GELDZAKEN

Wanneer wordt de kinderbijslag 2018 uitbetaald?

27 augustus 2018

kinderbijslag

Het verzorgen en opvoeden van kinderen kost natuurlijk geld. Om ouders hierin tegemoet te komen betaalt de overheid elk kwartaal de kinderbijslag uit. Woon of werk je in Nederland en heb je kinderen tot 18 jaar, dan krijg je waarschijnlijk kinderbijslag. Op welke data wordt de kinderbijslag in 2018 uitbetaald? En wat zijn de bedragen van de kinderbijslag 2018 en hoe worden deze vastgesteld?

Wanneer wordt de kinderbijslag 2018 uitbetaald?

De kinderbijslag wordt betaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) na afloop van ieder kwartaal. Voor 2018 gelden de volgende betaaldagen:

2 januari 2018 – kinderbijslag over het vierde kwartaal 2017
3 april 2018 – kinderbijslag over het eerste kwartaal 2018
2 juli 2018 – kinderbijslag over het tweede kwartaal 2018
1 oktober 2018 – kinderbijslag over het derde kwartaal 2018

Je bank zorgt ervoor dat het bedrag op bovenstaande data op je rekening wordt gestort. Maar het hangt wel van je bank af op welk tijdstip dit gebeurt.

Wat zijn de bedragen van de kinderbijslag 2018?

Hoeveel kinderbijslag je ontvangt, is afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren). Wordt je kind 6 jaar, dan ontvang je een hoger bedrag. De kinderbijslag gaat opnieuw omhoog als je kind 12 jaar wordt.

Bedragen kinderbijslag

0 t/m 5 jaar: €202,23
6 t/m 11 jaar: €245,57
12 t/m 17 jaar €288,90

Bovenstaande bedragen zijn per kind en per kwartaal.

Wanneer ontvang ik voor het eerst kinderbijslag?

Ben je net vader of moeder geworden dan vraag je je misschien af wanneer je voor het eerst kinderbijslag voor je kind ontvangt. Dit is afhankelijk van de geboortedatum van je kind. Hierbij wordt gekeken of het kind al was geboren op de eerste dag van het kwartaal.

Bijvoorbeeld:
Je kind is geboren op 10 april. Deze datum valt in het tweede kwartaal. Maar op de eerste dag van dit kwartaal (1 april) was het kind nog niet geboren. Daarom ontvang je de eerste kinderbijslag over het derde kwartaal.

Kinderbijslag vs kindgebonden budget

Kinderbijslag is niet hetzelfde als kindgebonden budget. Ontvang je kinderbijslag, dan krijg je misschien ook kindgebonen budget van de Belastingdienst. Kindgebonden budget is een extra maandelijkse bijdrage van de overheid voor gezinnen met kinderen. Anders dan bij kinderbijslag hangt of je kindgebonden budget krijgt, af van het inkomen van je gezin. De Belastingdienst bekijkt de hoogte van het gezinsinkomen en beslist vervolgens of je een kindgebonden budget krijgt. Zo ja, dan ontvang je binnen 8 weken een beslissing van de Belastingdienst. Je ontvangt het kindgebonden budget vanaf de maand ná de geboortedatum van je kind. Is je kind bijvoorbeeld geboren op 19 november, dan ontvang je vanaf 1 december kindgebonden budget.

Lees ook: Gezinsuitbreiding en je vaste lasten

Weet jij altijd precies wanneer de kinderbijslag eraan komt?

Afbeelding kinderbijslag afkomstig van Shutterstock.

Misschien vind je dit ook leuk:

Geen Reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.