GELDZAKEN ZWANGERSCHAP

Zwanger als zzp’er – wat moet je regelen voor je verlof?

19 januari 2019
zelfstandige en zwanger

Om eventuele misverstanden te voorkomen: nee, ik ben niet zwanger. Maar ik ken inmiddels redelijk wat vrouwelijke zzp’ers. Daarvan is er toevallig eentje in verwachting. Met haar had ik het laatst over het regelen van je verlof en zwangerschapsuitkering als je zzp’er bent. En daarmee was het idee voor deze blog geboren. Om maar gelijk een toepasselijke woordspeling te gebruiken.

Hoera, je bent zwanger! Gefeliciteerd! Misschien verwacht je je eerste kindje, of heb je er al een of meer rondlopen (of kruipen). Hoe dan ook, je gaat een spannende en vooral heel mooie periode tegemoet. Als zelfstandige ben je gewend veel dingen rondom administratie en financiën zelf te regelen. Daar weet ik inmiddels alles van. Ook de zwangerschaps- en bevallingsuitkering moet je zelf aanvragen. In deze blog leg ik uit wat de regeling inhoudt en hoe je dat doet.

Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ)

De regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ) is onderdeel van de Wet arbeid en zorg (WAZO). Wanneer je in verwachting bent en als zelfstandige werkt, heb je volgens de regeling recht op een uitkering gedurende tenminste zestien weken. Zes tot vier weken voor de dag na je vermoedelijke bevallingsdatum gaat de periode in. Na de bevalling heb je altijd recht op minimaal tien weken ZEZ-uitkering.

Heb je in het kalenderjaar voordat de uitkering ingaat minimaal 1225 uur gewerkt als zelfstandige, dan ontvang je de maximale uitkering. Deze is gelijk aan de hoogte van het minimumloon (bron: Rijksoverheid). Heb je minder gewerkt, dan is je uitkering dus lager. Deze wordt dan gebaseerd op de winst die je in dat jaar hebt gemaakt. Dat geldt ook wanneer je meewerkend partner van een zelfstandige bent.

ZEZ – wie komt in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor de ZEZ wanneer je voldoet aan één van de volgende voorwaarden: je bent zelfstandige, je bent een zelfstandig beroepsbeoefenaar (bijvoorbeeld freelancer, artiest, huisarts of particulier huishoudelijke hulp), of je bent meewerkend echtgenote van een zelfstandige.

ZEZ aanvragen

Een ZEZ-uitkering aanvragen doe je bij het UWV. Dit is mogelijk tot uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum. Bij de aanvraag dien je een ingevulde zwangerschapsverklaring van je huisarts of verloskundige mee te sturen.

Lees ook: Zwanger in de WW

Wist jij dat deze regeling bestaat en heb je er misschien al eens gebruik van gemaakt?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.