GELDZAKEN

Welke leasevormen zijn er voor elektrische auto’s? *

13 juni 2023

Omdat brandstof de laatste tijd flink duurder is geworden, denk je er misschien over na om over te stappen op een elektrische auto. Wanneer je al voorzichtig naar dit soort auto’s gekeken hebt, ben je misschien geschrokken van de prijs. Gelukkig is het niet per se nodig om een elektrische auto te kopen, want je kunt in veel gevallen ook voor lease kiezen. In deze blog lees je welke leasevormen er zijn voor elektrische auto’s.

1 Operational lease

Bekijk je de mogelijkheden om een elektrische auto te leasen? Grote kans dat je operational lease tegenkomt. Bij deze leasevorm betaal je iedere maand een vast bedrag voor een elektrische auto. Vrijwel alle bijkomende kosten zijn bij de prijs inbegrepen als je voor operational lease kiest. De kosten voor onderhoud, reparatie, pechhulp en verzekeringen worden bijvoorbeeld betaald door de leasemaatschappij. Let op: deze leasevorm is alleen bedoeld voor bedrijven.

2 Private lease

Ben je geen ondernemer? Dan is operational lease voor jou geen optie. Toch betekent dit niet dat leasen niet mogelijk is, want je kunt voor private lease kiezen. Deze leasevorm is uitsluitend bedoeld voor particulieren. Qua opzet is deze leasevorm vergelijkbaar met operational lease. Je betaalt namelijk ook een vast bedrag per maand voor de auto. De enige kosten waar je bij private lease elektrisch nog mee te maken kunt krijgen zijn verkeersboetes.

3 Financial lease

Deze derde leasevorm wordt vooral gebruikt door bedrijven. Toch is het ook als particulier mogelijk om voor financial lease te kiezen. Het grootste verschil met de bovenstaande twee leasevormen is dat je hier wel direct economisch eigenaar bent van de auto. De leasemaatschappij financiert de aankoop en jij betaalt dit terug door maandelijks af te lossen. Het bedrag bestaat alleen uit aflossing en rente. Alle bijkomende kosten, zoals onderhoud, reparatie, verzekering en belasting, zijn niet bij de prijs inbegrepen als je voor financial lease kiest.

4 Shortlease

Wil je graag in een elektrische auto rijden, maar weet je nu al dat je het voertuig niet voor lange tijd nodig hebt? Dan verwacht je misschien niet dat leasen interessant is. Toch kan dit zeker het geval zijn. Bij veel leasemaatschappijen kun je namelijk ook voor shortlease kiezen. Dit is in principe een vorm van operational lease, maar dan voor een kortere periode. Je kunt bijvoorbeeld een elektrische auto leasen voor een paar maanden of voor een jaar wanneer je voor shortlease kiest.

5 Occasion lease

De leaseprijs van een elektrische auto wordt grotendeels bepaald door de waarde van het voertuig. Hoe nieuwer de auto, des te meer je per maand betaalt. Vind je het bedrag per maand te hoog? Dan is occasion lease misschien iets voor jou. Je leaset in dat geval een elektrische auto waar al eens eerder iemand in gereden heeft. Doordat jij niet de eerste eigenaar bent, ligt de leaseprijs in dit geval een stuk lager.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.