GELDZAKEN

Sparen loont niet, maar wat zijn de alternatieven? *

15 oktober 2021
spaarvarken

Je kunt je misschien voorstellen dat een scheiding nogal een impact heeft op je financiële situatie. Het duurde best even voor ik een duidelijk beeld had van wat er sindsdien aan inkomsten binnen moet komen en wat er zo’n beetje aan vaste lasten en overige uitgaven uit gaat. Een buffer voor onverwachte uitgaven is ook altijd prettig, maar sparen was niet mijn eerste zorg. Nu de rust wat is wedergekeerd en ik gelukkig goed kan rondkomen is het tijd om eens te kijken naar mijn spaargedrag. Want of ik dat nu op de meest rendabele manier doe is nogal de vraag. Tijd om daar eens in te duiken.

Sparen op een spaarrekening

Van kinds af aan heb ik geleerd te sparen. Eerst in een spaarpot, later kreeg ik mijn eigen bankrekening en spaarrekening. Mijn ouders gaan heel bewust met geld om en dat heb ik van hen meegekregen. Daar ben ik ze heel dankbaar voor, want anders had mijn financiële situatie er nu misschien heel anders uit gezien… Sparen doe ik nog altijd en nog steeds op een spaarrekening. Een privé spaarrekening voor noodzakelijke uitgaven, vakanties en als de auto of wasmachine stuk gaan en sinds ik een eigen bedrijf heb spaar ik ook op een zakelijke spaarrekening, onder andere voor mijn pensioen maar ook voor de belastingaangifte en voor investeringen die ik wil doen in mijn bedrijf.

Maar dat sparen op een spaarrekening is lang niet zo rendabel meer als tien, vijftien jaar geleden. Ik weet nog dat je toen met gemak 3% rente kreeg over je spaargeld. Dat is nu nergens meer te vinden. Sparen op een spaarrekening is dan misschien wel lekker veilig (je raakt het geld niet zomaar kwijt) maar levert dus ook bar weinig op.

Wat zijn de alternatieven?

Trading

De laatste jaren is trading, ofwel cryptotrading wereldwijd enorm in populariteit toegenomen. Het principe van cryptotrading is hetzelfde als het actief handelen in aandelen of andere waardepapieren of metalen die afhankelijk zijn van een koers. Om geld te verdienen aan deze handel moet je bij een lage koers inkopen en bij een hoge koers weer verkopen. Handelen kan bijvoorbeeld op Bitvavo, een platform waar je kunt handelen met cryptovaluta. Het handige is dat zij twee interfaces hebben: eentje voor beginners en een voor gevorderden. Een andere crypto exchange is Binance. Binance heeft wereldwijd meer dan 25 miljoen gebruikers en beschikt over het grootste aanbod van handelsopties, cryptovaluta, tokens en fractionele aandelen. Aan trading zijn wel risico’s verbonden. Doe dit dus nooit met geld dat je eigenlijk niet kunt missen en laat je goed informeren voor je ermee begint.

Beleggen

Met beleggen kun je een hoog rendement behalen over je geld – veel hoger dan je met sparen zou kunnen – maar beleggen is net als trading niet zonder risico. Het is daarom belangrijk dat je belegt met geld waarvan je waardedalingen op kunt en wilt vangen. Je moet het geld dus in principe kunnen missen. Verstandig beleggen op de lange termijn houdt in dat je een gezond risicoprofiel samenstelt. Doe je dit zorgvuldig en bijvoorbeeld met de hulp van een adviseur, dan kun je met beleggen op de lange termijn mooie resultaten behalen.

Extra hypotheek aflossen

Door met spaargeld je hypotheek af te lossen, wordt je woning meer waard als je deze verkoopt. Bovendien wordt je hypotheekschuld lager, waardoor je maandelijkse lasten dalen. Houd er wel rekening mee dat het geld dat je in de hypotheek stopt pas vrijkomt zodra je je huis verkoopt. Je kunt het dus nergens anders voor gebruiken, ook niet voor een spaardoel op de lange termijn zoals de studie van je kind. Wel is het een goede manier om zonder risico je spaargeld in te zetten voor lagere maandlasten.

Wat doe jij met je spaargeld? Heb jij een heel plan gemaakt of ‘doe je maar wat’? Ik ben heel benieuwd!

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.