GELDZAKEN WONEN

Verhuizen? 5 praktische zaken op een rij *

29 juni 2021

Bij een verhuizing komt er een hoop op je af. Ik weet nog goed hoe vol mijn hoofd zat met alle dingen die nog geregeld moesten worden en ik niet moest vergeten toen ik vorig jaar verhuisde. Ik kwam er al snel achter dat ik een lijst moest maken, anders zou ik het allemaal niet meer bijhouden. Dat is dus sowieso tip 1. Er zijn namelijk zoveel kleine dingen die je even moet doen en regelen dat je de boel al snel niet meer overziet. Grotere dingen die geregeld moeten worden zijn er ook. In dit artikel bespreek ik er vijf. Zet ze bovenaan je lijst zodat je ze niet vergeet, want het kan je veel gedoe en vaak ook geld schelen als je ze op tijd regelt.

1 Post – geef je adreswijziging door

Het is handig als al je post vanaf dag 1 na de verhuizing op je nieuwe adres wordt bezorgd. Geef daarom op tijd je adreswijziging door aan instanties. Doe dit sowieso bij de gemeente. Een deel van je post, bijvoorbeeld die van de overheid of Belastingdienst komt dan automatisch op het nieuwe adres aan. Bij de meeste andere instanties moet je zelf een adreswijziging doorgeven. Je kunt er ook voor kiezen gebruik te maken van de verhuisservice van PostNL. Dan wordt je post voor een vast bedrag per week automatisch naar je nieuwe adres doorgestuurd.

2. Energie – energiecontract meeverhuizen of overstappen?

Je kunt kiezen voor energie verhuizen, of je kunt een nieuw energiecontract afsluiten. In het eerste geval geef je gewoon je verhuizing door bij de energiemaatschappij en verhuist je contract dus letterlijk met je mee naar het nieuwe huis. In het tweede geval is het altijd slim om goed te vergelijken of je bij een andere energieleverancier wel goedkoper uit bent.

3. Verzekeringen – geef wijzigingen door

Natuurlijk moet je ook je verzekeraars tijdig op de hoogte stellen van je verhuizing. Omdat veel verzekeringen zijn afgestemd op je woonsituatie, dien je ook te controleren of je ze moet aanpassen. Denk aan je inboedel- en opstalverzekering, je aansprakelijkheidsverzekering en autoverzekering. Regel het op tijd, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

4. Internet en tv – stap over of neem mee

Niets vervelender dan nog weken moeten wachten op een werkende internetverbinding in je nieuwe huis. Regel op tijd de overstap, of kies een nieuwe provider. Let er wel op dat niet elke provider op elk adres actief is. Wil je je huidige contract opzeggen? Controleer dan op tijd hoe lang je huidige contract nog loopt. Als het eerste jaar (of het tweede jaar bij een tweejarig contract) erop zit, heb je een maand opzegtermijn.

5. Huisarts, tandarts en apotheek

Verhuis je naar een andere woonplaats of een andere wijk binnen de stad, dan kan het slim zijn om een andere huisarts, tandarts en vaste apotheek te kiezen. Nieuwe zorgverleners mag je zelf kiezen. In het geval van een huisarts dien je er wel eentje te kiezen die in een noodsituatie binnen 15 minuten bij je nieuwe adres kan zijn.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.