GEZONDHEID

Voor het eerst naar de tandarts

26 februari 2016

tandarts

Het begint met het eerste tandje, maar voor je het weet beschikt je kind over een compleet melkgebit. Automatisch komt dan ook het moment dat je met hem/haar naar de tandarts gaat. Maar wanneer begin je daar eigenlijk mee? En hoe zorg je dat je kind langzaam went aan de tandarts? Niet zo heel toevallig is Lise gisteren voor het eerst naar de tandarts geweest. Benieuwd wat er gebeurde en hoe we het hebben aangepakt? Lees dan snel verder!

Zelf ga ik ‘maar’ eens per jaar naar de tandarts. Eigenlijk is er vrijwel nooit iets aan de hand *klopt af*, dus vind ik dat voldoende. Eerlijk gezegd was het nu net wat langer dan een jaar geleden, dus het was de hoogste tijd voor een afspraak. Aan het begin van de week belde ik en donderdagochtend, gisteren dus, om 10.00 uur kon ik terecht.

Ik vertelde de assistente aan de telefoon meteen dat mijn dochter Lise nu ruim twee jaar is en ik me afvroeg of ik voor haar ook al een afspraak moest maken. Dat hoefde niet zei ze. ‘Neem haar maar gewoon mee, dan kan ze alvast een beetje wennen.’ Ik appte direct mijn moeder of ze tijd en zin had om erbij te zijn, zodat ze Lise kon opvangen zodra mijn behandeling begon.

De afspraak

Ruim voor tienen liepen we de praktijk van de tandarts binnen. Niet mijn meest favoriete plek om te zijn, maar het leek me verstandig daar Lise niets van te laten merken. Met de wachtkamer scoorde de tandarts meteen punten. Een poppenhuis, knuffelbeer, boekjes en een klein tafeltje met stoeltjes. Daar maak je Lise blij mee!

tandarts

Niet lang nadat we binnen waren, kwam de tandarts ons persoonlijk uit de wachtkamer halen. Ik pakte Lise’s hand en ze liep goed mee naar de behandelkamer. Toen ze de stoel zag, zei ze meteen ‘glijbaan’! Zo grappig 🙂 Ik ging er eigenlijk vanuit dat ze, eventueel bij mij op schoot, al eventjes haar mond open moest doen voor de tandarts. Dit hebben we de afgelopen dagen dan ook tot in den treure geoefend (zeg eens ‘aaaa’!). Maar de tandarts heette haar welkom en vroeg mij vervolgens plaats te nemen in de stoel.

Samen met oma keek Lise toe hoe de tandarts bezig was. Voordat hij bij mij wat tandsteen ging verwijderen zei hij dat het misschien verstandig was als oma en Lise teruggingen naar de wachtkamer, in verband met het geluid dat bij kinderen vaak twee keer zo hard binnenkomt dan bij ons. Dat vond ik echt goed van hem, want zelf zou ik daar niet zo snel aan gedacht hebben.

Een, ik gok, ruime tien minuten later was ik (thank God!) klaar en trof ik een mega blije Lise aan die haar lol niet op kon met al dat speelgoed én oma in de wachtkamer. Voordat ik ging vroeg ik de tandarts nog wanneer ik voor Lise voor het eerst een echte afspraak moet maken, maar hij zei dat ze voorlopig nog gewoon met mij mee mag komen. Hij zei langzaam steeds een stapje verder te gaan, dus ik vermoed dat hij de volgende keer dan wel even een blik wil werpen op haar gebit en ze even in de stoel mag zitten.

Wennen aan de tandarts – dit kun je doen

Je kind laten wennen doe je dus het beste door hem of haar mee te nemen als je zelf bij de tandarts op controle gaat. De meeste ouders beginnen hiermee als hun kind anderhalf à twee jaar is. Hoe jonger het kind is als het meegaat naar de tandarts, hoe kleiner de kans dat er op latere leeftijd angst voor de tandarts ontstaat.

Bij een eerste controle mag het kind vaak even wennen aan de tandartsstoel, of plaatsnemen op jouw schoot. De tandarts kijkt soms ook even in het mondje, voornamelijk om te zien of de ontwikkeling van het melkgebit in orde is. Een behandeling is voor een kind van twee jaar meestal nog niet nodig, behalve als er aanwijzingen zijn voor zuigflescariës.

Veel tandartsen geven kleine kinderen die op controle komen een kleinigheidje. Ook mijn tandarts vertelde dit. Het gaat er dan niet zozeer om dat het een geweldig cadeau is, maar dat het kind de tandarts gaat associëren met iets positiefs.

Hoe verliep het eerste tandartsbezoek voor jouw kind?

4 Comments

 • Reply iooon 26 februari 2016 at 10:50

  Eon is al twee keer mee geweest naar de tandarts (wij gaan ieder half jaar) maar hoeft zelf voorlopig nog niet geloof ik. Onze tandarts is een familievriend dus ik vind het altijd leuk en gezellig om te gaan. Ik hoop dat ik dat mee kan geven aan Eon.

 • Reply Nicole 26 februari 2016 at 11:30

  Mijn man gaat binnenkort naar de tandarts en hoop dat Fay dan meekan. Dan kan ze inderdaad direct even wennen aan de omgeving enzo. Tot nu toe doet ze het heel goed ook bij de dokter. Laatst moest ze ook haar mond open doen en ging hij erin kijken ivm haar amandelen. Doet ze prima dus verwacht bij de tandarts ook geen probleem.

 • Reply Farah 26 februari 2016 at 13:33

  Mijn kinderen zijn nu al wat ouder, maar de eerste keren was altijd spannend, en nog spannender was of ik het allemaal wel goed deed (het tandenpoetsen bij mijn kinderen)

 • Reply Simone 28 februari 2016 at 11:12

  Het verbaasd me dat de tandarts pas zo laat een kijkje neemt eigenlijk. Ik zat me dat laatst toevallig af te vragen, mijn dochter krijgt op dit moment net haar eerste tandje, dus voor ons duurt het nog even dan 😉

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.