GELDZAKEN

Kindgebonden budget – wat is het en hoeveel krijg je?

18 februari 2020
kindgebonden budget

Als je kinderen hebt en je aan de voorwaarden voldoet, ontvang je naast kinderbijslag ook kindgebonden budget. Kindgebonden budget is een maandelijkse, inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Deze ontvang je van de Belastingdienst. Wanneer heb je recht op kindgebonden budget, hoe vraag je het aan en hoe geef je een wijziging door? Ik zet alle informatie voor je op een rij.

Kan ik kindgebonden budget krijgen?

Of je recht hebt op kindgebonden budget hangt af van een aantal dingen. Voldoe je aan de voorwaarden die de Belastingdienst heeft gesteld, dan ontvang je kindgebonden budget. Meestal hoef je het niet zelf aan te vragen. Je krijgt er vanzelf bericht over van de Belastingdienst als je er volgens hen recht op hebt. Heb je geen bericht ontvangen, maar denk je wel dat je recht hebt op de regeling, dan kun je het via Mijn toeslagen zelf aanvragen.

Kindgebonden budget 2020

Elk jaar wordt er een inkomensgrens vastgesteld. Boven die grens wordt het kindgebonden budget afgebouwd. Er wordt bovendien onderscheid gemaakt tussen alleenstaande ouders en paren met kinderen. Voor deze laatste groep wordt de grens in 2020 flink verhoogd. Alleenstaande ouders met een verzamelinkomen tot €21.431 ontvangen het maximumbedrag. De inkomensgrens voor paren met kinderen ligt in 2020 op €38.181.

Overigens is niet alleen het inkomen van invloed op de hoogte van het bedrag dat je ontvangt. Zo hangt het er bijvoorbeeld ook vanaf hoeveel kinderen je hebt. Bovendien krijgen huishoudens met kinderen van 12 jaar of ouder een extra toeslag per jaar. Bij kinderen tussen 12 en 16 jaar is dat maximaal €20,25 per kind per maand extra. Voor kinderen tussen 16 en 17 jaar is dat €36,15 per kind per maand extra.

Maximale bedragen kindgebonden budget per maand*
1 kind€98,75
2 kinderen€182,50
3 kinderen€207,25
4 kinderen of meer€24,75 per kind extra

Bron: Nibud.nl

De hoogte van het precieze bedrag dat je ontvangt, is dus afhankelijk van je inkomen. Wijzigt je inkomen, dan is het belangrijk dat je dit altijd zo snel mogelijk doorgeeft via Mijn toeslagen. Je ontvangt namelijk een bedrag op basis van een schatting van je inkomen dat jaar. Aan het eind van het jaar wordt een definitieve berekening gemaakt en wordt bekeken of de schatting klopt en wordt er een definitieve berekening gemaakt. Het kan zijn dat je hierna nog geld ontvangt of dat je een deel van het ontvangen bedrag moet terugbetalen. Hoe beter de schatting klopt, hoe groter de kans dat je aan het eind van het jaar niets hoeft terug te betalen.

Let op: is je vermogen in 2020 hoger dan €116.613 (alleenstaande), of €147.459 (samen met partner), dan heb je geen recht op deze regeling.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.