GEZONDHEID WONEN

5 redenen waarom ook jij op den duur een traplift in je huis wil *

16 augustus 2021

In steeds meer huizen, zeker als de bewoners wat ouder zijn, kom je tegenwoordig een traplift tegen. Plaatsten we deze vroeger vooral als het op en af lopen van de trap écht niet meer ging, tegenwoordig zijn er veel meer redenen die mensen aangeven om er eentje te laten installeren. Misschien lijkt het nu nog een ver-van-je-bed-show, maar het is wellicht toch interessant er wat over te lezen. Ik zet 5 redenen op een rij waarom jij op den duur ook een traplift in je huis wil.

Je hoeft niet te verhuizen

De belangrijkste reden waarom trapliften van Handicare geplaatst worden: het voorkomt een verhuizing. Wanneer mensen wat minder mobiel worden, wat slechter ter been, terwijl zij in een huis met een verdieping wonen, ontstaat al snel het idee dat een verhuizing naar een gelijkvloerse woning de oplossing is. Dat is echter in veel gevallen helemaal niet nodig, zeker niet wanneer vooral het traplopen het probleem vormt. Door een traplift te plaatsen is deze hindernis uit de weg geholpen en is een verhuizing helemaal niet meer noodzakelijk.

Je blijft langer zelfstandig

Door een traplift te plaatsen is het mogelijk om een stuk langer zelfstandig te blijven. Als het gemakkelijker is om jezelf door je woning te verplaatsen, heb je minder snel behoefte aan hulp. En zelfs wanneer lopen echt lastig wordt, en trappen niet meer te nemen zijn, blijf je een stuk zelfstandiger wanneer je op eigen beweging naar boven en beneden kunt in je huis.

Een keuze hebben is prettig

Veel mensen laten een traplift plaatsen op het moment waarop zij ook nog prima met de trap zouden kunnen. Ze vinden het simpelweg prettig om een keuze te hebben. Zo nu en dan de trap, ook om aan de dagelijkse beweging te komen, maar ook regelmatig de lift, wanneer de behoefte om even niet te hoeven klimmen aanwezig is. Nooit meer het ‘moeten’ nemen van de trap, maar altijd de keuze hebben; een enorme luxe, waar mensen zodra zij hem eenmaal ervaren hebben nooit meer zonder willen.

Comfort mag wat kosten

Hoewel de traplift prijzen meestal aardig te doen zijn, blijft het plaatsen ervan natuurlijk een investering. Toch houdt dit de meeste mensen niet tegen. We zijn gewend om zo nu en dan aanpassingen of onderhoud aan onze woning uit te voeren en we zien een traplift ook op die manier. Bovendien; het levert zodanig veel extra comfort op, dat de meeste mensen het de investering meer dan waard vinden.

Veiligheid boven alles

Een laatste belangrijke reden om te kiezen voor een traplift, is veiligheid. Met het toenemen van de jaren neemt de mobiliteit en lichamelijke stabiliteit van mensen vaak af. Sta je niet meer stabiel op je benen, dan zit een ongelukje in een klein hoekje. De trap is in dat opzicht extra risicovol, vanwege de hoogte waarop je je bevindt. Een traplift nemen als je merkt dat traplopen steeds lastiger wordt, is dus zeker ook een keuze die je uit veiligheidsoverwegingen kunt nemen.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.