GELDZAKEN OUDERSCHAP

Mijn kind mag niet naar de opvang, waarom moet ik toch betalen?

20 maart 2020
kind mag niet naar de opvang

Sinds de scholen en kinderopvangcentra 16 maart hun deuren sloten in verband met de coronacrisis, zitten veel kinderen noodgedwongen thuis. Voor hun ouders is het roeien met de riemen die ze hebben, nu thuiswerken de norm is geworden. Maar de rekening van het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of de gastouder moet wel gewoon worden betaald. Hoe zit dat precies en is dat wel eerlijk?

Kinderopvang en gastouderopvang dicht tot en met 6 april 2020

In het weekend voor 16 maart werd bekend dat zowel kinderopvang als gastouderopvang dichtgaan tot en met 6 april 2020. Dit geldt ook voor gastouderopvang waarbij de gastouder bij de vraagouder thuis komt. De enige uitzondering is er voor kinderen wiens ouders in cruciale beroepsgroepen werken. Zij kunnen wel op de eigen kinderopvang of bij de eigen gastouder terecht.

Of scholen en kinderopvangcentra ook na 6 april gesloten blijven is op dit moment nog niet duidelijk. Maar de kans bestaat dat kinderen nog langer noodgedwongen thuis moeten blijven als het aantal besmettingen niet gaat teruglopen.

Mijn kind mag niet naar de opvang, moet ik de factuur wel gewoon betalen?

Het antwoord is ‘ja’. De meeste kinderopvangorganisaties factureren vooraf. De kans is dus groot dat je de factuur voor maart al betaald hebt. De overheid vraagt je de factuur voor april gewoon te betalen. Dit geldt ook voor gastouderopvang. Je hoeft bij de belastingdienst voor de kinderopvangtoeslag geen wijzigingen door te geven, tenzij bijvoorbeeld je inkomen wijzigt. De kinderopvangtoeslag wordt gewoon doorbetaald.

Gaat de kinderopvang weer open, dan behoud je kind zijn of haar plek. De overheid schrijft op haar website te snappen dat deze hele situatie voor veel mensen onzekerheid kan opleveren en krijgt hier veel vragen over. Op dit moment wordt gekeken of een en ander achteraf gerepareerd kan worden. Wanneer hier meer over bekend is, zal dit via de website van de Rijksoverheid worden gecommuniceerd.

Onze situatie

M en ik zijn beide niet werkzaam in cruciale beroepen en hebben dus momenteel geen recht op kinderopvang. Ik kreeg toevallig net de factuur van de peuterspeelzaal binnen. Deze is voor april, dus maart heb ik inderdaad al betaald. Ik volg het advies van de overheid natuurlijk op en betaal netjes door, maar ergens voelt het toch gek dat je ergens geen gebruik van MAG maken, maar er wel voor MOET betalen. Al snap ik dat deze uitzonderlijke situatie vraagt om uitzonderlijke maatregelen als deze.

UPDATE: Inmiddels is bekend geworden dat het kabinet heeft besloten dat alle ouders de eigen bijdrage voor de kinderopvang of buitenschoolse opvang voor de periode van 16 maart tot en met 6 april terugkrijgen, ongeacht of er gebruik van is gemaakt. “Ouders krijgen de eigen bijdrage terug in de periode dat de kinderopvang is gesloten voor alle kinderen van ouders met zogeheten niet-cruciale beroepen. Maar ook ouders die hun kind wél naar de opvang brachten, omdat ze een cruciaal beroep vervullen, krijgen de eigen bijdrage teruggestort. Wel moet eerst de rekening betaald worden, zodat de opvanglocaties niet in financiële problemen komen. Het geld wordt later teruggestort via de kinderopvangorganisaties.” (bron: Nu.nl)

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer info over het coronavirus en de kinderopvang.

Mag jouw kind ook niet naar de opvang momenteel? Hoe kijk jij tegen de hele situatie aan?

2 Comments

  • Reply Janske 20 maart 2020 at 12:37

    Wij moesten alle data uit de planning halen voor de komende weken en krijgen de uren als tegoed terug. Deze mogen we op een later moment inzetten. Ik weet niet of ik daar blij van wordt… maar goed. Het is even niet anders.

  • Reply Marijke 20 maart 2020 at 18:22

    En wat als je dus nu zelf niet meer kan werken? En geen inkomen hebt? Betalen mensen je ook niet voor. Dus voor een ZZP’er kan ik me voorstellen dat ze dit lastig vinden.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.