GELDZAKEN WERK ZWANGERSCHAP

Zwanger in de WW

31 augustus 2016

shoot8

Raak je je baan kwijt dan heb je in veel gevallen gelukkig recht op een WW-uitkering. Maar hoe zit het eigenlijk als je zwanger bent en plotseling zonder werk komt te zitten? Aangezien ik (helaas) ervaringsdeskundig ben op dit gebied en inmiddels een beetje weet hoe het zit, zet ik het voor je uiteen. Gelukkig kun je als zwangere werkloze aanspraak maken op een goede regeling!

Allereerst ga ik heel kort in op mijn eigen situatie. Ik treed niet in detail omdat ik mijn voormalig werkgever niet in een kwaad daglicht wil stellen en het voor de inhoud van het artikel ook niet echt een meerwaarde is. Eind augustus vorig jaar begon ik met stage lopen en een maand later trad ik in (part-time) dienst. In eerste instantie kreeg ik een halfjaarcontract, dat na dat half jaar verlengd is met nog eens een half jaar. In dat tweede half jaar raakte ik zwanger. Tegen het eind van mijn tweede contract kreeg ik te horen dat ik geen nieuw contract zou krijgen en per eind juli dit jaar eindigde daarmee mijn dienstverband.

Lees ook: Zwanger als ZZP’er – Wat moet je regelen?

WW-uitkering aanvragen

Het eerste dat je moet doen als je werkloos raakt is het aanvragen van een WW-uitkering. Je hebt dan rechten, maar ook een aantal plichten. Ligt je uitgerekende datum verder dan 10 weken na afloop van het dienstverband, dan word je beschouwd als ‘normale’ werkzoekende en zul je dus ook gewoon moeten gaan solliciteren.

Zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO)

Ligt je uitgerekende datum binnen 10 weken na het einde van je dienstverband, óf ligt je uitgerekende datum binnen 10 weken na het einde van je WW-uitkering, dan heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). Deze bestaat uit zwangerschapsverlof voor de bevalling, waarin je een zwangerschapsuitkering ontvangt. Het zwangerschapsverlof gaat in tussen 6 en 4 weken voor de dag na je uitgerekende datum. Je bepaalt zelf wanneer je dit wilt laten ingaan. Na de bevalling heb je recht op bevallingsverlof en een bevallingsuitkering. Je hebt altijd recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof.

Aangezien mijn uitgerekende datum nog verder dan 10 weken verwijderd was van het einde van mijn dienstverband, dacht ik eerst dat ik geen aanspraak kon maken op de WAZO. Echter had ik recht op 3 maanden WW-uitkering en ligt het einde daarvan wél binnen 10 weken voor de dag na mijn uitgerekende datum. Ik kon dus alsnog een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen en heb dit inmiddels gedaan. De beslissing daarover moet nog binnenkomen, maar ik ga ervan uit dat dit gewoon in orde is.

Hoe hoog is de zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO)?

Een WW-uitkering bedraagt 70% van je dagloon. Een zwangerschaps- en bevallingsuitkering is 100% van je dagloon en is gebaseerd op de uitkering die je ontving voordat je met verlof ging. Overigens geldt er voor de uitkering een maximum dagloon. Je uitkering zal dus nooit hoger zijn dan dat bedrag.

Zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO) aanvragen

Voor het aanvragen van een WW-uitkering kun je terecht op de website van UWV. Dit geldt ook voor het aanvragen van een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Je kunt de aanvraag pas doen tussen 2 en 4 weken voor je eerste verlofdag. Ga dus eerst na wat de dag is na je uitgerekende datum. Vervolgens bepaal je wanneer je het verlof wilt laten ingaan, dus tussen 4 en 6 weken voor die datum. En afhankelijk daarvan weet je dus wanneer je de aanvraag kunt doen. Ik was in eerste instantie één dag te vroeg met mijn aanvraag en dan kan het dus ook echt nog niet en moet je nog een dag wachten. Binnen 4 weken na aanvang van je verlof, ontvang je van UWV een brief met de beslissing.

Vroeger moest je een zwangerschapsverklaring van de verloskundige of gynaecoloog opsturen. Dat hoeft tegenwoordig niet meer. Wel is het belangrijk deze in je eigen administratie te bewaren tot minimaal 1 jaar na beëindiging van de WAZO-uitkering. Het kan namelijk voorkomen dat UWV alsnog om deze verklaring vraagt.

Meer informatie over zwangerschap en uitkering vind je op de website van UWV.

Heb jij ook te maken (gehad) met een uitkering tijdens de zwangerschap?

Voor dit artikel is informatie gebruikt van augustus 2016. Wanneer je dit artikel later leest, kunnen er inmiddels zaken gewijzigd zijn. Kijk daarom altijd op UWV.nl voor de meest actuele informatie.

12 Comments

 • Reply Linda 31 augustus 2016 at 07:28

  Daar had ik bij onze tweede ook mee te maken, helaas al werkeloos toen ik zwanger bleek te zijn. Dat vond ik wel erg moeilijk, gelukkig was ik binnen die tien weken na eindigen ww uitgerekend dus kreeg ik nog uitkering. Grappig is dat we 70% is en zwangerschapsuitkering weer 100%. Daarna ben ik aan de slag gegaan a la gastouder, dat was ijn backup plan omdat binnen dat werkveld gewoon geen werk was.

 • Reply marjon 31 augustus 2016 at 10:13

  Bij mijn 1e zwangerschap had ik geen vast contract. Dus idd ook een ww aangevraagd daarna en kreeg ik ook wazo.
  Fijn dat dit kon. Ik was al bang toen dat ik niks kreeg omdat ik geen vast contract had.
  Inmiddels mijn vaste contract dus dat is net wat makkelijk.
  Geniet van je laatste weken zwangerschap en hopelijk daarna een leuke nieuwe baan.

 • Reply Jodi - liefthuis 31 augustus 2016 at 18:48

  Wat balen dat je in zon situatie zit. Wel een informatief artikel

 • Reply Nicole 31 augustus 2016 at 21:54

  Fijn artikel zeg. Heb zelf nog een behoorlijke poos ww uitkering, maar vroeg me wel af wat als ik nou over een tijd zwanger raak…

 • Reply Linda 31 augustus 2016 at 22:00

  Ik zat in de ww ( na lange periode ziektewet/ afwijzing wia) toen ik zwanger werd. Met 9 weken weer de ziektewet in ivm verergerde Fibromyalgie en bekkenklachten. Na bevallingsverlof weer ziektewet tot dl bijna 1 werd.

 • Reply Jacqueline 3 september 2016 at 09:07

  Ik heb er zelf niet mee te maken gehad, maar mijn zusje was wel zwanger toen haar contract niet verlengd werd. Alleen had ze (doordat ze net was afgestudeerd) nog geen 26 weken gewerkt en dus geen recht op een uitkering. Uiteindelijk allemaal goed gekomen, maar ik kan me voorstellen dat er zo meer moeders tussen wsl en schip terecht komen.

 • Reply Kleine Prinses 3 september 2016 at 11:14

  ik had ook een uitkering tijdens mijn zwangerschap… bracht veel stress met zich mee!

 • Reply simpel, met een snufje liefde 4 september 2016 at 08:22

  Ik heb eerst een ziektewetuitkering gehad tijdens mijn zwangerschap omdat ik een HG zwangerschap had en niet meer kon werken. Daarna liep mijn contract af en werden mijn kinderen te vroeg geboren en werd het een zwangerschapsverlof uitkering via de ww. Ik vond het fijn dat die mogelijkheid er bestond dat ik een uitkering kreeg. De stress die wij al hadden van de vroeggeboorte en zwangerschap was al heel veel, als ik toen ook nog de stress van geen inkomen had gehad was het helemaal een ramp geweest.

 • Reply Jessica 4 september 2016 at 11:30

  Jeetje wat een goed artikel is dit! Ik denk dat meer vrouwen hiermee zitten dan we doorhebben en daar niet de goede informatie voor krijgen of zelf weten te vinden. Top dat je dit op een rijtje hebt gezet. Wel vervelend voor jou dat je hiermee te maken hebt, maar gelukkig bestaat dit!

 • Reply Yessica 27 juni 2017 at 19:26

  Fijn artikel. Hier het zelfde. Ik ben 2,5 jaar in dienst geweest. Contract loopt af op 30 juli en wordt niet verlengd. Mijn verlof gaat in 6 weken voor uitgerekende datum. Dit betekent dat ik voor 1 week een ww ontvang en dan recht heb op een wazo uitkering. Ik weet nog niet precies hoe ik dit het beste kan aanvragen. Eigenlijk wel ik ook binnenkort eerst in gesprek gaan met een uwv consulent, dit puur ter verduidelijking voor mezelf en dat er bij de aanvraag van de ww en wazo niets zal misgaan.

 • Reply Anna 10 januari 2018 at 11:23

  Ik ben 10 jaar in dienst geweest en nu heb ik ww tot 18 augustus 2018. Ik denk dat ik zwanger bent (een paar dagen over de tijd) als dat wel zo is zou ik rond 18 septemeber uitgerekend zijn. Dus 4 weken later, hopelijk dat het nog steeds wel zo is dan kan ik WAZO aanvragen. Ik kon niet zwanger worden toen ik nog werkte ( te veel stress) en nu misschien opeens wel (hopelijk). Raar hoe leven kan soms lopen. Bedankt voor je het artikel.

 • Reply Valerie 9 februari 2022 at 11:17

  Mijn tijdelijke contract bij het uitzendbureau loopt af de dag voordat mijn zwangerschapsverlof ingaat (dat hebben ze mooi georgestreerd zelf). Zij geven aan het verlof niet voor mij te willen/hoeven regelen omdat zij mijn werkgever dan niet meer zijn. Na overleg met het UWV vraag ik dus WW aan en gelijk daar achteraan WAZO. Ik heb recht op 11 maanden WW, in de praktijk kom ik dus 1 dag in de WW, daarna 16 weken WAZO, wat vervolgens weer hervat wordt door WW (tot ik weer werk heb). UWV was heel vriendelijk en behulpzaam. Enige punt wat mij stress oplevert is dat je na 3 maanden je kinderopvangtoeslag verliest, waardoor ik binnen 3 maanden na mijn verlof toch echt een baan moet hebben of anders flink moet gaan betalen met het huidige systeem.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.