GELDZAKEN GEZONDHEID

Verschillende soorten zorgverzekeringen: welke past het beste bij mij? *

15 juni 2023

De zorgverzekering is één van de weinige verzekeringen die je als particulier verplicht af moet sluiten. Deze verplichting geldt overigens voor iedereen vanaf achttien jaar. Ben je op zoek naar een (nieuwe) zorgverzekering? Kies dan niet voor de eerste de beste optie die je tegenkomt. Als je dit wel doet, is de kans aanwezig dat je een zorgverzekering afsluit die niet goed bij jou past. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom zet ik in deze blog de verschillende soorten zorgverzekeringen op een rijtje. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om te bepalen wat in jouw situatie de beste zorgverzekering is.

Basisverzekering

Als jij je minimaal wilt verzekeren voor zorgkosten, sluit je een basisverzekering af. Hiermee ben je verzekerd voor medisch noodzakelijke zorgkosten. Deze verzekering dekt onder meer de kosten voor de huisarts, kinderen tot achttien jaar, ziekenvervoer, kraamzorg en voorgeschreven geneesmiddelen. De inhoud van het basispakket wordt ieder jaar vastgesteld door de overheid. Vandaar dat de basisverzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde is. Ondanks dat de inhoud van de basisverzekering overal hetzelfde is, kan er toch verschil zitten in de dekking van deze verzekering. Dit komt doordat verzekeraars met verschillende polissen werken voor de basisverzekering. Om je hier een indruk van te geven, zet ik hieronder de twee bekendste opties op een rijtje.

Naturapolis

Zorgverzekeraars die een basisverzekering met naturapolis aanbieden, hebben afspraken gemaakt met zorgverleners over het vergoeden van zorgkosten. Kies je voor een ziekenhuis of zorgverlener waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft? Dan worden de zorgkosten volledig vergoed. Als je naar een niet-aangesloten zorgverlener gaat, draai je zelf op voor (een deel van) de zorgkosten.

Restitutiepolis

In tegenstelling tot een naturapolis mag je bij een restitutiepolis zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Dit heeft geen invloed op de zorgkosten, want deze worden volledig vergoed door je verzekeraar. Een behandeling wordt volledig vergoed, maar je betaalt mogelijk wel een eigen risico. Omdat je keuzevrijheid hebt, betaal je een hogere premie voor een basisverzekering met restitutiepolis.

Aanvullende verzekering

Veel Nederlanders houden het bij de basisverzekering, maar deze dekking is niet voor iedereen uitgebreid genoeg. Heb je een slecht gebit of sta je regelmatig onder behandeling bij de fysio? Dan kun je een basisverzekering uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Er is een aanvullende verzekering voor de tandarts, maar ook voor fysiotherapie. Doordat je beter verzekerd bent als je jouw basisverzekering uitbreidt met aanvullende verzekeringen, betaal je een hogere premie. Toch kun je onderaan de streep ook veel geld besparen door je aanvullend te verzekeren. Je betaalt overigens geen eigen risico over een zorgverzekering met aanvullende opties. Het eigen risico geldt namelijk alleen voor zorg uit de basisverzekering.

Collectieve zorgverzekering

De meeste mensen verzekeren zich individueel voor zorgkosten, maar je kunt dit ook samen met anderen doen. In dat geval sluit je een collectieve zorgverzekering af. Je kunt een collectieve zorgverzekering afsluiten met collega’s, maar ook met leden van de vereniging waarbij je aangesloten bent. Een collectieve zorgverzekering is vooral interessant als je naast een basisverzekering één of meer aanvullende verzekeringen hebt. Door zorgverzekeringen gezamenlijk in te kopen, krijg je namelijk korting op de aanvullende verzekeringen. Hierdoor ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je individueel een zorgverzekering afsluit. Verzekeraars mogen geen korting meer geven op de premie van een basisverzekering als je een collectieve zorgverzekering afsluit.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.