GELDZAKEN WONEN

Kosten nieuwe keuken: wat kost een nieuwe keuken gemiddeld? *

27 november 2020

De keuken. Het is een van de belangrijkste ruimtes in huis. Waar een keuken vroeger meestal een afgesloten ruimte was waar het eten werd bereid, wordt de keuken tegenwoordig juist zoveel mogelijk bij het huis betrokken. Het is echt een leefruimte geworden. De keuze is dan ook echt reuze als je gaat zoeken naar wat er allemaal mogelijk is op keukengebied. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Of, zolang je portemonnee het toelaat natuurlijk. Want wat kost een nieuwe keuken eigenlijk gemiddeld? Uit welke onderdelen bestaan de kosten voor een nieuwe keuken zo ongeveer? En hoe kun je die keuken vervolgens financieren?

Kosten nieuwe keuken

Heel simpel gezegd kost een keuken precies hoeveel je er zelf aan kunt of wilt uitgeven. Een beetje flauw natuurlijk, maar zo is het wel. Want je kunt ervoor kiezen alles heel basic en low budget te houden, maar je kunt ook compleet los gaan en alle nieuwe snufjes in je keuken verwerken. Grofweg kost de allergoedkoopste keuken (zonder montage) zo’n € 1250,-. Ga je voor echte luxe dan betaal je tot wel € 25.000,- voor een nieuwe keuken. De gemiddelde prijs ligt echter rond de €13.500,- voor een keuken inclusief montage.

Nu is een aantal zaken echt onmisbaar in een keuken, maar er zijn natuurlijk ook genoeg dingen die als ‘luxe toevoegingen’ bestempeld kunnen worden. Het is maar net wat jij belangrijk vindt en vaak gebruikt. Dat is per huishouden verschillend. Om je een idee te geven hoe de prijs van een keuken grofweg is opgebouwd, heb ik hieronder de verschillende onderdelen op een rij gezet. Met daarbij uiteraard waar je qua prijs ongeveer aan moet denken als je voor de voordelige optie kiest of juist voor uitgebreid en/of luxe wilt gaan.

Kosten keuken – stijl en omvang

Het klinkt misschien gek, maar de stijl van de keuken die je kiest heeft invloed op de prijs. Zo kan een simpele, tijdloze keuken (apparatuur niet meegerekend) bijvoorbeeld tussen € 500,- en € 1000,- kosten, terwijl een keuken in een heel specifieke stijl wel € 2000,- kan kosten. Natuurlijk is ook de omvang van de keuken een belangrijke factor. Immers, hoe groter het oppervlak, hoe meer (en groter) keukenmeubilair. Denk bij een kleine keuken aan een oppervlakte van 6 m2 en kleiner. Een gemiddelde keuken is zo’n 6 tot 16 m2 groot en een grote keuken is groter dan 16 m2. Ter vergelijking: de prijs van een grote keuken kan wel tot vijf keer hoger liggen dan de prijs van een kleine keuken. Aangezien de oppervlakte geen keuze is maar een gegeven, dien je hier wel rekening mee te houden als je de kosten van een nieuwe keuken aan het begroten bent.

Kosten apparatuur keuken

Vaak bestaat een groot deel van het bedrag dat je kwijt bent aan een nieuwe keuken uit de kosten van keukenapparatuur. Een basispakket apparatuur bestaat uit een koelkast, kookplaat, afwasmachine (yes!) en combi-magnetron. Daarvoor ben je gemiddeld €1800,- kwijt. Wil je groter uitpakken en dingen als een ingebouwd koffiezetapparaat, een stoomoven en een kokend waterkraan toevoegen, dan kom je qua kosten gemiddeld op € 5000,- uit.

Kosten werkblad in je keuken

Wat het werkblad van de keuken betreft zijn er veel mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor kunststof, natuursteen, hout, composiet of RVS. Elke materiaalsoort heeft voor- en nadelen, dus ga vooral na welk werkblad het meest geschikt is voor jou én het beste past bij de stijl van de keuken. Over het algemeen is een kunststof werkblad het goedkoopst. De prijs daarvan ligt tussen de € 80,- en € 100,- per strekkende meter. Voor een roestvrij staal, houten, composiet of graniet werkblad liggen de kosten gemiddeld op € 500,- per strekkende meter. Voor werkbladen van beton, keramiek of glas betaal je zo’n € 650,- per strekkende meter.

Kosten monteren van keuken

Een nieuwe keuken laten plaatsen kost gemiddeld € 700,-. Natuurlijk is dit afhankelijk van hoeveel werkzaamheden er nodig zijn (bijvoorbeeld het verleggen van leidingen, stucwerk, schilderwerk, betegelen en dergelijke) en of je deze laat opnemen in de offerte of dat je ze (deels) zelf doet.

Besparen op de kosten van een nieuwe keuken

Je merkt het eigenlijk al uit bovenstaande lijst van onderdelen. De prijs van een keuken is opgebouwd uit allerlei verschillende onderdelen, die zo duur of goedkoop kunnen zijn als je zelf wilt (met een bepaalde ondergrens uiteraard). Je bepaalt dus eigenlijk voor een heel groot deel zelf hoeveel een nieuwe keuken je uiteindelijk gaat kosten. Probeer altijd rekening te houden met kwaliteit en veiligheid en lever daar nooit op in! Immers, met een keuken die na een paar jaar al gebreken vertoont ben je uiteindelijk duurder uit dan met een kwalitatief goede keuken waar je jaren mee vooruit kunt. Over veiligheid hoef ik het natuurlijk helemaal niet te hebben. Een keuken moet gewoon veilig zijn. Zeker als je (kleine) kinderen in huis hebt rondlopen.

Een nieuwe keuken financieren

Het is begrijpelijk dat je het geld voor een nieuwe keuken niet 1-2-3 kunt ophoesten. Heel verstandig is het daarom om tijdig te beginnen met sparen als je de wens hebt je keuken te vervangen. Het is zelfs mogelijk een keuken tweedehands aan te schaffen, maar houd er rekening mee dat deze dan niet is aangepast op jouw huis en er vaak nog van alles aan moet worden aangepast om hem mooi passend te maken. Bovendien weet je bij een tweedehands keuken nooit of deze lang mee zal gaan. Wil je toch graag een nieuwe keuken, heb je het geld niet voorhanden en lukt sparen binnen de gewenste tijd ook niet, dan kun je ervoor kiezen het geld te lenen.

Bij aankoop van een nieuwe woning is het vaak mogelijk een nieuwe keuken mee te financieren in de hypotheek die je afsluit voor de woning. Door te kiezen voor een hypotheek met een lage hypotheekrente kan dit een zeer aantrekkelijke manier zijn om een nieuwe keuken te financieren. En zet je de hypotheekrente 10 jaar vast, dan heb je de komende tien jaar ook nog eens zekerheid over de hoogte van je lasten. Wil je een keuken plaatsen in een bestaande woning, dan kan het verhogen van de bestaande hypotheek een optie zijn. Omdat hier doorgaans wel veel extra kosten aan verbonden zijn, wordt voor deze mogelijkheid vaak enkel gekozen bij relatief dure verbouwingen. Het plaatsen van een luxe keuken is hiervan een voorbeeld.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.