GELDZAKEN

Kinderbijslag 2022: hoeveel krijg je en hoe werkt het?

18 januari 2022
kinderbijslag peuter

Het verzorgen en opvoeden van kinderen kost natuurlijk geld. Veel geld. Om ouders hierin tegemoet te komen betaalt de overheid elk kwartaal de kinderbijslag uit. Woon of werk je in Nederland en heb je kinderen tot 18 jaar, dan heb je waarschijnlijk recht op kinderbijslag. Waarom ontvang je deze tegemoetkoming? Op welke data wordt de kinderbijslag in 2022 uitbetaald? Wat zijn de bedragen van de kinderbijslag 2022 en op basis waarvan worden deze eigenlijk vastgesteld?

Waarom kinderbijslag?

Kinderbijslag is een tegemoetkoming van de overheid in de kosten die je moet maken voor je kind(eren). Iedereen die in Nederland woont of werkt en kinderen heeft onder de 18 jaar kan recht hebben op kinderbijslag. Je kunt overigens zowel kinderbijslag krijgen voor een eigen kind, een kind van een (ex)partner, een pleegkind, of een kind waarvoor je zorgt alsof het je eigen kind is. Welke exacte regels er gelden kun je vinden op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat is de instantie die de kinderbijslag uitkeert.

kinderbijslag uitgeven

Hoeveel kinderbijslag krijg je?

Kinderbijslag ontvang je altijd na afloop van een kwartaal. Dus in januari ontvang je de kinderbijslag over het laatste kwartaal van het afgelopen jaar. In april ontvang je de kinderbijslag over het eerste kwartaal van het nieuwe jaar, enzovoort. Hieronder zie je hoeveel kinderbijslag je krijgt. De hoogte van het bedrag dat je krijgt is afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren).

kind opvoeden, kinderbijslag

Bedragen kinderbijslag 2022

De bedragen van de kinderbijslag worden elk jaar vastgesteld. Voor 2022 vind je de bedragen kinderbijslag in onderstaande tabel. Zoals je ziet is het bedrag afhankelijk van de leeftijd van je kind. Als je kind 6 of 12 jaar wordt, ga je dus méér kinderbijslag ontvangen. Wanneer het hogere bedrag betaald wordt door de SVB, is afhankelijk van de geboortedatum van je kind.

Bedragen kinderbijslag 2022

Kind 0-5 jaar€230,69
Kind 6-11 jaar€280,13
Kind 12-17 jaar€329,56
Bedragen zijn per kind, per kwartaal.

Wanneer wordt de kinderbijslag 2022 uitbetaald?

De kinderbijslag wordt betaald na afloop van ieder kwartaal. Voor 2022 gelden de volgende betaaldagen:

3 januari 2022 – kinderbijslag over het vierde kwartaal 2021 – let op: hier geldt nog het bedrag van 2021!
1 april 2022 – kinderbijslag over het eerste kwartaal 2022
1 juli 2022 – kinderbijslag over het tweede kwartaal 2022
3 oktober 2022 – kinderbijslag over het derde kwartaal 2022

De bank stort het bedrag op bovenstaande data op je rekening. Het tijdstip waarop het geld op je rekening staat, kan echter per bank verschillen.

Wanneer ontvang je voor het eerst kinderbijslag?

Ben je net vader of moeder geworden dan vraag je je misschien af wanneer je voor het eerst kinderbijslag voor je kind ontvangt. Dit is afhankelijk van de geboortedatum van je kind. Hierbij wordt gekeken of het kind al was geboren op de eerste dag van het kwartaal.

Voorbeeld:
Je kind is geboren op 10 april 2022. Deze datum valt in het tweede kwartaal. Maar op de eerste dag van dit kwartaal (1 april) was het kind nog niet geboren. Daarom ontvang je de eerste kinderbijslag over het derde kwartaal. In dit geval is dat dus op 3 oktober 2022.

Waaraan kun je de kinderbijslag uitgeven?

Het bedrag aan kinderbijslag dat je elke drie maanden op je rekening gestort krijgt, mag je helemaal vrij besteden. Natuurlijk is het wel zo dat het een tegemoetkoming is in de kosten die horen bij de opvoeding van je kind(eren). De een zal het geld uitsluitend voor dit doel moeten gebruiken. Voor een ander is dat geen pure noodzaak.

Kinderbijslag vs kindgebonden budget

Kinderbijslag is niet hetzelfde als kindgebonden budget. Ontvang je kinderbijslag, dan krijg je misschien ook kindgebonen budget van de Belastingdienst. Kindgebonden budget is een extra maandelijkse bijdrage van de overheid voor gezinnen met kinderen. Anders dan bij kinderbijslag hangt of je kindgebonden budget krijgt, af van het inkomen van je gezin. De Belastingdienst bekijkt de hoogte van het gezinsinkomen en beslist vervolgens of je een kindgebonden budget krijgt. Zo ja, dan ontvang je binnen 8 weken een beslissing van de Belastingdienst. Je ontvangt het kindgebonden budget vanaf de maand ná de geboortedatum van je kind. Is je kind bijvoorbeeld geboren op 19 november, dan ontvang je vanaf 1 december kindgebonden budget.

Lees ook: Gezinsuitbreiding en je vaste lasten

Weet jij altijd precies wanneer de kinderbijslag eraan komt?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.