GELDZAKEN WONEN

Zo kies je de ideale vloer *

2 augustus 2022

De beslissing is gemaakt: er komt een nieuwe vloer. Je huidige vloer bevalt niet meer of is dringend aan vervanging toe. Wat de reden ook mag zijn, het is altijd slim om grondig onderzoek te doen voor je overgaat tot het bestellen van de vloer. Want waar moet je allemaal rekening mee houden in de keuze voor een nieuwe vloer? Welk prijskaartje hangt eraan? Ga je de vloer zelf leggen of besteed je het liever uit? Het zijn allemaal dingen waar je vooraf goed over na moet denken.

Soorten vloeren

Je kent vast wel de tegelvloer, de laminaatvloer en de houten vloer. Dit zijn zo’n beetje de meest voorkomende soorten vloeren in Nederlandse huizen. Maar tegenwoordig kun je op het gebied van vloeren zoveel meer kanten op. Wat dacht je van een PVC-vloer of een gietvloer? Elk type vloer heeft weer andere eigenschappen, voor- en nadelen. Zo zijn een tegelvloer en een PVC-vloer waterbestendig, doen een laminaat- en houten vloer warm aan en is een epoxy gietvloer onderhoudsvrij.

Wat kost een nieuwe vloer?

Welke vloer jij uiteindelijk in je huis gaat leggen hangt niet alleen af van de eigenschappen van die vloer. Er zit natuurlijk ook een prijskaartje aan. Het hangt dus heel erg van je budget af of je kan kiezen uit alle soorten vloeren of dat sommigen misschien afvallen omdat ze buiten je budget vallen.

De kosten van een nieuwe vloer bestaan uit een aantal onderdelen. Allereerst is er de prijs per m2. Afhankelijk van het oppervlak waar de vloer moet komen te liggen kun je grofweg berekenen wat de vloer kost. Let op dat je bij sommige soorten vloeren ook een ondervloer moet leggen. Ook daarvan kun je de kosten aan de hand van het aantal m2 berekenen. Leg je een vloer niet zelf, dan komen er kosten bij voor het laten leggen of gieten van de vloer. Dit kan een vaste prijs zijn, of het wordt berekening op basis van het aantal m2. En dan zijn er nog kosten voor de afwerking, denk aan plinten of een speciale nabehandeling van de vloer.

Bedenk je bovendien dat er per soort vloer verschillende prijsklassen zijn. Prijzen vergelijken is een goede manier om erachter te komen wat je per type vloer gemiddeld kwijt bent. Voor de kosten van een gietvloer kun je bijvoorbeeld kijken op kosten-gietvloer.nl.

De beste vloer kiezen

Welke vloer jij het beste kan kiezen hangt af van veel verschillende factoren. Heb je kinderen of huisdieren? Welke uitstraling vind je belangrijk? Ga je voor een onderhoudsarme vloer of vind je het niet erg om de vloer zo nu en dan te moeten behandelen? Het zijn allemaal dingen die meewegen in je beslissing. De prijs, waar ik het net over had, speelt natuurlijk ook een grote rol. Heb je meerdere opties, leg ze dan eens naast elkaar en vergelijk bijvoorbeeld de kosten epoxy vloer met die van een tegelvloer of PVC -vloer. Wellicht dat dit je meer inzicht geeft in wat je belangrijk vindt en wat er binnen jouw budget mogelijk is.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.