GELDZAKEN WONEN

Overkapping plaatsen | wat kost een terrasoverkapping? *

15 december 2020
overkapping

Voor mij is de tuin echt een verlengstuk van het huis. Als het maar even kan verhuis ik mijn boeltje naar buiten en zit ik daar. De kinderen zijn gelukkig ook graag buiten, dus vaak genieten we er met z’n drietjes van. Het liefst met een lekker zonnetje erbij natuurlijk, maar we weten allemaal dat dat in Nederland geen zekerheid is. Om de tuin, en in het bijzonder het terras, nog wat beter te kunnen benutten kan het plaatsen van een overkapping het overwegen waard zijn. Een overkapping plaatsen is bovendien een mooie manier om je huis en tuin een upgrade te geven. Met een beetje geluk is het in een paar uurtjes gebeurd en kun jij genieten van je nieuwe, overdekte terras.

Plaatsen overkapping – de voordelen

Naast het feit dat je met een overkapping als het ware je huis een stukje verlengt, heeft het plaatsen van een overkapping nog meer voordelen. Zo creëer je er privacy mee in je tuin. Ook heb je altijd een droge plek voor je spullen, bijvoorbeeld tuinmeubilair. Onder de overkapping kun je langer genieten van het buitenleven. Lekker buiten eten als het regent of waait bijvoorbeeld. Als het buiten nog net te koud is om zonder jas te zitten, is het onder de overkapping vaak al aangenaam. En last but not least verhoogt een terrasoverkapping de waarde van je woning. En dat is mooi meegenomen, toch?

Mag ik een overkapping plaatsen?

Misschien vraag je je af of je zomaar een overkapping mag plaatsen, of dat je hier misschien een vergunning van de gemeente voor nodig hebt. Veel verbouwingen aan je huis mag je namelijk niet zomaar uitvoeren, maar alleen als je hier vooraf een vergunning voor aanvraagt (en deze wordt goedgekeurd natuurlijk).

Goed nieuws: in Nederland mag een terrasoverkapping vrijwel altijd vergunningvrij geplaatst worden. Maar let op: er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo mag de overkapping niet groter zijn dan 30 vierkante meter, meer dan 50% van de tuinoppervlakte beslaan, of als hoofdwoning gebruikt worden. Dat laatste lijkt me overigens een beetje gek, maar het kan maar ondervangen zijn natuurlijk. Is de overkapping vanaf de straat zichtbaar, informeer dan voor de zekerheid altijd even bij je gemeente of dit mag. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je achteraf voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Plaatsen overkapping tips & tricks

Een overkapping plaatsen doe je waarschijnlijk niet elke dag. Bovendien zijn er terrasoverkappingen in allerlei soorten en maten. Het is daarom slim om vooraf met een aantal dingen rekening te houden. Ik zet wat handige tips & tricks voor je op een rij:

  • Denk goed na over de plek waar de overkapping moet komen. Vraag je daarbij af waarvoor je de overkapping wilt gaan gebruiken, ga na wat de stand van de zon is en bekijk welk effect de terrasoverkapping heeft op de rest van de tuin;
  • Bedenk ook voor welk materiaal je kiest. Een overkapping kan gemaakt worden van verschillende soorten materialen of een combinatie daarvan. Kies je voor een houten overkapping, dan geeft dat een warme en natuurlijke uitstraling maar het is wel een wat zwaardere constructie. Een aluminium overkapping geef een modernere uitstraling en is veel lichter en sterker, maar ook duurder in aanschaf en moet op maat gemaakt worden;
  • Wil je zoveel mogelijk licht onder je overkapping, kies dan voor een lichtdoorlatend dak. Dit kan gemaakt zijn van glas of van polycarbonaat (kunststof). Glas is duurzaam, geeft niet veel geluid bij regen of hagel, is zwaarder in gewicht en duurder. Polycarbonaat is gemakkelijk te bewerken, wordt wat sneller vies, geeft meer geluid bij neerslag, maar is een voorderligere optie. Maak een weloverwogen keuze op basis van je belangrijkste wensen en eisen.

Wat kost een overkapping plaatsen?

Je hebt het al gemerkt in het voorgaande. Bij elke keuze die je maakt is ook van belang wat je aan een overkapping kunt en wilt uitgeven. Alle keuzes hebben namelijk invloed op de uiteindelijke prijs van de terrasoverkapping. Op de vraag wat een overkapping plaatsen kost is daarom geen eenduidig antwoord te geven. De goedkoopste overkapping zal rond de € 1000,- kosten, maar dit kan afhankelijk van je wensen en het formaat oplopen tot rond de € 8000,-. Best een behoorlijk bedrag, wat je misschien niet direct voorhanden hebt. Is sparen geen mogelijkheid, dan kun je ervoor kiezen de overkapping te financieren door geld te lenen. Een flexibele vorm van lenen is het doorlopend krediet. Bij deze leenvorm betaal je alleen rente en aflossing op het moment dat je geld opneemt. Zorg wel altijd dat je een goede vergelijking maakt, zodat je leent tegen de laagst mogelijke rente.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.