GELDZAKEN

Wanneer geef je je kind voor het eerst zakgeld?

12 juni 2019
voor het eerst zakgeld

Zakgeld. Als je kinderen nog klein zijn lijkt het lange tijd een ver-van-je-bed-show. Maar opeens is daar het moment dat je moet gaan nadenken over de vraag wanneer je je kind voor het eerst zakgeld geeft, welk bedrag dat dan wordt en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Ik verzamelde de nodige informatie en hoop je een beetje op weg te helpen.

Waarom geef je zakgeld?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: waarom zou je je kind eigenlijk zakgeld moeten geven? Allereerst leren kinderen door het krijgen van zakgeld de waarde van geld kennen. Door zelf over het geld te mogen beslissen, leren ze hoe ze hun wensen kunnen afstemmen op hun portemonnee. En dat is natuurlijk heel belangrijk voor later! Daarnaast is het slim om kinderen al vroeg te laten oefenen met sparen. Later moeten ze grote uitgaven ook plannen en het sparen van zakgeld is een mooie manier om dit in het klein te oefenen. Je kind zal hier later echt profijt van hebben. Kleine kinderen geef je een mooie spaarpot waar ze het geld dat ze niet direct uitgeven in kunnen bewaren en waarvan ze de inhoud langzaam zien groeien. Met oudere kinderen kun je samen een (kinder)spaarrekening openen.

Wanneer voor het eerst zakgeld?

Oké, dus zakgeld geven is opvoedkundig gezien een goed idee. Maar wanneer begin je er dan mee? Over het algemeen kunnen kinderen vanaf een jaar of zes de verschillende munten herkennen. Dat is dus een prima moment om te beginnen. Voelt het voor jou nog te vroeg, dan kun je er natuurlijk prima een jaartje mee wachten. Is je kind vijf jaar en juist al veel met geld bezig, dan kun je natuurlijk besluiten wat eerder te starten met het geven van zakgeld.

Bereid je erop voor dat een kind van vijf of zes jaar zijn zakgeld waarschijnlijk direct wil uitgeven. Pas later leert het kind dat het iets groters kan kopen wanneer het het geld langere tijd opzij legt. En dat is een belangrijke les! Probeer dus niet teveel te sturen, maar je kind zelf te laten ondervinden dat het verstandig kan zijn het geld te bewaren voor een later moment.

Lees ook: Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon?

Hoeveel zakgeld geef je?

Hoe hoog het bedrag is dat je aan zakgeld geeft, bepaal je natuurlijk zelf. Het zal vooral afhangen van wat jij zelf te besteden hebt en wat je kind ervan moet betalen. Voor jonge kinderen is dit nog niet van toepassing. Je kunt daarom het beste met een heel klein bedrag beginnen en dit, naarmate je kind ouder wordt, steeds wat verhogen.

Spreek je met je kind af dat het dingen als cadeautjes of abonnementen zelf moet gaan betalen, dan is het misschien nodig het bedrag te verhogen. Onderstaande tabel van het Nibud geeft weer wat andere kinderen ongeveer aan zakgeld per week krijgen. Je zou dit als een soort richtlijn kunnen zien, maar natuurlijk bepaal je zelf of je hiervan wil afwijken of niet.

LeeftijdZakgeld per week in €
5 jaar0,50
6 jaar1 – 1,40
7 jaar1 – 2
8 jaar1 – 2
9 jaar1,10 – 2
10 jaar2 – 2,30
11 jaar2 – 2,30
12 jaar2,30 – 3
Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

Maak afspraken

Wanneer je zakgeld geeft is het slim een aantal afspraken met je kind te maken en zelf wat vaste regels te hanteren. Geef het bijvoorbeeld altijd op dezelfde dag en ongeveer hetzelfde tijdstip. Wees duidelijk naar je kind toe hoe lang het met dit zakgeld moet doen (een week, een maand, een kwartaal) en wijk daar niet van af. Maak ook duidelijk afspraken over wat het kind ervan moet betalen. De afspraken die je met je kind maakt kun je vastleggen in een zakgeldcontract, dat je samen ondertekent.

Wanneer begon jij met het geven van zakgeld?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.