GELDZAKEN

Sparen voor de toekomst van je kind | Doe jij het?

4 februari 2016

portemonnee

Dat sparen belangrijk is weet je natuurlijk wel. Om financiële tegenvallers zoals een kapotte wasmachine te kunnen opvangen bijvoorbeeld, maar natuurlijk ook om af en toe leuke dingen te kunnen doen zoals op vakantie gaan. Maar ben je ook al bezig met geld opzij zetten voor je kinderen?

Geloof het of niet, maar sparen voor de kinderen blijkt niet voor iedereen vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlandse ouders geen geld opzij zet voor de toekomst van hun kinderen. Ik kan me voorstellen dat een deel daarvan de financiële ruimte niet heeft om te sparen, maar ik denk dat er ook een aantal ouders is dat zich niet bewust is van het belang van sparen voor je kinderen.

Hoe doen wij het?

Vrij snel na Lise’s geboorte hebben wij een speciale kinderspaarrekening voor haar geopend. Sindsdien hebben we ingesteld dat er automatisch elke maand een klein bedrag van onze rekening op die rekening wordt gestort. Doordat er jaarlijks rente bij komt, groeit het bedrag na verloop van tijd alleen maar sneller en hopelijk hebben we zo tegen de tijd dat Lise de leeftijd heeft om te gaan studeren en/of het huis uit te gaan een mooi bedrag bij elkaar om haar een goede start te geven.

Sparen voor je kind – waar op te letten?

Je hoeft niet per se voor een speciale kinderspaarrekening te kiezen als je wilt gaan sparen voor je kind. De rentes daarvan liggen momenteel ongeveer gelijk aan die van reguliere spaarrekeningen. Wel is het verstandig in elk geval een aparte rekening te openen, zodat het geld gescheiden is van je eigen vermogen en je dus ook niet in de verleiding komt het uit te geven aan andere dingen.

In plaats van een spaarrekening, kun je ook kiezen voor een zogenaamd spaardeposito. Dat is een spaarrekening waarop het geld gedurende een bepaalde tijd (die je van tevoren met de bank afspreekt) vaststaat. Je kunt in de tussentijd dus niet bij het geld, maar de rente is vaak wel hoger dan die op een gewone spaarrekening. Daarvan is de rente trouwens meestal variabel, wat betekent dat die elk moment naar boven of beneden kan worden bijgesteld. Bovendien heb je daar meestal wel de mogelijkheid het geld tussentijds op te nemen.

Waar je voor kiest is heel persoonlijk en je zult zelf de afweging moeten maken wat in jullie geval de beste optie is. Maar héb je de mogelijkheid maandelijks een klein bedrag te missen, zet het dan vooral apart! Het lijkt misschien weinig voor te stellen, maar al die beetjes samen vormen over een jaar of achttien toch een mooi bedrag.

Spaar jij voor de toekomst van je kind(eren) en zo ja, op welke manier?

3 Comments

 • Reply Simone 4 februari 2016 at 08:09

  Ja wij sparen zeker voor de toekomst van onze kleine. Dat doen wij ook op een aparte bankrekening.

 • Reply marjon 4 februari 2016 at 10:02

  Wij doen het op dezelfde manier dan jullie. Een kinderspaarrekening en maandelijks gaat er een bedrag naar de kinderen toe.
  Ook staat er in de keuken voor beide een spaarpot waar al het kleingeld in gaat of als ik iets verkoop via fb/mp wat van de kinderen is geweest, bijvoorbeeld oud speelgoed.
  De spaarpot leeg ik om het half jaar en komt op hun spaarrekening erbij!

 • Reply Vlijtig Liesje 5 februari 2016 at 11:07

  Ja absoluut. Ik heb een speciale spaarrekening.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.