GEZONDHEID

Detox, wat is dat eigenlijk? *

17 februari 2022

Het is een populaire term en daarom zie en hoor je hem overal opduiken: detox. Maar wat is detox nu eigenlijk precies? Welke soorten detox zijn er en waar komt de term oorspronkelijk vandaan? In deze blog neem ik je mee in de wereld van de detox. Je zult zien dat die vele malen groter is dan je misschien dacht…

Wat betekent de term ‘detox’ en waar komt hij vandaan?

Detox is de Engelse vertaling van ‘ontgiften’ en is een term die veel gebruikt wordt voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen en gifstoffen. Daarmee worden stoffen bedoeld die je binnenkrijgt via eten en drinken en de lucht die je inademt. Een detox helpt je lichaam deze stoffen kwijt te raken. Deze betekenis van detox kennen de meeste mensen wel, maar wat velen niet weten is dat de term van oorsprong wordt gebruikt voor het verwijderen van gifstoffen door alcohol, medicatie en drugs.

Zelf afkicken kan in het geval van medicatie en drugs gevaarlijk zijn. Een afkickkliniek is gespecialiseerd in deze vorm van detox en hoe dit op een veilige manier moet worden aangepakt. Heel belangrijk dus, zeker als je je bedenkt dat soms zelfs acute opname in een afkickkliniek nodig is omdat een verslaving cliënten in levensgevaar kan brengen.

Welke soorten detox zijn er?

Even terug naar de term detox zoals we die aan de keukentafel meestal gebruiken. Daarvan zijn een heleboel varianten. Het zijn weliswaar verschillende manieren van aanpak, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel, namelijk het lichaam ontgiften.

Sapkuur: bij een sapkuur vervang je alles wat je op een dag eet en drinkt door een kuur van verschillende sapjes. Een sapkuur van een paar dagen kan niet zoveel kwaad, maar het Voedingscentrum raadt af om een sapkuur langer te laten duren omdat dan mogelijk spierweefsel wordt afgebroken en je belangrijke voedingsstoffen mist.

Vasten: vasten is een manier om je lichaam te reinigen door een periode niets te eten en uitsluitend water of thee en sapjes te drinken. Je stopt hiermee tijdelijk de toestroom van kunstmatige stoffen en conserveringsmiddelen die normaal via voeding het lichaam binnenkomen. Vasten kan een goede manier zijn om je lichaam een flinke reboot te geven, maar doe het niet langer dan 1 tot 3 dagen.

Kleibehandeling: klei kan op de huid of oraal worden gebruikt. Een kleibehandeling is geen veilige detox-methode omdat het veel lood bevat, wat schadelijk is voor je lichaam.

Darmspoeling: bij een darmspoeling wordt de dikke darm gespoeld door er water in te laten lopen. Daarbij wordt zoveel mogelijk ontlasting verwijderd om zo de dikke darm leeg te spoelen. Mensen die dit doen als onderdeel van een detoxkuur claimen dat het een goede manier is om het lichaam te reinigen van gifstoffen en gewichtsverlies te bevorderen.

Maar ook…

Ik wil het niet onnodig ingewikkeld maken, maar wist je dat de term ‘detox’ ook regelmatig wordt gebruikt in een compleet andere context? Heb je bijvoorbeeld al eens van een ‘digitale detox‘ gehoord? Het betekent niets anders dan drastisch minderen of zelfs helemaal stoppen met smartphone gebruik en social media platforms. Eigenlijk zou je voor alles wat verslavend is en waarmee je zou willen stoppen of minderen, een detox in kunnen lassen. Ik deed het een tijd geleden dus met Facebook.

Wat is de beste detox?

Wat is nu eigenlijk de beste detox-methode? Eigenlijk is daarop maar één antwoord mogelijk: een gezonde levensstijl. Een gevarieerd dieet met voldoende groente en fruit, niet roken, matig (of helemaal geen) alcoholgebruik en voldoende beweging helpen nog altijd het best om je lichaam sterk en gezond te krijgen en te houden. Bovendien is je lichaam via de lever zelf prima in staat om gifstoffen op te ruimen. Je mag je lichaam daar af en toe best een handje bij helpen met een sapkuur of een paar dagen vasten, maar doe het met mate. O, en een digitale detox kan op z’n tijd natuurlijk ook nooit kwaad. Lees weer eens een boek of ga een stuk wandelen in plaats van de hele dag gekluisterd te zijn aan het scherm van je smartphone of tablet. Doen hoor!

Heb jij weleens ‘gedetoxt’?

*Disclaimer

1 reactie

  • Reply Janna 17 februari 2022 at 10:53

    Eigenlijk heb ik heb nog nooit ‘gedetoxt’, maar ik zou zeker een sapkuur willen proberen!

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.