omhoog wordt geduwd, maar geeft het wel de nodige support.

Bron: Bedsupply.eu

Lise heeft het kussen nu enkele weken in gebruik en zowel zij als wij zijn zeer tevreden. Het slapen gaat weer beter (al heeft dat heus niet alleen met het kussen te maken), maar wat vooral heeft meegeholpen is het feit dat ze door het kussen beter in de juiste houding in bed blijft liggen. Voorheen lag ze na een paar uur weleens compleet overdwars in bed, met haar hoofd bij het voeteneind. Ook raakte ze haar dekbed weleens kwijt waardoor ze het koud kreeg. Sinds we haar een hoofdkussen hebben gegeven lijkt ze dus beter te blijven liggen.

Silvana ‘Mijn Eerste Kussen’ heeft een adviesprijs van €25,-.

Wanneer heb jij een hoofdkussen geïntroduceerd bij je kind, of ben je van plan dat te gaan doen?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Bedsupply.

5 Comments

 • Reply Tips voor Papa's 8 februari 2017 at 06:21

  Sinds een paar maanden slaapt J ook met een kussen. Wij hebben een kinderkussen van de Ikea, maar dat is meer de dikte van 2 kussenslopen dan echt een kussen. Hij ligt ook nog regelmatig dwars of met z’n hoofd tegen de bovenkant van het bed. Ik ga eens kijken of dit Silvana kussen iets voor hem is!

 • Reply Patricia 8 februari 2017 at 07:37

  Zou het ook zo aanpakken, kijken naar behoefte kind.

 • Reply Nicole 8 februari 2017 at 07:58

  Hier wilde Fay al vanaf een jaar of 2 met kussen slapen. Ze jatte dan gewoon mijn kussen van het bed of pakte een sierkussen. Dus hebben haar toen maar meteen een eigen kussen gegeven al is dat geen speciale kinder kussen maar eentje die we op ons logeerbed hadden.

 • Reply Essma 8 februari 2017 at 09:14

  Ophelia gebruikt sinds haar 2de levensjaar een hoofdkussen. We kozen voor Polydaun (Charly) hoofdkussen. Ze is nu 5 en slaapt er nog op. Laatst zei ze: ‘Dat kussen is te plat mama’. We moeten dus snel een nieuwe aanschaffen. Ik bestel ‘em dan in NL, want hier in DE zijn hoofdkussens echt abnormaal groot!!! Ik ben dat niet gewend en vind het best lomp staan ook…dan zou ze een groter kussen dan dat van ons gebruiken…😆

 • Reply Simone 8 februari 2017 at 14:46

  Mijn dochter is pas 20 maanden, dus nog geen hoofdkussen hier. Ze slaapt nog in het ledikant. Ik denk dat ik een hoofdkussen zou geven als ze naar een peuter- of eenpersoonsbedje gaat. En uiteraard pas als ze er behoefte aan heeft. Dit kussen lijkt me wel een goede keuzen als je zo de specificaties leest ja. Er is in ieder geval over de veiligheid nagedacht.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.