GELDZAKEN WONEN

Zonnepanelen, wat zijn de voor- en nadelen? *

3 december 2022

Het afgelopen jaar is er veel te doen geweest rondom energie. Gas, maar ook elektriciteit werden flink duurder en dat voelt iedereen in de portemonnee. Met zonnepanelen op je dak kun je zelf stroom opwekken, mits de zon schijnt natuurlijk. Misschien is het slim om daar juist nu in te investeren. Zelf heb ik ze nog niet, maar ik ben wel eens op onderzoek uit gegaan wat nu eigenlijk de voor- en nadelen van zonnepanelen zijn.

De voordelen van zonnepanelen

Het grootste voordeel van zonnepanelen is natuurlijk dat is er energie mee opwekt. Energie van een duurzame bron: de zon. Je maakt daardoor geen gebruik meer van energie uit uitputtelijke bronnen die schade toebrengen aan het milieu. De energie die je opwekt met je zonnepanelen, gebruik je zelf. Afname van het energienet is daardoor overbodig en dit bespaart je geld op je energierekening.

Energie die je wel opwekt, maar niet verbruikt, lever je terug aan de energieleverancier via de salderingsregeling. Je ontvang daarvoor een terugleververgoeding per KwH die je teruglevert. Het loont dus nog altijd om in huis zuinig om te gaan met energie. Hoe minder je zelf verbruikt, hoe meer je teruglevert en hoe meer dat je dus weer oplevert.

Kies je ervoor om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen, dan zorgt dit voor een waardevermeerdering van je woning. Je huis wordt dus meer waard. Je krijgt een beter energielabel en toekomstige huiseigenaren profiteren van lagere maandlasten. Eigenlijk leveren de zonnepanelen de toekomstige eigenaar dus elke maand geld op.

Zijn er ook nadelen?

Voordat je een zonnepanelen koopgids raadpleegt, gaat bellen met fabrikanten en installateurs van zonnepanelen is het goed om ook de eventuele nadelen van zonnepanelen onder de loep te nemen. Want zijn die er eigenlijk? Of het nadelen zijn hangt helemaal van jouw situatie en wensen af, maar de volgende punten zijn sowieso goed om in overweging te nemen.

Zonnepanelen zijn een grote investering. De prijs van een zonnepaneel is ongeveer € 400,-. Voor een set van 10 ben je inclusief installatie gemiddeld € 5000,- kwijt. Zonnepanelen leveren op de lange termijn natuurlijk geld op, maar bij aanschaf kosten ze vooral veel geld. Bekijk je financiële situatie dus goed voordat je besluit zonnepanelen aan te schaffen. Gemiddeld verdien je het geld dat je hebt uitgegeven na 7 jaar terug. Bij sommige gemeentes kun je subsidie aanvragen. Ook is het mogelijk de betaalde btw van de aanschaf en installatie van de panelen terug te krijgen.

Zonnepanelen op het dak van je huis geven je woning natuurlijk een andere uitstraling. De een vindt dit geen probleem, de ander moet zich toch nog eens flink achter de oren krabben of dit het wel waard is. Het scheelt natuurlijk veel of de zonnepanelen uit het zicht geplaatst kunnen worden of niet. Plaats je meer dan drie panelen, dan moet er een groep in je meterkast worden bijgeplaatst. Dit brengt kosten met zich mee, maar ook deze kosten heb je na een aantal jaar terugverdiend.

Voor een lange levensduur is het belangrijk om de zonnepanelen eens per jaar na te lopen. Dit kun je zelf doen, maar er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die dit (uiteraard tegen betaling) doen. Over het algemeen vragen zonnepanelen weinig onderhoud.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.