GEZONDHEID

Een hitteplan voor je baby of peuter

25 juni 2019
hitteplan, peuter speelt in de zon op het strand

Het is warm deze week. Zeg maar gerust heet. De een kan er beter tegen dan de ander, maar iedereen doet er verstandig aan rekening te houden met de hitte. Zo heeft de overheid in het Nationaal Hitteplan een aantal maatregelen opgesteld om de overlast door hitte te beperken. Natuurlijk heb jij niet alleen last van de hitte. Je kind heeft dat ook. Zeker voor baby’s en peuters is het belangrijk met een aantal zaken rekening te houden. In dit artikel een aantal tips. Zie het als een hitteplan voor je baby of peuter.

Hitteplan voor je baby of peuter

(Bron: 24baby.nl)

De temperatuur van je kind monitoren

Jonge kinderen kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren. Het is daarom belangrijk dat je als ouder regelmatig controleert of je kind het niet te warm heeft. Op hele warme dagen is een rompertje met luier, of zelfs alleen een luier als kleding al voldoende. Ga je naar buiten, zorg dan altijd dat je hem/haar goed insmeert met een zonnebrandcrème met hoge factor.

Voelt je kindje erg warm aan, zweet het, of meet je dat zijn lichaamstemperatuur hoger is dan 37,5 graden? Dan is het verstandig het wat te laten afkoelen. Dat kun je doen door een hydrofiele doek nat te maken en hem/haar daarmee wat te koelen in het gezicht en de nek. Een lauwwarm badje of douche doet het ook goed. Verder is het aan te raden zo rustig aan mogelijk te doen. Blijf op het heetst van de dag zoveel mogelijk binnen en houd ramen en deuren dicht (en sluit eventueel de gordijnen als de zon erop staat). Koelt het ’s avonds buiten wat af dan kun je de koele lucht weer binnen laten. Een hor zorgt ervoor dat vervelende insecten buiten blijven.

Uitdroging voorkomen

Baby’s en kinderen tot vier jaar lopen extra risico tijdens extreme hitte. Zij hebben over het algemeen meer kans op uitdroging doordat hun vochtreserves minder groot zijn dan bij oudere kinderen en volwassenen.

Zorg ervoor dat je kindje genoeg vocht binnenkrijgt. Geef je borstvoeding, leg je kind dan extra aan en zorg er ook voor dat je zelf meer drinkt. Krijgt je kind de fles, dan kun je wat extra water aan het flesje toevoegen. Denk daarbij aan ongeveer 10 ml extra per 100 ml. Kinderen vanaf 6 maanden kun je tussendoor extra water laten drinken uit een (tuit)bekertje of flesje.

Een goede nachtrust

Natuurlijk moet er ook geslapen worden. Dat zal misschien moeilijker gaan dan normaal, zoals je zelf misschien ook wel merkt. Om het je kleintje ondanks de hitte toch zo comfortabel mogelijk te maken, kun je met een aantal zaken rekening houden.

Kies bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor katoenen beddengoed. Dus een katoenen hoeslakentje en een katoenen lakentje om onder te slapen. Dit materiaal ademt het beste én neemt goed vocht op bij eventueel zweten. Draagt je kind een slaapzakje, kies dan voor een zo dun mogelijk exemplaar van – je raadt het al – katoen. Ik schreef al eens een artikel over hoe je weet of je kind het ’s nachts niet te warm of te houd heeft.

Veilig op pad

In een bos of park is het in de schaduw van bomen het meest aangenaam als de temperaturen oplopen. Besluit je een ommetje te maken met de kinderwagen, let er dan in elk geval op dat je baby het niet te warm krijgt onder de kap. Leg in elk geval NOOIT een doek of deken over de kinderwagen. Je doet het met de beste bedoelingen, bijvoorbeeld om de zon buiten te houden, maar de temperatuur kan razendsnel oplopen onder zo’n doek en dat leidt tot extreme hitte voor je kindje. Niet doen dus. Beter is het om een parasol aan de kinderwagen vast te maken en verder gewoon zoveel mogelijk in de schaduw te lopen.

Ben je van plan met de auto weg te gaan, zorg dan altijd voor zonneschermen op de ramen. Op die manier zit je kindje nooit in de felle zon. Heeft de auto in de zon gestaan, zet dan liefst een half uur voor vertrek de deuren open zodat de ergste warmte eruit kan. En ik hoop dat dit overbodige informatie is, maar laat je kind nooit, maar dan ook echt nooit alleen achter in de auto. Ook niet als je ‘even snel’ een boodschapje moet doen. Het is levensgevaarlijk.

Lees ook: Tips voor een dagje strand/zwembad met je baby

Wat doe jij om je kleintje deze hitte zo comfortabel mogelijk door te laten komen?

2 Comments

 • Reply Kirsten Mamagisch 25 juni 2019 at 23:04

  Hier staat het zwembadje klaar voor de peuter en houden we haar verder rustig. Vooral veel drinken om vocht aan te vullen, maar ook genoeg te eten om de zouten aan te vullen. Een bakje chips kan geen kwaad op dit soort dagen. Krijgen ze alleen maar dorst van, dus win-win 😉

  Voor de baby vind ik het lastiger. Alleen een rompertje aan, inderdaad wat meer vocht in de fles en vooral veel ruimte geven om te liggen zodat ze het niet te warm krijgt.

  Aan de ene kant is het heerlijk weer, maar van mijn mag het ook wel een paar graadjes minder.

 • Reply Huis afkoelen - 5 tips voor een minder warm huis tijdens een hittegolf 26 juli 2021 at 10:40

  […] scheelt in ieder geval de investering. Geniet tijdens het zomerse weer vooral van de zon, maak een hitteplan voor je baby of peuter en zorg dat je naast een koel huis een koel hoofd […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.