GELDZAKEN WONEN

Wat is het verschil tussen een inboedel- en een woonverzekering? *

23 oktober 2021

Als je op jezelf woont, is het belangrijk om je goed te verzekeren. Woon je in een koophuis? Dan moet je in ieder geval een woonhuisverzekering afsluiten. Deze verzekering staat ook wel bekend onder de naam opstalverzekering. Daarnaast zijn er nog talloze andere verzekeringen die je af kunt sluiten. Neem bijvoorbeeld een inboedelverzekering. De kans is bovendien groot dat je een woonverzekering tegenkomt. Heb je geen idee wat het verschil is tussen een woon- en inboedelverzekering? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst lichten wij de verschillen tussen deze verzekeringen namelijk toe.

Woonverzekering is een overkoepelende term

Omdat woonverzekering het woordje ‘verzekering’ bevat, denk je waarschijnlijk dat dit een op zichzelf staande verzekering is die je af kunt sluiten. Toch is dit niet het geval. ‘Woonverzekering’ is namelijk de overkoepelende term voor meerdere verzekeringen voor je woning. Onder deze term vallen bijvoorbeeld een inboedelverzekering en een woonhuisverzekering. Bepaal welke woonverzekeringen je nodig hebt als je kijkt naar jouw woonsituatie.

Hoe ziet de dekking van een inboedelverzekering eruit?

In tegenstelling tot een woonverzekering kun je een inboedelverzekering wel los afsluiten. Omdat deze verzekering niet verplicht is, sluit niet iedereen hem af. Zonde als je het ons vraagt, want de spullen in jouw woning zijn dan niet verzekerd voor schade door brand, storm, water of diefstal. Dit betekent dat je zelf opdraait voor de kosten die het herstellen van de schade met zich meebrengt. Sluit je een inboedelverzekering af? Dan is dit niet het geval. Je kunt dan namelijk bij schade een claim indienen bij jouw verzekeraar.

Voordat je een inboedelverzekering afsluit, ben je ongetwijfeld benieuwd hoe het zit met de dekking. Als je deze verzekering afsluit, ben je in ieder geval verzekerd voor schade aan meubels en apparatuur als gevolg van onverwachte gebeurtenissen. Breekt er brand uit en raakt hierdoor een groot deel van jouw meubilair beschadigd? Dan wil je dit uiteraard vervangen. Als je jouw inboedel verzekerd hebt, draai je niet zelf op voor de kosten. Bovendien wordt diefstal van laptops en tablets vaak standaard tot 35.000 euro vergoed, terwijl diefstal van sieraden en horloges vergoed wordt tot 15.000 euro.

Waarschijnlijk ben je ook benieuwd naar de kosten voor een inboedelverzekering, voordat je deze verzekering afsluit. Op voorhand kunnen wij jou niet precies vertellen hoeveel je maandelijks betaalt. Dit hangt namelijk af van de dekking die je kiest. Hoe uitgebreider de dekking, des te hoger de premie van een inboedelverzekering uitvalt. Daarnaast kunnen de kosten per verzekeraar verschillen. Sluit daarom nooit een inboedelverzekering af bij de eerste de beste verzekeraar, maar maak eerst een vergelijking. Hierdoor slaag je er ongetwijfeld in een goedkope inboedelverzekering te vinden.

Woonhuisverzekering

Naast een inboedelverzekering wordt een woonhuisverzekering ook tot de woonverzekeringen gerekend. Niet gek, want deze verzekering heeft ook betrekking op je woning. Het gaat in dit geval alleen om het huis zelf en alles wat hieraan vastzit. Dit is nogal breed. Schade aan jouw huis valt binnen de dekking van deze verzekering, maar dat geldt ook voor schade aan een schuur. Verder dekt een opstalverzekering ook de spullen die aan jouw huis vastzitten, zoals een vaste vloer of een inbouwkoelkast. Het gaat bij de inboedel- en woonhuisverzekering dus om twee totaal verschillende verzekeringen. Woon je in een koophuis? Dan is het verstandig beide woonverzekeringen af te sluiten. Op die manier weet je namelijk zeker dat je goed verzekerd bent.

Heb jij je spullen in huis verzekerd met een inboedelverzekering?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.