GEZONDHEID OUDERSCHAP

Een teek verwijderen, nuttige info en tips

23 juni 2021

Er is niets fijner dan op een mooie dag lekker de natuur in gaan. Wandelen, spelen, picknicken in het groen… Heerlijk! Helaas kun je op dit soort plekken wel een tekenbeet oplopen. Dat is geen reden om die plekken helemaal te gaan vermijden, maar wel om je kinderen en jezelf na afloop goed op teken te controleren. Als je er een tegenkomt is het belangrijk de teek te verwijderen. Doe dit zo snel mogelijk. Hoe en waarom? Dat leg ik je uit in deze blog.

Wat is een teek?

Teken komen in ons hele land voor en zijn actief van maart tot en met oktober. Je vindt ze in het bos, op de hei, in parken, de duinen of in je achtertuin. Het zijn kleine beestjes die meestal in de buurt van bomen of struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren zitten. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van dieren of mensen. Van een tekenbeet kun je ziek worden. In Nederland kan een teek de ziekte van Lyme overbrengen. Een zeldzamere ziekte die door teken wordt overgebracht is tekenencefalitis (TBE), een hersenvliesontsteking. De kans hierop is echter vele malen kleiner dan op de ziekte van Lyme. Elk jaar worden er in totaal ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Dat zijn ongeveer 27.000 mensen per jaar.

Waar op het lichaam bijt een teek meestal?

Tekenradar.nl onderzocht waar teken bijten. Bij volwassenen is dit vooral op de benen. Kinderen worden vaker op hun hoofd en in de nek gebeten. Teken bijten zich minder vaak vast in de huid rond de schaamstreek, maar als ze daar bijten worden ze gemiddeld wel later ontdekt en verwijderd.

Verwijder een teek zo snel mogelijk

Een teek die zich in de huid heeft vastgebeten moet je zo snel mogelijk verwijderen. De Lyme-bacterie die de teek met zich mee kan dragen, komt meestal niet direct je lichaam binnen, maar dit gebeurt vertraagd. Wanneer je een teek snel verwijdert is de kans dat je de ziekte van Lyme oploopt 2 à 3 procent. Wacht je langer dan 24 uur, dan wordt die kans een paar procent groter.

Teek verwijderen

Gebruik in elk geval nooit alcohol, jodium, olie of andere middelen op de teek voordat je deze verwijdert. Pak het beestje met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Blijft er een stukje van de kop in de huid achter, dan is dat niet gevaarlijk. Dit zal er vanzelf uit zweren, zoals bij een splinter. Het beetwondje kun je daarna ontsmetten. Gebruik je een andere tekenverwijderaar zoals een tekenkaart, een tekenlasso, tekentang of tekenlepel, volg dan de gebruiksaanwijzing van dit hulpmiddel.

Wanneer naar de huisarts na een tekenbeet?

In principe hoef je na een tekenbeet niet meteen naar de huisarts. Wel is het belangrijk de plek van de beet goed in de gaten te houden. Ga naar de huisarts als je:

  • ziet dat er een verkleuring van de huid optreedt op de plek waar de tekenbeet zat en deze verkleuring groter wordt. Let op: de verkleuring van de huid kan tot wel drie maanden na een tekenbeet verschijnen! Twijfel je over de huidverkleuring, kijk dan even op Tekenradar.nl voor voorbeeldfoto’s.
  • koorts krijgt of spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na de tekenbeet.

Soms kun je na een tekenbeet gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten krijgen. Dat kan gebeuren wanneer de eerste symptomen van de ziekte van Lyme niet met antibiotica behandeld zijn. De klachten kunnen echter ook een eerste uiting zijn van de ziekte. Ga er hoe dan ook mee naar de huisarts.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.