GEZONDHEID

Een slechte adem, wat kun je eraan doen? *

27 mei 2020

Het is, vind ik, een van de grootste afknappers. Een slechte adem. Er zijn verschillende oorzaken voor een onaangename geur uit je mond. Niet altijd kun je er zelf iets aan doen, maar in veel gevallen gelukkig wel. In deze blog ga ik in op de oorzaken van een slechte adem en geef ik een aantal handige tips hoe je dit kunt voorkomen of verhelpen. Ook leg ik uit hoe je er zelf achter kunt komen of je uit je eigen mond stinkt. Best handig als je een sollicitatiegesprek hebt of op date gaat!

Eerst wil ik even teruggaan naar mijn middelbare schooltijd. Ik had daar Engels van een docent die vreselijk uit zijn mond stonk. Het was echt misselijkmakend als hij bij je aan tafel kwam staan om iets te controleren of uit te leggen. Ik geloof dat de betreffende docent er niet mee ‘gepest’ werd door leerlingen, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat hij niet op de hoogte was van zijn slechte adem. Destijds vond ik het vooral vies en vervelend. Nu ik wat ouder ben kan ik me ook voorstellen dat het voor hemzelf heel vervelend moet zijn geweest. Ik geloof oprecht dat een slechte adem voor veel mensen een negatief effect heeft op het zelfvertrouwen. Hoe fijn is het dan als je er zelf iets aan kunt doen?

Tip: je zelfvertrouwen vergroten? Dit handboek kan je daarbij helpen.

Oorzaken van een slechte adem

Maar hoe komt dat nu eigenlijk, zo’n slechte adem? Waarom heeft de een er wel last van en de ander helemaal niet? Ik denk dat we allemaal wel de ‘slechte adem’ herkennen die je hebt als je flink gekruid, uien en/of knoflook gegeten hebt. Ook zijn er veel mensen die in de ochtend een slechte adem hebben. Dit laatste komt doordat er ’s nachts veel minder speeksel wordt aangemaakt. Bacteriën krijgen dan de kans om bepaalde stoffen te produceren die een onaangename geur veroorzaken. Deze twee oorzaken van een slechte adem zijn over het algemeen tijdelijk van aard. De nare geur verdwijnt na het goed poetsen van de tanden en eventueel spoelen met mondwater.

Naast de tijdelijke varianten is er (helaas) ook een chronische slechte adem. Die kan andere oorzaken hebben en is meestal minder makkelijk te verhelpen. De meest voorkomende oorzaken van deze vorm van een slechte adem zijn:

  • een slechte mondhygiëne;
  • een ontsteking in de mond;
  • een aandoening van de neus- of keelholte;
  • het volgen van een streng dieet;
  • alcoholgebruik en/of roken;
  • regelmatig gebruik van knoflook, uien en sommige kruiden;
  • een slecht sluitend sluitspiertje tussen slokdarm en maag.

Slechte adem: wat kun je ertegen doen?

Natuurlijk is behandeling van de slechte adem heel erg afhankelijk van datgene dat de slechte adem veroorzaakt. Het is dus belangrijk er eerst achter te komen wat het in jouw geval is dat maakt dat je niet fris uit je mond ruikt. Vaak zul je in eerste instantie terechtkomen bij de tandarts of huisarts. Het opvolgen van adviezen over een goede mondhygiëne een gezond voedingspatroon en een gezonde spijsvertering zorgt er voor een deel van de mensen voor dat ze van hun slechte adem af komen. Blijft het probleem bestaan, dan word je vaak doorverwezen naar een mondhygiënist of KNO-arts, of een diëtist.

Heb je niet het idee dat jij een chronisch slechte adem hebt, maar wil je wel graag met een frisse mond de deur uit, dan kun je natuurlijk voor vertrek standaard even je tanden poetsen of je mond spoelen met mondwater. Je kunt ook ademen in je hand en op die manier ‘ruiken’ of je last hebt van een stinkende mondgeur. Helaas is dit geen betrouwbare methode omdat je eigen geur zo bij je hoort dat je ‘m vaak niet ruikt. Wil je zeker weten dat je adem niet (meer) stinkt, dan is er een speciale slechte adem tester te koop waarmee je dit kunt checken.

Dit apparaatje, de HC212 Slechte Adem Tester, meet de zwavelverbindingen die door bacteriën in je mond worden gemaakt. Het enige wat je hoeft te doen is ademen in het apparaatje. Binnen 10 seconden weet je hoe het ervoor staat met je adem. Het apparaatje geeft je adem een cijfer van 1 tot 6 waarbij 1 staat voor ‘geen geur’ en 6 voor de slechtste adem. Super handig en ideaal als je er zeker van wilt zijn dat je met een frisse mondgeur de deur uit gaat.

Kamp jij zelf weleens met een slechte adem, of zijn er mensen in je omgeving die er last van hebben?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.