GELDZAKEN LIFESTYLE

Tweedehands fiets kopen? Zo pak je dat aan!

8 november 2022

Is jouw fiets kapot en kan hij niet meer gerepareerd worden? Dan zit er niets anders op dan een nieuwe kopen. Het nadeel van nieuwe fietsen is dat je er flink wat geld voor neer moet tellen. Als je hier niet op zit te wachten, kun je voor een tweedehands fiets kiezen. Heb je nog niet eerder een tweedehands fiets gekocht? In deze blog lees je hoe je dit aanpakt.

Bepaal welk soort fiets je wilt kopen

Fietsen zijn er in allerlei soorten en maten. Mede hierdoor is het aanbod tweedehands fietsen ontzettend groot. Om het jezelf een stukje makkelijker te maken, bepaal je eerst welk soort fiets je wilt kopen. Het maakt namelijk nogal verschil of je op zoek bent naar een racefiets of e-bike. Als je dit bepaald hebt, kun je filteren in het aanbod. Je krijgt in dat geval (veel) minder fietsen te zien, waardoor het makkelijker wordt om de tweedehands fiets te vinden waar jij naar op zoek bent.

Kijk goed naar de maat van de fiets

Bij het kopen van een fiets wordt er lang niet altijd naar de maat gekeken. Toch is dit een belangrijk aandachtspunt. Wanneer een fiets te klein is, zit je mogelijk in elkaar gekropen op de fiets. Dit kan op den duur lichamelijke klachten tot gevolg hebben als je veel fietst. Een te grote fiets is op zijn beurt ook niet prettig, want dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Je kunt dan misschien niet met je voeten bij de grond, waardoor de kans groter is dat je valt. Reden genoeg om ook naar de maat te kijken voor je een tweedehands fiets koopt.

Inspecteer de fiets goed

Heb je een tweedehands fiets op het oog en ziet deze er goed uit? Dan ben je misschien geneigd om hem direct te kopen. Doe dit niet voordat je de tweewieler geïnspecteerd hebt. Je wilt immers niet dat na aankoop blijkt dat er dingen niet of niet goed werken. Kijk bijvoorbeeld of het frame geen barstjes bevat of krom is. Vergeet ook niet om een blik op de ketting, de remmen en de verlichting te werpen. Inspecteer tot slot ook de wielen en banden van de fiets. Wanneer dit allemaal in orde is en de prijs je aanstaat, kun je tot aankoop overgaan.

Fiets er een rondje op

Op het eerste gezicht kan een tweedehands fiets er goed uitzien, maar dit hoeft in werkelijkheid niet zo te zijn. Daarom is het altijd slim om een proefritje te maken voordat je de fiets koopt. Op deze manier ontdek je binnen de kortste keren of alles werkt zoals het moet werken. Test de belangrijkste onderdelen van de fiets, zoals de remmen en versnellingen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de fiets lekker zit en je er prettig op kunt rijden.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.