GELDZAKEN

Nieuwe kidsproof auto kopen? Gebruik deze checklist! *

28 maart 2018

Is het tijd voor een nieuwe auto? Leuk! Maar ook spannend: want waar moet je precies op letten? Als bestuurder, maar ook voor je baby, peuter of kleuter die met je meerijdt. Zelf heb ik niet zoveel verstand van auto’s en alles wat erbij komt kijken, maar bij Independer stelden ze een checklist samen voor jonge ouders. Handig! Ik deel hem vandaag met jullie.

1. Vergeet de grootte van de bagageruimte niet

Als je een groot gezin hebt, is het fijn om iets meer ruimte in de auto te hebben. Let hierbij niet alleen op het aantal zitplaatsen, maar ook op de grootte van de bagageruimte. Want waarschijnlijk sleep je regelmatig bagage (denk aan de kinderwagen of buggy) en andere spullen mee. Voor jou kan een stationwagen, vierdeurs sedan of zelfs een MPV dan een goede keuze zijn. Als je meestal alleen of met z’n tweeën in de auto zit, heb je waarschijnlijk voldoende aan een tweedeurscoupé.

2. Let ook op de andere kleintjes!

Als je een auto hebt, krijg je te maken met verschillende kosten. Bijvoorbeeld voor de wegenbelasting, aanschafbelasting, onderhoud, brandstof, een parkeerplaats en je autoverzekering. Zet al deze kosten eerst even op een rij, voordat je een definitieve keuze maakt. Zo kun je ook zien of je de auto die je op het oog hebt, echt kunt en wilt betalen.

Tip: onthoud dat je bespaart op je autoverzekering als je weinig kilometers rijdt of een kleinere auto koopt.

3. Jonge kinderen? Kies een hogere instaphoogte

Rijd je regelmatig met je baby of peuter in de auto? Dan is het prettig om een auto te kiezen met een hoge instap. Hierdoor hoef je minder diep te bukken bij het plaatsen van een kinderzitje of het vastklikken van de gordels. Zo’n hoge instap is ook fijn als je rugklachten hebt, erg lang bent of al wat ouder bent.

4. Ga je voor LPG, diesel of benzine?

Als je graag een zuinige en schone auto rijdt, is het goed om na te denken over het type brandstof waarop je auto moet rijden. Een elektrische auto is natuurlijk schoner dan een dieselauto. En als je niet heel veel kilometers per jaar rijdt, kan een elektrische auto een goede keuze zijn voor jou. Maar rijd je veel kilometers per jaar? Dan is een elektrische auto wat minder praktisch omdat je je accu om de zoveel tijd moet opladen.

Als je voor een auto gaat die niet elektrisch rijdt, heb je verschillende opties. De meest bekende brandstofsoorten zijn diesel, benzine en LPG. Hoe kies je daaruit? Je kunt letten op:
– De prijs. Zo is benzine is een stuk duurder dan diesel of LPG.
– De motor. Een LPG-installatie is prijzig, maar LPG is wel goedkoper dan diesel of benzine.
– Trekkracht. Hang je regelmatig een caravan achter de auto? Dan is een dieselmotor interessant, die heeft meer trekkracht dan bijvoorbeeld een benzinemotor.
– Wegenbelasting. Voor een benzineauto betaal je minder wegenbelasting dan voor een dieselauto, vanwege de belasting op het milieu. – Milieubelasting. LPG is minder schadelijk voor het milieu dan benzine of diesel.

Heb je toch graag de voordelen van een elektrische auto, maar wil je wel ver genoeg kunnen rijden op benzine, diesel of LPG? Dan kan de hybride auto een oplossing zijn. Die heeft een elektromotor én een verbrandingsmotor.

Let op: de overheid heeft besloten deze auto’s steeds meer als ‘normale’ auto’s te beschouwen, waardoor de belastingvoordelen minder worden. Omdat dit soort auto’s een veel kleiner deel van hun kilometers elektrisch rijden dan gedacht.

5. Hoe zit het met het milieu en energielabel?

Als je het milieu zo min mogelijk wil belasten met jouw auto, dan kun je kiezen voor een zuinige en schone auto. Een schone auto betekent dat deze minder schadelijke stoffen uitstoot, zoals CO2. Een zuinige auto verbruikt weinig brandstof. En: hoe zuiniger en schoner een auto is, hoe minder belasting je betaalt.

Op het energielabel staat hoe schoon en zuinig een auto is. Dit zegt meer over:
– hoeveel brandstof de auto verbruikt;
– wat de aandrijving is (brandstofsoort, hybride of elektrisch);
– de klasse van zuinigheid (loopt van A, zeer zuinig met brandstof tot G, zeer onzuinig);
– de CO2-uitstoot in gram per kilometer.

6. Veiligheid voorop

Bij een nieuwe auto zijn de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen aanwezig. Vraag na wat de standaarduitrusting is van de uitvoering van jouw keuze. Let tijdens de proefrit op:
– airbags
– een fijne, ergonomische zitpositie
– aanwezige veiligheidssystemen (zoals Elektronische Stabiliteitscontrole)
– het zicht rondom
– kreukelzones
– stuurbekrachtiging
– anti-whiplash hoofdsteunen

Proefrijden maar!

Heb je je wensenlijstje gemaakt? Dan is het tijd om hiermee langs verschillende dealers te gaan en uitgebreid te gaan proefrijden. Een nieuwe auto is één van de grootste aankopen in je leven, dus neem hier alle tijd voor.

Laatste onderhandel-tip

Als je jouw favo auto hebt gevonden, is het tijd om te onderdelen over de prijs. Neem hierbij als richtlijn voor onderhandelingen 4 tot 8 procent van de cataloguswaarde. Lukt het je niet om iets van de vraagprijs af te halen? Probeer er dan gratis extra accessoires of opties bij te krijgen. Ruil je je auto in? Laat hem dan van tevoren taxeren, zodat je sterker in de onderhandeling staat.

Heb jij nog andere wensen toegevoegd aan je lijstje?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Independer.

Afbeelding gezinsauto is afkomstig van Shutterstock.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.